hero
Az egészségprogramok „tovagyűrűző” hatásairól
Az egészségprogramok hagyományosan az egészségügyi költségek és a hiányzás, ezáltal a különféle tipikus egészségügyi kockázatok csökkentésére (pl. dohányzás, stressz, túlsúly) összpontosítanak. Kevéssé foglalkoznak a programokat értékelők a kockázatok közötti kölcsönhatásokkal, „tovagyűrűzésekkel”, és további, kevésbé tipikus kockázatokkal (pl. elégedettség, életminőség), „soft” tényezőkkel.

Mi történik például akkor, ha sikeres egy súlycsökkentő program? A már nem túlsúlyos munkavállalók egészségesebbnek érzik magukat, de jobban is alszanak, több energiával rendelkeznek, több pozitívumot vesznek észre maguk körül, jobb a kedvük, és akár a vérnyomáscsökkentő gyógyszereiket is csökkenthetik, elhagyhatják. A fogyás minimálisra csökkenti a depressziót és a szorongást is. 

A fizikai aktivitás kockázatának megváltoztatása csökkenti a stressz kockázatát. A munkavállaló stressz kockázatának megváltoztatása csökkenti az elégtelen alvás kockázatát is. Tovagyűrűző hatásokat tapasztalhatunk. 

A termelékenység is több ok miatt növekedhet, és itt is tapasztalhatunk egymásból következő hatásokat:

  1. Számos kutatás foglalkozott azzal, hogy ha a munkavállaló úgy érzi, hogy a munkaadója törődik az egészségével és jóllétével, növekszik az elégedettsége, sőt az elégedettség növekedésével az elköteleződése is. Az egészségprogram egy hiteles jelzés lehet a munkavállalók felé, hogy a munkaadóiknak fontos az ő életminőségük. Az elégedettség miatti nagyobb motiváltság és az elköteleződés pozitívan hatnak a munkahelyi teljesítményre.
  2. A motivációt a hála érzete is növelheti. Az egészségprogramok ráirányítják a munkavállalók figyelmét a meglévő „rossz” állapotokra, betegségekre, amikre az egészségprogram felmérései nélkül nem biztos, hogy figyelmet fordítottak volna. Főleg azok a munkavállalók lesznek nagyon hálásak, és történik náluk jelentősebb termelékenység javulás, akiknél betegséget fedeztek fel a szűrésekkel, és így tudtak tenni a gyógyulásért. A munkaadó hosszú távon egészséges és ráadásul hálás munkavállalókat kap, akik termelékenyebbek.
  3. A jobb egészségi állapotban lévő munkavállalók nagyobb teljesítményre képesek. Az alkalmazottak egészségtudatossága nő, konkrét pozitív szokásaik alakulhatnak ki, hosszú távra. Az egészségprogram lehet emlékeztető is, hogy a jó szokásokat megtartsák. A presenteeism jelensége is csökken.

A hatásokat nehéz szétválasztani, a lényeg, hogy az egészségprogramok több szinten hatnak, és tovagyűrűző eredményeket is tapasztalhatunk.

Forrás: itt