Példamutatásból jeles: megjelent a Tesco sokszínűségi riportja
A Tesco a napokban tette közzé Sokszínűségi Riportját, melynek jelmondata „A Tescónál mindenkit szívesen látunk”. A jelentésben bemutatják, hogyan lesz a Tesco még inkább családbarát vállalat, mit tesznek azért, hogy növeljék a női vezetők, illetve a vezetőségben nem reprezentált csoportok tagjainak számát vagy hogyan tudják még jobban támogatni a megváltozott munkaképességű kollégákat. A riport emellett bemutatja többek között a munkatársi közösség életkor szerinti eloszlását, az egyenlő bérezésen alapuló bérpolitikát, illetve tartalmazza a férfi és női munkatársak összbértömegének összehasonlítását is, ami lehetővé teszi fejlődésük folyamatos nyomon követését.

A Tesco Magyarország egyik legnagyobb munkaadójaként büszke a sokszínűségére: 11 000 kollégájának 67%-a nő, 33%-a férfi, 18,1%-uk él valamilyen fogyatékossággal vagy hosszú távú egészségi problémával, míg 51%-uk gondoskodik valakiről. A legfiatalabb kolléga 18 éves, míg a legidősebb 77.

Lehullt a lepel: ugyanannyit keres-e egy nő és egy férfi ugyanabban a pozícióban?

A Tesco az egyenlő bérezés alapelvét követő munkáltató. Minden pozíciónak meghatározott bére vagy az irodai munkavállalók esetében bérsávja van, a bér és a bérsáv pedig független attól, hogy férfi vagy nő tölti be az adott munkakört. A Tesco első alkalommal és önkéntesen hozta nyilvánosságra a férfi és női munkavállalók összkeresete közti különbséget. Ez az összehasonlítás azt mutatja meg, hogy az összes nő átlagbére mennyiben tér el az összes férfi átlagbérétől. A különbség mérése lehetővé teszi, hogy beazonosítsák és megértsék a nők szakmai fejlődésének akadályait a cégnél, illetve lépéseket tegyenek azok elhárítása érdekében, és idővel bemutassák az ezen a téren elért eredményeiket. 

Nem azért van szükség több női vezetőre, mert a nők jobb vezetők lennének 

„A nők nem jobb vezetők, mint a férfiak, ahogy a férfiak sem jobb vezetők, mint a nők. A vezetés minősége nem a nemtől függ, hanem az iskolázottságtól, tapasztalattól, karaktertől. Ennek ellenére bizonyos iparágakban még mindig nagyon kevés nőt látunk vezetői munkakörben. A társadalomra pedig jellemző, hogy amit nem látunk, az nem olyan elfogadott. Ezért is van olyan sok – sokszor láthatatlan – akadály a nők előtt. Ezeket kell elhárítani, ahogy most a Tesco is teszi”– emelte ki Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány alapítója és ügyvezetője.

Fenntarthatóbbá válik a működés heterogén csoportokkal 

A társadalomban nagyjából azonos a két nem aránya, éppen ezért a komplex döntések meghozatala akkor lesz sikeres, ha a nők és a férfiak is képviseltetik magukat a döntéshozatali folyamatban. A kutatások azt mutatják, hogy a nők és a férfiak együtt intelligensebb, gyorsabb és jobb döntésekre képesek, mint a homogén csoportok. 

„Számos kutatás bizonyította, hogy a sokszínű vállalatok eredményesebben működnek. A sokszínűséghez viszont a társadalmat érzékenyíteni kell, az elfogadás pedig akkor lesz erősebb, ha minél többen foglalkoznak vele, és az olyan vállalatok, mint a Tesco, élére állnak a folyamatnak”– hangsúlyozta Czakó Borbála, a Hungarian Business Leaders Forum tiszteletbeli elnöke és az Európai Sokszínűségi Karta alapító tagja.

„Több szem többet lát” 

Egy befogadó vállalatnak számos előnye van: jobb a hangulat a munkatársak között, magasabb a vásárlói elégedettség, őszintébb és kellemesebb a munkavégzés, magasabb a lojalitás, hatékonyabb a problémamegoldás, mindemellett pedig erősebb pénzügyi eredmények is jellemzik a sokszínűséget felvállaló szervezeteket. 

A Tesco büszke rá, hogy a sokszínűség támogatja őket abban, hogy nyitott és folyamatosan megújuló vállalatként egyre többet nyújtsanak kollégáiknak és vásárlóiknak. A befogadó vállalati kultúra márkájuk szerves része. Egyik fontos alapértékük, hogy úgy bánnak másokkal, ahogy szeretnék, hogy velük is bánjanak. Ez teszi lehetővé a munkatársak számára, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki vásárlókkal, hogy innovatív, új ötleteket valósítsanak meg, és aktívan hozzájáruljanak közös eredményeikhez. 

„Mindenkit szívesen látunk” mondat azt jelenti, hogy olyannak fogadják el az embereket, amilyenek, a legnagyobb tiszteletben tartva egymás különbözőségeit és különböző igényeit, illetve egyedi értékeit. A példa mindenképpen követendő. 

A teljes riport itt tölthető le.