Eljött az idő a négynapos munkahéthez?!
A koronavírus életünk számos területét befolyásolta, főképp a munkavégzési szokásainkat. A valaha történt legnagyobb rugalmas munkavégzési kísérletnek voltunk résztvevői, és a korai jelek arra utalnak, hogy ez az időszak tartós változást hagy a munkahelyi kultúrában. A négynapos munkahét mindig is népszerű elképzelés volt, de vajon milyen szempontokból kapott most egy újabb löketet?

A koronavírus a mentális egészségünkre is jelentős hatást gyakorol. Szorongás, nehéz gazdasági körülmények, bizonytalanság, a szeretteinktől való fizikai eltávolodás: ezeknek a tényezőknek jópáran érezték a hatását az elmúlt időszakban. Éppen ezért az újranyitáskor a mentális egészségünkre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Fontos felmérni, hogy a munkavállalók milyen lelkiállapotban érkeznek vissza a munkahelyre, az elmúlt időszak milyen lenyomatot hagyott bennük, hiszen ez a teljesítményükre és a hozzáállásukra is hatással lehet. A mentális betegségek hatása pedig a gazdaságban is megmutatkozik: egy felmérés szerint például az Egyesült Királyságban 2018-ban 17,5 millió munkanap veszett kárba különböző mentálhigiénés problémák miatt. A munkavállalók jólléte tehát nem egy elhanyagolható téma. 

Háromnapos hétvégével a mentális egészség erősítéséért 

A mentális egészség és a munkavállalók jólléte mindig is a négynapos munkahét egyik fő hajtóereje volt. Az új munkarend fontos lépés lehet a munka-magánélet egyensúly megteremtése felé. A háromnapos hétvége során a munkavállalóknak több lehetőségük lenne felkészülni a munkahétre, a stresszes időszakokra. Azt azonban fontos kiemelni, hogy arra is hangsúlyt kell fektetni, hogy ezt az időszakot valóban hasznosan töltsük ki, olyan tevékenységekkel, amelyek mentális egészségünket is szolgálják.

Növekvő produktivitás

Az eddigi kísérletek azt mutatják, hogy nem a ledolgozott órák mennyisége, hanem azok minősége számít. Ha a munkavállalók rendben vannak, akkor produktívabbak, motiváltabbak is. Minden munkáltató felteheti magának a kérdést: mi a jobb, egy boldog, elkötelezett, kipihent alkalmazott, aki heti 30 órát dolgozik, vagy egy kiégett, túlhajszolt alkalmazott, aki heti 40 órát dolgozik?  

Most van itt az idő?

A koronavírus tovább fokozta a mentális egészségügyi kihívásokat és a bizonytalan munkaerőpiaci helyzetet. Ha a munkavállalóknak több szabadidő jutna, produktívabbak és kigyensúlyozottabbak lehetnének, emellett a turizmusnak is jót tennének a rendszeres háromnapos hétvégék.

Bár elsőre radikális döntésnek tűnhet, hasonlóképp jutottunk el a hatnapos munkahétről az ötnaposra is. A munkavégzéssel kapcsolatos kultúra merev berögződéseit nehéz lebontani, ám nem szabad engedni, hogy akadályozzák a pozitív irányú fejlődést, mind a munkavállalók, mind a vállalat termelékenysége szempontjából.