Vakáció receptre – az igazán pihentető nyaralás titkai
Biztosan te is betábláztad már a magadnak a nyári szabadságaidat, az is lehet, hogy már túl is vagy néhányon. A mókuskerékből való kiszakadás valóban nagyon fontos, mivel mind rövid-, mind hosszú távon rengeteg előnnyel jár. Azonban nagyon nem mindegy, hogyan töltjük a szabadnapjainkat és milyen módon próbálunk feltöltődni.

Legtöbben azt gondoljuk, hogy a legjobb módja a dolgos hétköznapok kipihenésének egy jó hosszúra elnyújtott nyaralás. Azt az energiát, amit munka közben elhasználunk, hosszas pihenés eredményeként tudjuk visszanyerni. Tehát, minél hosszabb a vakáció, annál jobb. Ugyanakkor sokan egyáltalán nem, vagy csak nagyon rövid időre mennek el szabadságra, mivel félnek attól, hogy a visszatérésük után feladatok tömkelege zúdul rájuk. Ez a gondolat pedig még stresszesebbé teszi őket, mint maga a munka.

Nyaralás receptre!

Mindemellett komoly ára van annak, ha valaki nem szán elég időt a feltöltődésre, és sosem száll ki a mókuskerékből. Egy tanulmányban húsz éven keresztül mérték fel olyan nők egészségügyi állapotát, akik rendszeresen elmentek szabadságra, és olyanokét, akik csak ritkán hagyták ott a munkájukat. Kiderült, hogy ha valaki megvonja magától a pihenést, akkor sokkal nagyobb esélye van egy esetleges szívrohamra. Egy másik kutatásban magas kockázatú munkákban dolgozó férfiakat követtek kilenc éven keresztül. Itt is hasonló eredményeket kaptak. Azoknak a férfiaknak a körében, akik legalább évente egyszer szabadságra mentek, kisebb valószínűséggel fordult elő szívroham, illetve a halálozási rátájuk is alacsonyabb volt, mint azoknak, akik megvonták maguktól a nyaralást.

Azok, akik egyáltalán nem vesznek ki szabadságot, nagyobb eséllyel égnek ki a munkában. Emellett érzelmileg is kimerülhetnek, és úgy érezhetik, nem tudnak megfelelni a szakmai elvárásoknak. A kiégés nemcsak az egyénre lehet hatással, de közvetetten házasságokat, családokat tehet tönkre. Súlyosabb esetben depresszióhoz, egészségügyi problémákhoz, vagy akár öngyilkossághoz is vezethet.

Bár egyértelmű, hogy igenis meg kell engednünk magunknak a pihenést, nem mindegy, hogyan időzítjük és hogyan töltjük a szabadnapjainkat. Sabine Sonnentag a Konstanzi Egyetem szociológusa húsz évig tartó kutatómunkájának eredményeként négy faktort azonosított, ami mentén egy feltöltődést elősegítő szabadságot értékelni lehet. Az a kikapcsolódás, ami mind a négy faktort magas szinten teljesíti, olyan akár egy tápanyagokban gazdag ebéd. Azonban azok, amelyekből az alábbi tényezők hiányoznak, olyanok akár az üres kalóriák.

  1. Relaxáció: lényege, hogy valami kellemes és kevés energiabefektetést igénylő cselekvést végezzünk. Nem kell, hogy teljesen passzív tevékenység legyen, de fontos, hogy ne érezzük közben, hogy valamit el kell érnünk, teljesítenünk kell.
  2. Kontroll: mi döntjük el, mivel szeretnénk az időnket tölteni. Miközben a munkánk során sok esetben mások utasításait kell követnünk, valamint otthon is vannak bizonyos kötelezettségeink, addig a vakáció során kezünkbe vehetjük az irányítást azzal kapcsolatban, hogy mire szeretnénk az energiáinkat és a figyelmünket fordítani.
  3. Flow-élmény: Csíkszentmihályi írta le először, hogy ha olyan tevékenységet végzünk, ami valamennyire kihívást jelent, de egyben fejlődési lehetőséget is a képességeinkben, valamint kellően értékes számunkra, akkor teljesen belemerülhetünk és sokkal jobban érezhetjük magunkat általa. Ha sikerül olyan tevékenységeket végeznünk, amik flowt idéznek elő nyaralás közben, akkor azok jutalomértékűek lesznek, és növelik az elégedettséget.
  4. Elszakadás a munkától: bár fizikailag lehet, hogy az irodánktól jó pár száz kilométerre süttetjük a hasunkat a strandon, fejben simán lehet, hogy folyamatosan pörögnek az excel-táblák és az elintéznivalók. Érdemes lehet nyaralás alatt otthon felejteni a munkával kapcsolatos eszközöket, vagy legalábbis kikapcsolni őket. Ha nem így teszünk, folyamatos készenlétben tartjuk magunkat, és megöljük a feltöltődés lényegét.

Most, hogy ellkezdett harmic fok fölé kúszni a hőmérséklet, érdemes mindenkinek egy kicsit lazítani! Azzal, ha ott hagyjuk pár napra az irodát, nem áll meg az élet. Sőt, azzal tesszük a legjobbat önmagunknak, ha kicsit kikapcsoljuk magunkat, és hagyunk időt a feltöltődésre, hogy a nyaralás után újult erővel vághassunk bele a dolgos hétköznapokba.