hero
A gazdaság újraindítása során felértékelődött az atipikus foglalkoztatás
A pandémia felgyorsította a munkaerőpiaci folyamatokat, hatékonyabb és rugalmasabb lett a munkaszervezés. Nyárra ismételten kialakult a korábbi évekből már ismert munkaerőhiány, ami miatt az egyre bővülő hiányszakmák esetében hosszabb toborzási idővel és nagyobb költséggel kell számolni a munkaadóknak.
EZ EGY PROMÓCIÓS MEGJELENÉS

A korábbiaknál komolyabb és felelősségteljesebb feladatok várnak az atipikus keretek között foglalkoztatottakra, mert már nemcsak a multinacionális nagyvállalatok, hanem a KKV szektorba tartozó cégek is közülük választanak jelölteket a betöltetlen pozíciókra - tette közé az összesen 420 ezer atipikus keretek között foglalkoztatott dolgozók kétharmadát képviselő tagszervezeteik legfrissebb adatai alapján a DiákÉSZ, a KÖZÉSZ és az MMOSZ.

A minőségi munkaerőállomány kiválasztása, képzése és megtartása olyan versenyelőnnyé vált, hogy a HR-szolgáltatóknak egyre nagyobb szerepe, feladata és felelőssége lett a cégek életében. Az atipikus foglalkoztatás rugalmas, projektszemléletű, garanciális elemekkel kiegészített, ami a jelen helyzetben különösen fontos szempont, ezért előnyben részesítik a munkaadók.

Szinte minden szektorban dinamikusan érezhető az élénkülés, úgy a szakképzetlen, mint a szakképzett fizikai állomány felvételére vonatkozóan. A fizikai munkák iránt csökkent a munkavállalói kereslet, miközben már megfordult a trend: jobban megfizetik, mint a „fehérgalléros” kollégáikat. A diplomás és nem diplomás szellemi tevékenységet végzők tekintetében nem mutatkozik jelentősebb változás, mert a home office lehetőségei miatt egy új, rugalmasabb és mindkét fél által kedveltebb, működőképesebb foglalkoztatási forma került jelentős volumenben kialakításra, ezért ezekben a munkakörökben kevéssé volt jellemző a munkahelyek megszűnése.

„Egyértelműen felgyorsította a munkaerőpiaci változásokat a Covid-19 úgy hazánkban, mint nemzetközileg.  A koronavírus-járvány kitörése nélkül lehetetlen lett volna ilyen gyorsan, ennyire látványos eredményt elérni azokon a területeken, ahol korábban csak irodai környezetben elképzelhető munkakörökbe kerestek dolgozókat vagy a toborzás az eredménytelenség miatt már múlt év februárjában megfeneklett. További pozitív hozadék, hogy összehozta a 21. századi munkavállalói igényeket a vállalatvezetők érdekeivel” – állapította meg Dénes Rajmund Roland, az MMOSZ elnöke. Azon területek, vállalatok, akik előbb meg tudtak indulni, nyitni, termelni, ők rendkívüli versenyelőnyre tettek szert: hozzájuk vándoroltak át azok a gyakorlattal és munkatapasztalattal rendelkező munkavállalók, akik a Covid-19 által mélyebben érintett iparágakban, cégeknél elvesztették munkájukat, egzisztenciájukat.

Mind munkavállalói, mind partneri oldalról egyre nagyobb igény van a digitális, online megoldásokra a gyorsaság, földrajzi távolságok áthidalása miatt, s mert a munkaerőpiacon egyre aktívabb Y és Z generációnak az elvárásai is ebbe az irányba mutatnak. A bővülő lehetőségekkel a felelősség is fokozott, ezért felhívják a cégek figyelmét, hogy minden esetben ellenőrizzék, kölcsönbeadó partnereik szerepelnek-e a Munkaerő-kölcsönzők országos listáján, eleget tettek-e a vagyoni letétemelés követelményének, rendelkeznek-e érvényes kölcsönzési engedéllyel.

Majzik Nándor DiákÉSZ főtitkár szerint az atipikus foglalkoztatás kiváló lakmusza a gazdaság működésének, mert itt mutatkozik meg először a válság, ahogy az újjáépítés is itt indul. „Érzékenyen érintette a diákokat a koronavírus-járvány kitörése: korábban válogathattak a munkákban, aztán ez a helyzet egyik pillanatról a másikra megváltozott, sokkal kevesebb lehetőségük lett” - fogalmazott.  

Ambiciózus cél, de azt remélik, hogy idén nyáron ismét elérik a 2019-es foglalkoztatási volument. Már most a szokásoknak megfelelő, s még azon is túlmutató a vendéglátás, a turizmus és a rendezvények megnövekedett igénye. Komoly kihívást jelent első munkatapasztalatként a frekventált belföldi üdülőhelyek főszezonja, ezért különösen fontos, hogy a diákszövetkezetek mentorszerepet is ellátnak.

Nyugdíjasokat foglalkoztatva azt tapasztaljuk, hogy minden jó szakembernek nagyon örülnek és kompromisszumkészek a vállalkozások – fogalmaz Dolgos Attila KÖZÉSZ alelnök. A termelési volumenekkel együtt növekszik a munkalehetőségek és a betöltésre váró állások száma. „Úgy gondolom, a nyugdíjas szövetkezeti tagok, munkavállalók is bátran léphetnek már, a magas átoltottság és a kedvező járványügyi adatok is azt mutatják, hogy lehet és kell is visszatérniük a normális életünkhöz.” Komoly feladat előtt állnak az atipikus foglalkoztatás szakemberei, hiszen nem elég a hirtelen megnövekvő igényeket kiszolgálni, a munkaerőpiacon belüli átmeneti átrendeződéseket is kezelniük kell.

Szenftner Balázs

Szenftner Balázs, Pannon-Work Zrt. Észak-Dunántúli Régióvezető szakértői hozzászólása:

A Covid-19 gazdaságra mért megpróbáltatásai után, a következő nehézséget a háború miatt az ellátási láncban kialakult, illetve kialakulóban lévő problémák fogják okozni. Kevésbé lesz kiszámítható a termelés az alapanyagok beáramlásának kiszámíthatatlansága miatt.

Az elmúlt időszakban jelentős változásokon esett át a munkaerőpiac. Felgyorsultak a folyamatok és a digitalizáció olyan területekre is betört, ahol néhány éve ez elképzelhetetlen lett volna. Az otthonról vagy irodán kívül végzett munka számtalan előnyt hozott magával és a munkavállalói igényeket is közelebb hozta a döntéshozókhoz. Ne felejtsük el, hogy ezen folyamatok ugyanennyi kihívást is jelentenek. A vezetőknek új szemléletmódot kell elsajátítani, egy másik szemüvegen keresztül kell a kialakult helyzetet értékelni.

Az atipikus foglalkoztatás és ennek rugalmassága segítséget jelenthet Partnereinknek a hirtelen jelentkező munkaerő problémák megoldásában.  

A Pannon-Work Csoportnál komoly tapasztalatokra tettünk szert a járvány alatt, az ingadozó megrendelések kezelésében. Az itt szerzett tudásra és rugalmasságra szükség lesz a jövőben is, hogy az akadályokat közösen le tudjuk győzni.  

Az atipikus foglalkoztatási formák emiatt is lehetnek egy jó megoldás, hiszen azok a vállalkozások, akik nyitottak erre, a rugalmasság mellett egy külsős szakértő HR csapatot is kapnak.  

(x)