hero
Ha nem maradhat home office-ban, akár fel is mondana a dolgozók egy része
Egy felmérés eredményei szerint a jelenleg otthonról dolgozó válaszadók harmada mondta azt, hogy még a felmondást is fontolóra venné, ha teljes mértékben felszámolnák a cégnél a home office-t – számol be a HRCENTRUM.

A világjárvány miatt tavaly sok vállalat hirtelen kényszerült otthoni munkavégzésre átállni. Azonban most, hogy lassan felpörög az oltás, a munkahelyek szépen lassan elkezdhetnek visszatérni a rendes kerékvágásba, és visszahívni a már védett dolgozókat az irodába. Azonban sokaknak nem fűlik ehhez a foga. Egyesek számára az irodai életbe való visszatérés csak nyűg lenne: a koronavírus-járvány miatt jelenleg otthonról dolgozó munkavállalók körülbelül egyharmada mondta azt egy amerikai felmérésen, hogy fontolóra venné akár a felmondást is, ha teljes munkaidőben visszahívnák az irodába.

Van, aki retteg a visszatéréstől

A HuffPost ennek kapácsan több szakértőt és munkavállalót is megszólaltatott az ügyben. Rachel Cresci, a nevadai Renóban élő középiskolai tanár azt mondta, hogy retteg a visszatéréstől. Bár hiányoznak neki a diákokkal való személyes interakciók és a kedvenc munkatársai, de mivel két kisgyermeke van – 4 és 6 évesek –, az otthoni időbeosztásával sokkal jobban be tud kapcsolódni a családi életbe, mivel így rugalmasabb a munka, és nem kell még ingázni sem.

De jelentős azoknak a dolgozóknak a száma is, akik nagyon szeretnének visszatérni az irodákba és a munkahelyi személyes interakciókhoz. A Gallup 4000 amerikai felnőtt megkérdezésével készült felmérése szerint a munkavállalók 39 százaléka mondta januárban, hogy ha választhatna, visszatérne az irodájába, ugyanez az arány a tavaly júliusban még csak 28 százalék volt. Ez a csoport, amelynek fontos, hogy az otthonától elkülönített irodában dolgozzon. A portál ilyen dolgozókkal is beszélgetett.

"Az állataimat nem érdekli a munkafolyamat"

"Elemzési táblázatokat készítek, ezekhez elég bonyolult képleteket kell írnom. A COVID előtt, az irodában a munkatársaim tudták, hogy ilyenkor nem szabad hozzám szólni, mert egy szempillantás alatt el tudok veszíteni 30 percnyi munkát. A kollégáim megértették, és vigyáztak, hogy ne szakítsanak félbe. Ahhoz viszont nem szoktam hozzá, hogy otthon vagyok öt elkényeztetett háziállattal. Nem nagyon érdekli őket munkafolyamat: örülnek, hogy akkor mehetnek ki, vagy ehetnek, amikor csak akarják" – magyarázta Brion Georges, egy fejlesztő cég alelnöke, akinek a felesége is nehezen szokott hozzá az otthoni munkához. Mindig férjét kérdezte, ha elekadt valamivel, ezzel pedig az ő koncetrációját is megtörte.

"Én az első adandó alkalommal visszamentem az irodába. Már majdnem egy teljes éve dolgozom bentől. Úgy gondolom, hogy az otthoni munkavégzés segített abban, hogy a ház körüli dolgokat is el tudjam végezni, rugalmasan tudtam alkalmazkodni a gyerekek időbeosztásához. De munka szempontjából sok folyamat  bonyolódott meg a távolság miatt" – összegezte Saskia de Groot, aki egy szállodaipari cégnél dolgozik. Ugyanis szerinte sokkal gyorsabban haladnak a dolgok, ha azokat személyesen tudja megbeszélni a munkatársakkal, nem kell például Zoom-meetinget szervezni. Hozzátette, az is jó, hogy ismét meg van húzva a határ a munkahely és az otthon között.

Kávé, wifi, és nincs több virtuális hívás: érvek a visszatérés mellett

Wendy Lai, egy San Franciscóban élő marketingszakember pedig azért várja a visszatérést az irodába, hogy újra csinosan felöltözhessen. Mert bár jó otthoni ruhában végigdolgozni a napot, de azért hiányzik neki a csinos megjelenés is. "Már alig várom, hogy újra az irodában lehessek: kevesebb virtuális hívás, nincs többé gyengélkedő WiFi, és rendes kávéhoz is hozzájuthatok. Mi mást kívánhatnék még?" – vázolta Shannon Parke, a Belfastban élő HR-es.

Angie Wilbur csak részlegesen tért vissza a munkahelyére: arról beszélt, hogy bár jobban szeret az irodából dolgozni, de jó, hogy van heti egy napja, amikor otthonról, nyugalomban végezheti el a mukáját.

"Még mindig egy kicsit furcsa újra bentről dolgozni, mert csökkentett létszámmal vagyunk az irodában. De az, hogy van néhány ember, akikkel érintkezhetünk – maszkban és távolságtartással –, nagy megkönnyebbülést jekent a bezártság után" – tette hozzá az ingatlanszakértő.

Egy pénzügyi elemző, Elizabeth Goecke pedig azt mesélte, hogy ő 2020. október végén tért vissza az irodába, mert neki egyértelműen jobb bentről dolgozni. "Az irodában minden megvan, amire szükségem van a munkámhoz, míg otthon improvizálnom kellett például az állóasztalt. Ráadásul a vezetőség azt feltételezte, hogy kevésbé vagyok produktív, mivel nem tudták személyesen ellenőrizni a munkámat. Miután visszatértem az irodába, a főnököm valóban bejött, és két napig figyelte, hogyan dolgozom, és megállapította, hogy az általam korábban jelzett tájékoztatási és kommunikációs problémák valóban megalapozottak voltak" – összegezte Elizabeth Goecke, akinek a munkahelyén ennek hatására egy sor folyamatot átalakítottak, és egyszerűsítettek.