A helyeden vagy?
Életünk során számos olyan döntési helyzetbe kerülünk, amikor ki kell jelölni magunknak az irányt, és pontosan kell tudnunk, hogy mely tevékenység motivál bennünket. Erre a döntésre sor kerülhet a tanulmányok befejezésekor is, de a többségnek általában később jön az ihlet. Az alábbi eszköz egy kis segítséget nyújt az önismeret elmélyítésében, erősségeink megtalálásában, ami utat mutathat a számunkra legjobb szakmai megoldás felé.

Hogyan függ össze a motiváltság az erősségeinkkel, és ebből következően hogyan lehet örömöt adó, energetizáló tevékenységet végezni? Számos kutatás kimutatta már, hogy akkor vagyunk a leghatékonyabbak, ha igazi lelkesedéssel végzünk egy feladatot – legyen szó bármiről. Amikor a flow-ban vagyunk, akkor nem számít az idő és a tér, képesek vagyunk kihozni magunkból a maximumot. Ezek az élmények természetesen nem mindennap adatnak meg, de a cél, hogy a munkánk során minél több ilyen helyzetbe kerüljünk. Na de hogyan tudhatom meg, hogy mi tölt fel tartósan energiával, és képes „motivált állapotban” tartani? 

A félelem mint energiavámpír

Minden embernek vannak veleszületett erősségei (képességek és készségek formájában). Amennyiben valaki ezeket a képességeit az értékrendje szerinti irányba állítja, úgy képes lesz természetesen, örömtelin működni, azaz a helyén lenni. Ebből fakadóan tartható majd fenn a hosszú távú motiváció. Ha túl sokáig végzünk valamit egyfajta megfeleléskényszer nyomása alatt, (ami lehet főnöki, de akár szülői elvárás is), előbb-utóbb elfáradunk benne. Először lelkileg, később testileg is. Ilyen esetekben többnyire a félelem tart bennünket a rossz pozíciónkban. A legnagyobb energiavámpír pedig nem más, mint a félelem.

A következő gyorsteszt segít, hogy ráláss, milyen erőforrásaid vannak, és azok közül melyik energetizál és tesz boldoggá. Így könnyen megláthatod, hogy valóban a helyeden vagy-e, a múlthoz kötődnek-e a tevékenységeid, vagy valami újat csinálnál már inkább. És vajon mi tart vissza mindettől? 

Melyek az erőforrásaim?

Sorolj fel 7 olyan életeseményt, amely során „csúcsélményed” volt, amire igazi sikerélményként emlékszel vissza. Ez lehet az élet bármely területe, nem csak munka. Második lépésben gondold végig, hogy ezekhez az élményekhez mely képességeid segítettek hozzá. Ez lehet egyszerre több is. Válogasd szét a képességeidet aszerint, hogy melyek okoznak örömöt, és melyek energetizálnak (természetesen lehet átfedés).

Nézd át, elemezd, hogy vannak-e visszatérő motívumok, priorizáld a képességeidet aszerint, hogy melyek megélése adja a legtöbbet, és most nézd meg, hogy a jelenlegi tevékenységed közben ezek közül melyeket használod, és melyeket nem. Mi hiányzik a jelenlegi munkád során alkalmazott képességek sorából?

Végezetül összeírhatod, milyen félelmek vezetnek ahhoz, hogy ne pont azt csináld, amit valójában a legjobban tudnál csinálni. 

Erő/örömforrás térkép

  Tevékenység/esemény, amelyik csúcsélményt okozottKépesség, amelyik hozzásegített az eléréséhezKépesség, amelyik örömöt okozKépesség, amelyik energetizálFélelem, amely visszatart a változtatástól
1.          
2.          
3.          
4.          
5.          
6.          
7.          

 

HA TOVÁBBI HASZNOS COACHING ESZKÖZÖK HASZNÁLATÁT SZERETNÉD ELSAJÁTÍTANI, GYERE EL A COACHINGESZKÖZTÁR-BŐVÍTŐ WORKSHOPUNKRA! 

Coachingeszköztár-bővítő workshop

Félnapos workshop hr-eseknek, coaching szemléletű vezetőknek és coachoknak – mindenkinek, akinek fontos a folyamatos fejlődés és tudásának sokszínűsége!

Sok vezető és hr-es kerül időnként mentor, tanácsadó vagy coach szerepbe, akár akarja, akár nem. A people managementbe sok olyan terület is beletartozik, amivel korábban nem találkoztak a szakemberek.

Mi támaszpontokat adunk ahhoz, hogy:

  • hogyan segítsd a kollegákat a karriertervezésben;
  • hogyan legyen hatékonyabb egy brainstorming vagy egy meeting folyamat;
  • mit tegyél, ha mediálni kell egy konfliktusban;
  • hogyan szúrd ki, hogy érintett-e a munkatársa a burnoutban, elvesztette-e a motivációját?

Gyere el gyakorlatorientált képzésünkre és ismerd meg a legújabb eszközöket, amiket már akár másnap használhatsz munkádban!

Előadók: Gallen Rita, Makai-Begisdán András és Bite Barbara, business és executive coachok, Coaching Team

Részvételi díj:
Teljes árú részvételi díj: 24 900 Ft + áfa / fő
Csoportos jelentkezés 3 főtől: 21 900 Ft + áfa / fő

Időpont: 2018. október 11. (09.00 – 13.00)
Regisztráció: 8.30 - 9.00
Helyszín: Mozsár kávézó (1065 Budapest, Nagymező utca 21.)

A jelentkezési lap letöltéséhez kattints a IDE, majd kitöltve juttasd vissza a szervezőknek a [email protected] e-mail címre!