Sétálj el a megoldásig!
Megakadt; egy helyben toporog; továbblép; megadja a kezdő lökést; nekiugrik. Feltűnt, hogy amikor a körülöttem lévők a problémáikról beszélnek, milyen gyakran használnak mozgással kapcsolatos kifejezéseket. És mintha a megfogalmazásban már ott is rejlene a megoldás csírája: amikor mozogsz, hirtelen új perspektívából látsz rá a téged foglalkoztató kérdésekre.

A mozgás és a gondolkodás közti összefüggés nem csak népi bölcsesség: a Standford Egyetem kutatásai alapján a séta hatvan százalékkal növeli a kreatív problémamegoldást.

A mozgás megoldáskeresést serkentő hatását és a megoldásfókuszú brief coaching erőforrás-központú kérdéseit ötvözi a következő gyakorlat.

1. Válassz egy témát, kérdést, helyzetet, ami igazán foglalkoztat. Még hatásosabb a gyakorlat, ha találsz egy társat, aki szívesen kísér téged a coach szerepében, de ha magadnak teszed fel a kérdéseket az egyes stációkon, abból is fontos megértéseid születhetnek.

2. Keress egy területet, lehetőleg kint a szabadban, ahol bejárhatod a megoldáshoz vezető utat. Jelölj ki egy-egy pontot a térben, ami egy tízes skála két végpontja lesz. Döntsd el, melyik lesz az 1-es, és melyik a 10-es.

3. Állj a 10-eshez, és gondold végig, hogy pontosan mi az a cél, amit el szeretnél érni, és tedd fel magadnak a következő kérdéseket: 

 • Hogy néz ki az a helyzet, amiben már elérted a célodat?
 • Mit csinálsz, hogyan viselkedsz, hogy érzed magad ebben a helyzetben?
 • Milyen tudással, készséggel, képességgel rendelkezel?
 • Mit vesznek észre rajtad mások?

4. Lépj vissza a kiindulópontra, és gondold végig, hogy ha ez az egytől tízig terjedő skála szimbolizálja a célodhoz vezető utat, akkor most hol tartasz? Lépj oda. Nézz vissza, a kiindulópont felé, és válaszolj ezekre a kérdésekre: 

 • Mi mindent tettél már azért, hogy most itt állhass?
 • És még mit?
 • Már milyen erőforrásaid vannak?
 • Milyen kulcsesemények jutnak eszedbe, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy már ezen a fokán legyél a skálának? Ott mi volt a te hozzájárulásod?

5. Ebből a helyzetből fordulj újra a tízes felé, előre, és lépj a skála következő fokára. Ha például eddig a négyesen álltál, akkor most menj oda, ahova az ötöst gondolod. Nézz körül, és fedezd fel, hogy mi tűnik fel ebben a pozícióban, a következő kérdések segítségével: 

 • Mit veszel észre itt állva?
 • És még mit?
 • Mi változott az előző állomáshoz képest? Mit tettél te ezért?

6. Haladj a skálán a megoldásod felé vezető úton lépésről lépésre. Figyeld meg, hogy mit tudsz már biztosan a célhoz tartó állomásokról. Folytasd egészen addig, amíg úgy érzed, hogy elégedett vagy azzal, ameddig eljutottál. Biztató jel, ha azt veszed észre, hogy a következő lépés iránt izgatott bizsergés tölt el, és a céloddal kapcsolatos lelkesedésed nő. 

Steve de Shazert, a megoldásfókuszú terápia atyját idézve: „Ahol állsz, az meghatározza, hogy mit látsz, és mit nem látsz, és azt is megszabja, hogy milyen szögből látod. Ha megváltoztatod azt, ahol állsz, az mindent megváltoztat.”

HA TOVÁBBI HASZNOS COACHING ESZKÖZÖK HASZNÁLATÁT SZERETNÉD ELSAJÁTÍTANI, GYERE EL A COACHINGESZKÖZTÁR-BŐVÍTŐ WORKSHOPUNKRA! 

Coachingeszköztár-bővítő workshop

Félnapos workshop hr-eseknek, coaching szemléletű vezetőknek és coachoknak – mindenkinek, akinek fontos a folyamatos fejlődés és tudásának sokszínűsége!

Sok vezető és hr-es kerül időnként mentor, tanácsadó vagy coach szerepbe, akár akarja, akár nem. A people managementbe sok olyan terület is beletartozik, amivel korábban nem találkoztak a szakemberek.

Mi támaszpontokat adunk ahhoz, hogy:

 • hogyan segítsd a kollegákat a karriertervezésben;
 • hogyan legyen hatékonyabb egy brainstorming vagy egy meeting folyamat;
 • mit tegyél, ha mediálni kell egy konfliktusban;
 • hogyan szúrd ki, hogy érintett-e a munkatársa a burnoutban, elvesztette-e a motivációját?

Gyere el gyakorlatorientált képzésünkre és ismerd meg a legújabb eszközöket, amiket már akár másnap használhatsz a munkádban!

Előadók: Gallen Rita, Makai-Begisdán András és Bite Barbara, business és executive coachok, Coaching Team

Részvételi díj:
Teljes árú részvételi díj: 24 900 Ft + áfa / fő
Csoportos jelentkezés 3 főtől: 21 900 Ft + áfa / fő

Időpont: 2018. október 11. (09.00 – 13.00)
Regisztráció: 8.30 - 9.00
Helyszín: Mozsár kávézó (1065 Budapest, Nagymező utca 21.)

A jelentkezési lap letöltéséhez kattints a IDE, majd kitöltve juttasd vissza a szervezőknek a   [email protected]   e-mail címre!