hero
Gombold újra!
Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a kreativitás nem egy pár különleges ember kiváltsága, hanem bárki képessé válhat új megoldások kigondolására. Ennek kulcsa a percepcióban rejlik, ami Gregory Berns agykutató szerint szoros összefüggésben áll a kreativitással. Akkor tudunk új megközelítésből látni dolgokat, és igazán eredeti alternatívákkal előállni, ha rávesszük az agyunkat, hogy újrarendezze a rendelkezésére álló információkat.

Ennek egy módja, hogy megkérdőjelezzük a bebetonozottnak vélt előfeltevéseinket. Az alábbi gyakorlattal egy meetingen, egy közös ötletelésen vagy akár egyedül is kipróbálhatjuk, hogy milyen új tereket nyit meg, ha elkezdjük újra végiggondolni azokat a megoldásokat, amiket azért alkalmazunk, mert „mi így szoktuk”.

1. Fogalmazd meg azt a problémát, kihívást, amire új, innovatív megoldást keresel. 

2. Szedd össze azokat a feltételezéseket, amiket igaznak vélsz ezzel a problémával kapcsolatban. Ha csapatban ötleteltek, akkor különösen hatékony lehet, ha szoros időkorláttal párokban írjátok össze post-it lapokra ezeket az állításokat. Az idő lejárta után gyűjtsétek össze egy flipchartra az összes felmerült gondolatot. 

3. Kérdezd meg magadtól vagy a csapattól, hogy az állítások közül melyik az, amelyik biztosan tényszerű. Azokat, amelyek biztosan ebbe a kategóriába esnek, vedd le a tábláról. Most azt is vizsgáljátok meg, hogy mely állításokat nem érdemes megkérdőjelezni. Ebben a körben is lekerül majd egy pár post-it. 

4. A fennmaradt feltételezéseket kezdjétek el közösen vagy kis csoportokban górcső alá venni. Tegyétek fel azt a kérdést, hogy milyen előfeltevés lenne hasznosabb helyettük? Mi történik, ha az eredeti állítás ellenkezőjével kezdtek dolgozni? 

5. Az új előfeltevések mentén ötleteljetek. 

Az egyik ügyfelünk csapatában például sokan szerettek volna otthonról dolgozni. A vezető meggyőződésesen ellenezte a home office-t, de szeretett volna egy „kecske is, káposzta is” megoldást találni. A csapat közösen szedte össze az ehhez kötődő előfeltételezéseket (előítéleteket?): „Ha nem ül itt, nem dolgozik.” Izgalmas beszélgetés után arra jutottak, hogy hasznosabb előfeltevés lenne, hogy: „Amikor egy csapattag motivált, otthonról is dolgozik.” És már jöttek is az ötletek, mint például az, amit később be is vezettek, hogy olyan projekteken lehet otthon dolgozni, amiket az alkalmazott maga választott. 

Neked milyen helyzetben lenne igazán hasznos új előfeltevéseket választani?

HA TOVÁBBI HASZNOS COACHING ESZKÖZÖK HASZNÁLATÁT SZERETNÉD ELSAJÁTÍTANI, GYERE EL A COACHINGESZKÖZTÁR-BŐVÍTŐ WORKSHOPUNKRA! 

Coachingeszköztár-bővítő workshop

Félnapos workshop hr-eseknek, coaching szemléletű vezetőknek és coachoknak – mindenkinek, akinek fontos a folyamatos fejlődés és tudásának sokszínűsége!

Sok vezető és hr-es kerül időnként mentor, tanácsadó vagy coach szerepbe, akár akarja, akár nem. A people managementbe sok olyan terület is beletartozik, amivel korábban nem találkoztak a szakemberek.

Mi támaszpontokat adunk ahhoz, hogy:

  • hogyan segítsd a kollegákat a karriertervezésben;
  • hogyan legyen hatékonyabb egy brainstorming vagy egy meeting folyamat;
  • mit tegyél, ha mediálni kell egy konfliktusban;
  • hogyan szúrd ki, hogy érintett-e a munkatársa a burnoutban, elvesztette-e a motivációját?

Gyere el gyakorlatorientált képzésünkre és ismerd meg a legújabb eszközöket, amiket már akár másnap használhatsz a munkádban!

Előadók: Gallen Rita, Makai-Begisdán András és Bite Barbara, business és executive coachok, Coaching Team

Részvételi díj:
Teljes árú részvételi díj: 24 900 Ft + áfa / fő
Csoportos jelentkezés 3 főtől: 21 900 Ft + áfa / fő

Időpont: 2018. október 11. (09.00 – 13.00)
Regisztráció: 8.30 - 9.00
Helyszín: Mozsár kávézó (1065 Budapest, Nagymező utca 21.)

A jelentkezési lap letöltéséhez kattints a IDE, majd kitöltve juttasd vissza a szervezőknek a  [email protected]  e-mail címre!