hero
5 mentortípus, amire szükségünk van a karrierünk során
Mindannyiunknak lehet mentora, aki segíti felszínre hozni és kifejezni a bennünk rejlő potenciált és az erősségeinket. Előfordulhat, hogy nem tud egy mentor megadni mindent, amire szükségünk lehet a fejlődéshez, így hát miért ne lehetne több támogatónk is?

Anthony Tjan TED előadásában öt mentortípust fogalmaz meg, amire mindannyiunknak szüksége lehet karrierje során. Előfordulhat természetesen, hogy szerencsések vagyunk és találunk olyan embereket, akik egyszerre több mentor szerepet is képesek ellátni. Ne feledjük, ennek kölcsönös kapcsolatnak kell lennie, nem kizárólag egyirányú tudás- és tapasztalatmegosztásnak. Nézzük, melyek a legfontosabb mentor-típusok:

 1.     A legkiemelkedőbb szakértelem

Ha egy területen a legjobb szeretnél lenni, nézd meg, kik a legjobbak, és igyekezz velük kapcsolatot teremteni. Sokat segíthet valaki olyan, aki több éves tapasztalatát meg tudja osztani velünk és betekintést nyújt abba a területbe, ahol fejlődni szeretnénk. Igyekezzük megtudni, hogy melyek azok a kompetenciák, amiknek a fejlesztésére érdemes időt szentelni, mert nélkülözhetetlen az adott területen. Ezenkívül egy ilyen tapasztalt szakember sokat segíthet a nehézségeken, akadályokon való átlendülésen is.

 2.     A népszerű

Ez a mentortípus olyan valaki, aki számos értékes kapcsolattal bír és így segíthet nekünk is a kapcsolatépítésben. Valaki, aki szószóló, aki központi helyet foglal el a cégen belül, így rengeteg emberhez van hozzáférése. Nem csak az új ismertségek miatt profitálhatunk belőlük, hanem a szociális képességek fejlesztésében is példaképként szolgálhatnak.

 3.     A másodpilóta

A másodpilóta az a kolléga, akivel minden projektet át tudunk beszélni, akihez tanácsért fordulhatunk, hiszen hasonló székben ül, mint mi. Ez a fajta mentori kapcsolat akkor a legjobb, ha kölcsönös, azaz olyan társra lelünk, akivel elkötelezettek vagyunk egymás támogatása iránt, emellett, ha kell együttműködünk, ha kell, felelősségre vonjuk egymást. Ha van egy másodpilótánk, mind a munkánk minősége, mind az elkötelezettségünk szintje képes javulni.

 4.     A horgony

Ennek a személynek nem kell a munkatársunknak lennie – lehet egy jó barát vagy egy szerető családtag is. A horgonyunk valaki, akivel bizalmas a viszonyunk és aki segít evezni, amikor viharossá válik a tenger. Valaki, aki pszichológiailag biztonságot és lendületet adhat nekünk, és segít abban, hogy a kihívások során lássuk a végét egy-egy nehéz időszaknak. Különösen hasznos hozzájuk fordulni, amikor a munka-magánélet egyensúlyát szeretnénk helyreállítani.

 5.     A fordított mentor

Mentor alatt gyakran egy idős, tapasztalt személyt értünk, azonban épp olyan fontos az is, hogy azoktól is tanuljunk, akiket mi mentorálunk. A mentoráltakkal való beszélgetés lehetőséget adhat arra, hogy visszajelzéseket gyűjtsünk saját vezetői stílusunkról és a friss generációk friss szemléletét megismerjük.

Neked melyik mentor típus támogatja már a karrierutad?