hero
Miért nehezebb kékgalléros munkavállalót találni?
Az egyre súlyosbodó munkaerőhiányos környezetben kemény harc folyik a kékgalléros munkaerőért. A vállalatok akkor maradhatnak versenyben, ha a bér mellett odafigyelnek a munkavállalók igényeire is. De vajon milyen elvárásaik vannak és hogyan lehet megnyerni, megtartani őket? A kérdésekre Kővári Attila, a Pannon-Work Cégcsoport tatabányai kirendeltségvezetője ad válaszokat.
TÁMOGATOTT TARTALOM

A kékgalléros munkaerő toborzása soha nem volt még ennyire nehéz, mint manapság. A KSH adatai szerint a foglalkoztatottsági ráta meghaladja az 5 évvel ezelőtti szintet, ennek ellenére, nagyon sok üres pozíció van a magyar munkaerőpiacon, főleg a betanított munkakörök esetében. A probléma már a Covid berobbanása előtt is fennállt, hiszen többszázezer magyar munkavállaló vándorolt ki külföldre az elmúlt években. Egy részük átmenetileg visszajött hazánkba, de amint lecsendesedtek a járványhullámok és a járványügyi intézkedések is alább maradtak, fogták magukat és családjukkal együtt külföldön telepedtek le. Idővel valószínűleg visszacsábíthatóak lesznek a kivándorolt munkavállalók, ha már olyan szinten lesznek hazánkban a fizetések, hogy mérlegeljék megéri-e kint dolgozni tovább. 

Kővári Attila, a Pannon-Work Cégcsoport tatabányai kirendeltségvezetője

Már a járványt megelőzően elkezdődött, de annak hatására az itthon maradt fizikai munkaerőállomány elvárásai tovább változtak. A kékgalléros munkavállalók 60-70% százalékának mozgató rugója a bér, a nettó fizetés, főleg egy nagyobb ipari parkban, valamint a céges buszjárat, dohányzási lehetőség, szünetek hossza, gyakorisága. Elsősorban a napi 8 órás 5+2 munkarendet részesítik előnyben. Nagyon fontos a cégek employer bradingje, mert hiába adunk fel egy „mézes-mázas” hirdetést jó fizetési lehetőséggel, a jelentkező a második mondat után tudja, hogy melyik cégről van szó, és annak milyen híre van a munkavállalók között. A kékgalléros munkaerő toborzását tovább nehezíti, hogy a Facebook 2022. február 22-től kivonta ingyenes Jobs funkcióját. Ennek a lépésnek következményeként a cégek rá lettek kényszerítve, hogy fizetős hirdetésekkel toborozzanak, amivel hasonló eredményeket érhetnek el, mint korábban. A közösségi média álláskeresői csoportokan tapasztalható, hogy a felhasználók részéről egyre több „Érdekel” hozzászólás érkezik 1-1 álláshirdetésre, azonban itt be is fejeződik a folyamat, nem jelentkeznek az adott munkakörre. A munkavállalókat nehéz motiválni arra, hogy jelentkezzenek, mert ha nem elég kecsegtető az ajánlat, akkor inkább továbbgörgetnek. 

A fizikai munkavállalók bére néhány munkakör esetében több mint 60 százalékkal emelkedett 2018 óta, ami jelentős versenyhelyzetet idézett elő, ugyanis ma az a munkáltató nyeri meg a munkavállalót, aki magasabb bért kínál. Ez önmagában nem elegendő viszont a munkaerő megtartáshoz, mert a bér mellett fontos a munkavállalók igényeire is figyelni. A munkaerőpiaci helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a 25 év alattiak számára 2022 januártól eltörölték a személyi jövedelemadó fizetést, emiatt bérfeszültség alakulhat ki cégen belül a kollégák között annak ellenére, hogy a minimálbér is emelkedett. Az ország régióban a fizetések is jelentősen eltérhetnek, hiszen Pest megyében ugyanazért a munkáért magasabb bért lehet megkeresni, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A munkavállalók számára a fizetés mellett a munkahely távolsága is fontos szemponttá vált, ezért előnyben van az a munkaadó, aki szállást biztosít. A Pannon-Work Csoport a felmerült igények miatt Komáromban felépített a szállásos munkavállalók részére egy apartmanszállót, mely hamarosan várja lakóit. 

A munkaerő-kölcsönzés egyre népszerűbb atipikus foglalkoztatási forma Magyarországon, melynek egyik legfontosabb szempontja a rugalmassághoz való alkalmazkodás. A munkáltatóknak nem kell bajlódniuk a toborzással és az adminisztrációval járó feladatokkal, mert a kölcsönbeadó cég leveszi a terheket és biztosítja a vállalatok létszámigényét. A cégeknek nem kell állományba venniük a kölcsönzött munkavállalókat, így akár rövidebb-hosszabb időre költséghatékony megoldásokkal alkalmazhatnak munkaerőt. Megbízóink többnyire operátori, betanított egyszerűbb gépkezelői munkakörökre keresnek munkatársakat, viszont előfordul magasabb végzettséget igénylő pozíciókban is a munkaerő kölcsönzése.

Az egyre súlyosbodó munkaerőhiány csökkentésére a kormány lehetővé tette harmadik országbeliek behozatalát Magyarországra. A Pannon-Work Csoportnál elsők között váltunk minősített munkaerő-kölcsönzővé és segítjük partnereink munkaerőigényét. A Pannon-Work Csoport olyan HR komplex szolgáltató, mely több mint 30 éve van a munkaerőpiacon és Magyarországon 16 irodával rendelkező hálózattal rendelkezik, de tevékenysége az országhatáron túlra Szlovákiába, Ausztriába, Szerbiába, Ukrajnába is átnyúlik. Megbízóinkkal közösen gondolkodva rugalmas megoldásokkal biztosítjuk a vállalatok létszámigényét.

(x)