6 intő jel, hogy ideje továbbállnunk
Néha mindannyian érezhetjük úgy, hogy elegünk van a munkahelyünkből, a munkatársainkból, a főnökünkből, azért mégsem mondunk fel. Az elmúlt hónapokban viszont rengetegen hagyták ott a munkahelyüket, mivel rájöttek, hogy új lehetőségre vágynak, esetleg csak szimplán besokalltak az aktuális munkahelyükön. A járvány sokunknak rámutatott arra, hogy nem kell mindent elviselnünk. Honnan tudjuk, hogy tényleg itt az idő felmondani?

A nehéz napok ellenére még nem mondunk fel azonnal, főleg, ha még nincs új munkahelyünk. A felmondások okát elsősorban a munkahely és magánélet egyensúlyának felborulása, a fejlődési lehetőségek hiánya, vagy a mérgező munkahelyi környezet okozza. Azonban ezen kívül is vannak jelek, amik arra mutatnak, hogy valóban eljött az idő új munkahelyet keresni - írja a HRCentrum.

Amy Gallo, HR szakértő a CNN Businessnek elmondta, hogy a szembetűnő mellett kisebb dolgok is utalhatnak arra, hogy ideje felmondanunk, azonban jól gondoljuk ezt át. „A járvány mindenkit megviselt mentálisan is. Rengeteg stressz ért bennünket, sokan kiégtek. Előfordulhat, hogy emiatt érezzük úgy, hogy elegünk van. Ha elkészült a listánk arról, hogy milyen gondjaink vannak a munkahelyünkkel, és úgy látjuk, hogy a listán szereplő dolgok nem orvosolhatóak, akkor nagyobb problémával állunk szemben" -mondta a szakértő.

1. Motiválatlannak érezzük magunkat

Amikor nehéz motiváltnak, produktívnak maradnunk, és úgy érezzük, hogy megfeneklettünk, ez is jel lehet arra, hogy tényleg új kihívásra van szükségünk. Bár mindenkinél máshogy jelentkezhet ez a kilátástalanság, legyen szó akár elmaradt fizetésemelésről, akár arról, hogy semmi kihívás nincs már, ez hosszú távon negatív hatást gyakorolhat a munkavégzésre. Anna Bray karriertanácsadó hozzátette, hogy az is intő jel lehet, ha erről a problémáról nem tudunk a főnökünkkel beszélni.

2. Nem tudunk szakmailag fejlődni

Az vitathatatlanul fontos bármely pozícióban, hogy a munkavállalóknak lehetőségük legyen szakmailag fejlődni, tanulni és szakmai kihívásokkal szembenézni. Amennyiben a munkahely nem tud lépést tartani a dinamikusan változó igényekkel, úgy egyre többen mondanak fel.

3. Túlkontrolláló és bizalmatlan a főnökünk

Bár a munkahelyi konfliktusok teljesen normális velejárói bármilyen munkának, addig ha folyamatosan úgy érezzük, hogy a főnökünk megfigyel minket, mindig kritizál bennünket, és nagyon óvatosan kell fogalmaznunk a jelenlétében, ez a hangulat is ok lehet arra, hogy valóban felmondjunk. A mérgező munkahelyi környezet, a bizalmatlanság, valamint az, hogy a menedzsment egyáltalán nem támogat minket melegágya lehet a felmondásoknak.

4. Halogatjuk a feladatainkat

Beszédes jel lehet az is, ha a korábbinál többet halogatunk munkahelyünkön. Az utolsó pillanatra hagyott feladatok, telefonhívások mind azt sugallják, hogy már nem azért dolgozol, mert szereted a munkád, hanem mert nem akarsz bajba kerülni. A cég kultúrája, célkitűzései is nagyban kihatnak a produktivitásunkra, és arra, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyünkön. Ha például számunkra nagyon fontos a munkahely és a magánélet közötti egyensúly, úgy a főnökünktől kapott hétvégi üzenetek, munkaidőn kívüli emailek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy frusztráltak legyünk, és kiégjünk.

5. Megakad a szemünk egy-egy hirdetésen

Azonban az egyik legárulkodóbb jel arra, hogy tényleg itt az ideje, hogy felmondjunk, az az, amikor akarva, akaratlanul elkalandozik a figyelmünk az álláshirdetéseken. Amennyiben hezitálunk a felmondáson, tegyük fel a kérdést magunknak, ha szembe jönne velünk a jelenlegi állásunk úgy, hogy mi épp munkát keresünk, elvállalnánk a munkát, vagy tovább görgetnénk?

6. Folyamatosan elégedetlennek érezzük magunkat

A magatartásunk is mutathatja azt, hogy tudat alatt szeretnénk felmondani. Ha napi szinten forgatjuk a szemünket a feladatainkra, zsörtölődünk, és összességében úgy ülünk le a gépünk elé, hogy semmi kedvünk a munkánkat végezni, akkor megérett az idő a felmondásra.

Nem kell mindig boldognak lennünk a munkahelyünkön, azonban a folytonos idegeskedés és a rosszkedvűség árulkodó jele annak, hogy a probléma nagyobb, és valóban váltanunk kell