Így gondoskodik a KPMG munkatársai lelki egészségéről
A pandémia és a hatására kialakuló vagy éppen felerősödő trendek sorában a munkatársak egészsége és biztonságérzete a humánmenedzsment és a cégvezetés egyik központi kérdésévé vált. Egyes regionális konfliktusokat leszámítva, csaknem három emberöltő óta ez a járvány az első olyan globális fenyegetettség, amikor a vállalati szféra azt éli meg, hogy a munkatársai veszélybe kerülnek. Ez a jelenség az egyénre irányította a figyelmet, hiszen a legfontosabb hatékonysági tényező maga az ember. A munkatársak testi-lelki egészsége az irodába való visszatéreskor és azt követően is központi szerepet fog betölteni.

KPMG Tudatos Jóllét Programjának elkötelezett célja a tudatosság fejlesztése a mentális jóllét megőrzés terén, vagyis segíteni a munkatársakat az egészséges, harmonikus és kreatív életvitel kialakításában. Továbbá cél a vírushelyzetben előállt körülményekhez való alkalmazkodás megkönnyítése, a mentális jóllét fenntartása, segítése.   

A program pszichológiai és mentálhigiénés szakmai alapokon jött létre. Mentálhigiénés egyéni konzultációval, online előadásokkal (bitesize workshop) és interaktív programokkal nyújt segítséget és módszereket a cég munkatársainak.

Egyéni konzultáció

Az egyéni konzultáció során fókuszáltan dolgozunk azon a problémán, amely az alapvetően jól működő személyiséget kibillentette egyensúlyából. A konzultáció célja a rálátás segítése és egy hatékony megküzdési mód kialakításának támogatása. A pandémiás helyzetben jellemző volt, hogy a kollégák a munka-magánélet egyensúllyal vagy motivációval kapcsolatos nehézségekkel, valamint stesszkezelési problémákkal fordultak hozzánk. 

Bitesize workshopok

A bitesize workshopok olyan mintegy 30 perces online előadások, amelyeken egy adott mentális jóllét témáról röviden, tömören, de minél átfogóbban beszélünk. A résztvevőknek lehetősége van kérdéseket feltenni, az adott témában elmélyülni. A bitesize-ok alapvetőn a munkatársak számára a mentális működésük megértését szolgálja, megismerhetnek hatékony pszichológiai stratégiákat és hasznos tanácsok hangoznak el a mentális jóllétük fenntartása és fejlesztése céljából. 

Interaktív program

A kisebb csoportokban zajló program során tudományosan igazolt pszichológiai stratégiákat mutatunk meg az érdeklődőknek, amely az életünk különböző fontos területeit érintik, valamint lehetőséget adunk a gyakorlásra, tapasztalatok megosztására is. A program elsődleges célja a kollégák mentális jóllétének és önismeretének fejlesztése hatékony módszerek, eszközök el sajátításával. A kiscsoportban rejlő előnyök valamint a közösség támogató erejének mozgósítása és megélése a program jellegzetességéből eredő további pozitívum.

A kezdeményezés fontosságát és hasznosságát igazolta a nagy érdeklődés. Szakértő kollégáink minden 5. munkatársunknak segítséget vagy eszközt tudtak kínálni mentális jóllétük fenntartásához ezen nehéz időszakban.