hero
4 tipp mentális jólléted karbantartása érdekében
A mentális egészség egyszerű divatszóból létszükségletté vált a koronavírus kitörését követően. A teljes világ megtapasztalta, milyen, ha a sok információ, kényszerű döntéshelyzet és a megszokottól több feladat extrém terhet jelent a szellemének. Miközben ráadásul meg van fosztva egy csomó módszertől, amivel küzdhetne a plusz nyomás ellen. A koronavírus sokadik hullámában ideje felvértezned magadat, hogy tudd kezelni a mentális kihívásokat!

A mentális fáradtság vagy kimerültség egy teljesen hétköznapi jelenség, bárkit érinthet, akit szellemi túlterheltség ér. Minél több az elvégzendő feladat, a döntéshelyzet, az információdömping, a mentális egészség annál nagyobb eséllyel esik áldozatul. Az agyunknak rendszeresen van szüksége pihenésre, máskülönben eluralkodnak rajtunk a kimerültség tünetei. Ilyen tünet például a türelmetlenség és düh, koncentrációs és tanulási nehézségek, lassuló feladatelvégzés és döntéshozatal.

A mentális egészség megőrzésének négy módja

  1. Pihenj! A legkézenfekvőbb megoldás a pihenés: ha teheted, pár napra vonulj szabadságra. Ezeket a napokat minél kevesebb ingernek kitéve, minél kevesebb döntéshelyzetnek kitéve töltsd el! Így az agyadnak lesz lehetősége kicsit helyre rázódni.
  2. Mozdulj meg! A vérkeringésed beindítása frissítőleg hat az egész testedre, így a fejedre is. A mentális egészség alapja is az, ami a fizikai egészségé: a megfelelő mennyiségű mozgás és pihenés. Már napi félóra mozgással javítható a memória és a hangulat is.
  3. Irány a természet! A szabadban, zöld környezetben eltöltött idő is jótékonyan hat a kimerült agyra. Már pár perc alatt érezhető a szellemi felfrissülés, amellyel az elkövetett hibákat redukálhatod és a koncentrálási képességedet is javíthatod.
  4. Hozz kevesebb döntést! Minden nap edd ugyanazt, vagy bízd egy kifőzdére, hogy küldje neked minden nap az ételt. Alakíts ki esti és reggeli rutint, hogy már ne is kelljen döntéseket hoznod, gondolkodnod, amíg elvégzed azokat. Ha épp túl nagy a nyomás, ne kísérletezz új dolgokkal, új termékek kipróbálásával.

Optimális esetben a munkahelyed is támogatja a mentális egészség megőrzését

Mivel nem választható le semennyire sem a mentális egészség a munkavégzésről, ha kimerülsz, az előbb-utóbb látszani fog. „Ha semmilyen módon nem kommunikálsz erről a főnököddel, veszélyezteted a munkahelyi pozíciódat” – hívja fel a figyelmet Somodi Bettina karriertanácsadó. – „Ha a kimerültséged oka a munkahelyen keresendő, nyugodtan szólj róla a felettesednek, nyomozzátok ki együtt, hogy mi okozza azt.

A szakértő úgy véli, ha őszintén előállsz a problémáddal legrosszabb esetben kérdés nélkül elbocsátanak. Legjobb esetben biztosítanak neked plusz fizetett szabadságot, időt és módot feltöltődésre. Ezek a végletes megoldások azonban ritkák. „Többségében, ha észreveszik a mentális egészség bajait, alkalmat találnak veled beszélgetni, nyitottságot és segítőkészséget tapasztalhatsz. Ha ilyesmire kerül sor, érdemes megnyílnod, őszintén elárulnod, hogy mi nyomaszt, ameddig még az a főnökeidre tartozhat.

Bettina ugyanakkor elismeri, ha olyan közegben dolgozol, ahol idáig sem tapasztaltál empatikus, nyitott hozzáállást, nem sokat tehetsz. Ilyenkor érdemes megfontolnod, hogy keresel magadnak olyan munkahelyet, ahol törődnek a mentális egészség megőrzésével.

A cikk eredetileg a Karrierszerviz oldalán jelent meg.