Az apasági szabadság kihat a motivációra és a hatékonyságra is
A Procter&Gamble két évvel ezelőtt vezette be az „apasági szabadság” lehetőségét dolgozói számára a baba megszületésével. A kezdeményezés eredeti célja a munka-magánélet egyensúlyának elősegítése, valamint az esélyegyenlőség megteremtése mindkét szülő számára a baba korai gondozásánál. Az apasági szabadság hatása azonban sokkal szerteágazóbb, mint az eredeti célok, többek között elősegíti a szülők mentális egészségét és pozitív hatással van a baba fejlődésére.

A vállalat #ShareTheCare elnevezésű programja lehetővé teszi, hogy az apák kétszer 4 hetes fizetett szabadságot vegyenek ki, a gyermek születésétől vagy adoptálásától számított 2 éven belül. Mára már minden édesapa, akinek a lehetőség bejelentése után született gyermeke részt vett a programban, amely segíti az apákat egy fizikálisan és mentálisan is megterhelő, nem könnyű időszakban. Az apasági szabadság létrejöttével a vállalat kiegyensúlyozottabb családokat, motiváltabb dolgozókat kívánt teremteni, valamint hozzá szeretne járulni az esélyegyenlőség megteremtéséhez a baba születése körüli családi szabadságok elosztásában is, amely pozitív mentális hatással lehet az apákra.

Családi szabadságok nemek közötti egyenlő megoszlása

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete 2021-es jelentése szerint a nemek közötti egyenlőség sajátos kihívása a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése. A házimunka és a gyermekgondozási tevékenység ​​még mindig egyenlőtlenül oszlik meg nők és férfiak között, a nők átlagosan hetente 13 órával töltöttek több időt ezekkel a tevékenységekkel, mint a férfiak. Ez hatással van a nők munkaerő-piaci jelenlétére, hozzájárul a nők magas fokú részmunkaidős foglalkoztatásához és persze megmutatkozik a fizetésekben is. 2019-ben a nők 16,9% -a gondozási feladatok miatt nem keresett munkát, míg a férfiak esetében ez csak 1,4 százalék volt.  A 2022 augusztusáig nemzeti jogrendbe átültetendő, munka és magánélet egyensúlyáról szóló irányelv is ösztönzi a családi szabadságok nemek közötti megosztását és a rugalmas munkaidő bevezetését, és szól a foglalkoztatási kilátásokról is, melyek a nem megfelelő családi szabadságpolitikákból erednek.

„Egyre több munkahely látja úgy, hogy a kisgyermekes édesapák szülői szabadságának biztosításával mind a munkavállaló édesapák, mind pedig a munkáltató vállalatok előnyös helyzetbe kerülnek. – állítja Léder László pszichológus, szervezetfejlesztő, az Apa Akadémiamegalapítója. – A kisgyermekes apák munka-magánélet területén elvégzett vizsgálatok minden tekintetben alátámasztják, hogy az apai szülési szabadság biztosítja az apák testi-lelki egészségének megőrzését, stabilizálja a családi életet, illetve hatékonyabb és motiváltabb munkavégzésre ösztönzi az érintetteket.”

A szakértő szerint felmérések alapján megállapítható, hogy a fiatal édesapák közül évről évre egyre többen igénylik, hogy munkahelyük biztosítsa számukra az apai szülési szabadság lehetőségét, vagy ehhez hasonló kisgyermekes apai kedvezményeket és a munkaerőpiacon végzett vizsgálatok is megerősítik, hogy egyre több fiatal keres olyan munkaadót, aki megfelelő apai támogatási rendszerrel is rendelkezik.

A ShareTheCare nemcsak politika, hanem kultúraváltás is, amely a csecsemők fejlődését szolgálja, jelentős szerepe van a kötődés kialakulásában, de vigyáz az apák egészségére is, elősegíti a személyes és családi jólétet, megosztja a nemek közötti a terheket és javítja a szülők közötti viszonyt, valamint hasznos a vállalat számára, nemcsak a munkavállaló, de a munkaadó szempontjából is, hisz az apasági szabadságról visszatérve a vállalatnak kipihentebb, kiegyensúlyozottabb, motiváltabb és hatékonyabb dolgozói lesznek.

A vállalat több dolgozójának tapasztalata szerint is, a baba megszületése utáni időszak általában sokkal nehezebb a vártnál és jelentős fizikai és lelki terheket ró az újdonsült szülőkre. „Nehéz volt, sokkal nehezebb, szemben azzal, amit vártam, de gyönyörű és érzelmileg feltöltő időszak volt, amit soha nem fogok elfelejteni.” – osztotta meg tapasztalatát Balogh Elemér a P&G munkatársa.

A szakértő kiemelte, hogy egy gyermek megszületése körüli időszakban az édesapák jelentős része is hormonális, idegrendszeri és mentális változáson megy keresztül. A nem megfelelő munka-magánélet egyensúly elmaradása az apák nagy részénél hangulatzavarokhoz, az úgynevezett „baby-blue” jelenség felerősödéséhez, sokszor depresszióhoz vezethet. Így a vállalati apai szülői szabadság biztosítása a leghatékonyabb eszköz a kisgyermekes apák mentális túlterheltségének, az alvásmegvonásból származó hangulatingadozások és a kisgyermekes apai depresszió kialakulásának megelőzésére.

Egy 2020-ban 130 apa megkérdezésével készített McKinsey felmérés szerint a megkérdezettek közel 80%-a pozitív élményként számolt be az apasági szabadságról, viszont a megkérdezettek 16%-a jelezte, hogy aggodalommal tölti el a karrierfejlődés szempontjából esetlegesen kimaradt idő. A felmérés rámutatott arra is, hogy az apasági szabadság tapasztalatai után az apák sokkal jobban osztják be az idejüket az otthoni feladatok, a gyermeknevelésből adódó feladatok és saját munkájuk között.

„Az Apasági szabadság remek juttatás a P&G részéről. Nem ismerek még egy ilyen céget, ahol ehhez hasonló lehetőséget kapnának a dolgozók. Lehetőséget ad arra, hogy a születés után az apuka is részt tudjon venni abban, ami ilyenkor a legfontosabb! Közös első percek, a kórházban elöltött idő, a hazautazás, az első közös órák otthon, és a legfontosabb, hogy együtt a család. – mesél tapasztalatairól Göndör Péter, a P&G munkatársa.Én már másodjára fogok élni ezzel a lehetőséggel, pontosan tudom mekkora segítség ez az anyáknak, ha az apa is 100%-ban jelen van, gondoskodik és segíti a házimunkában.”

A #ShareTheCare szülői szabadságpolitika a Procter&Gamble széleskörű [email protected] üzleti stratégiájának része, mely stratégia felismeri a munka-magánélet összehangolásának fontosságát életszakasztól függetlenül. A cég [email protected] politikáját képezik olyan vállalati dolgozói kedvezmények, mint például a fizetetlen éves szabadság, a rugalmas munkaidő, részmunkaidő vagy az otthoni munkavégzés biztosítása. A program fontos mérföldkő a vállalat törekvéseiben, amely ösztönzi a pozitív változásokat az egyenlőség és a befogadás terén az egész társadalomban.