hero
Multitasking helyett monotasking!
A multitasking arról szól, hogyan tudsz emberként gyakorlatilag robot üzemmódba váltani, és egyszerre több feladatot is ellátni. Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint egyszerre több feladat elvégzése, különösen, ha összetett feladatakról van szó, rontja a produktivitást.

Agyunk különböző részeit különböző feladatok elvégzésére használjuk. Amikor agyunk egyik része egy konkrét feladatra összpontosít, a többi rész lényegében elnémul. 

Amikor átváltunk a feladatok között, akkor arra kényszerítjük az agyunkat, hogy működésbe hozzon más agyterületeket is. Ez csökkenti a teljesítményt, és növeli a feladatok elvégzéséhez szükséges időt, mivel időbe telik az agyunknak, míg átvált egyik területről a másikra, és eléri a különböző területeken tárolt ismereteket. 

Agyunk erejét arra sem használhatjuk, hogy egyidejűleg több különböző feladatra egyenlő mennyiségben összpontosítson. A több dologra történő összpontosítás csökkenti azon képességünket, hogy minden egyes meghatározott feladat érdekében hozzáférjünk a tárolt tudáshoz, ezáltal pedig csökken a teljesítményünk, ahogy az elvégzett feladat minősége is.

Küzdelem a multitasking ellen

A multitasking elleni küzdelem egyik módszere, ha előre megtervezzük a napot. Szánjunk pár percet reggel arra, hogy megnézzük a napi feladatokat, majd tegyük fel a következő kérdéseket: 

  • Mi a prioritás?
  • Hány feladatot kell elvégeznem a nap végére?
  • Mennyi időbe telik teljesíteni a feladatot?
  • Mely feladatokra lesz a legtöbb agyi erőmre szükség?

Az „agyas” feladatok az elsők

Mindig a legfontosabbnak adjunk elsőbbséget, még a nap elején. Azokat a feladatokat végezzük el a nap elején, amelyek a legtöbb agyi erőt igénylik, és amelyeknek szoros határidejük van. 

Ezután végezzük el a közepes jelentőségű feladatokat, amelyekhez jó agyi erőre van szükség. 

A legegyszerűbb feladatokat – például az e-mailekre való válaszolást – a nap végén végezzük el. Ez a fajta menetrend segíti a produktivitást. 

Érdekel, hogy még mi segíthet? Olvass tovább!