Tudja, kik mennek a legtöbbször táppénzre?
Azt mindenki tudja, hogy megéri a dolgozók jóllétével foglalkozni. De azt talán nem tudták még ilyen egyértelműen, hogy mennyire megéri!

A Gallup Intézet kutatásai szerint azon elégedett munkavállalók, akiknek a jólléti pontszámai is magasak, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel hiányoznak betegség miatt az elkövetkezendő egy hónapban azokhoz képest, akik bár elkötelezettek, de a jóllétük értékei alacsonyak. Éves szinten pedig 70 százalékkal kevesebb a táppénzes napjaik száma.

A Gallup Intézet a jóllét-indexben 5 tényezőt vizsgál a megkérdezettek munkavállalóknál: (1) vannak céljai, szereti, amit csinál (2) szociális jólléte, megfelelő kapcsolatokkal rendelkezik (3) anyagi biztonságban van (4) a közösség, a környék, a lakhelye megfelelő (5) fizikailag jól van, egészséges, energikus.

Az elkötelezett és jól lévő alkalmazottak a fentieken túl:

-          42 százalékkal nagyobb valószínűséggel értékelik az egész életüket nagyon jónak

-          27 százalékkal nagyobb valószínűséggel nyújtanak kiváló teljesítményt a munkahelyükön

-          45 százalékkal nagyobb valószínűséggel képesek változások idején nagyfokú alkalmazkodásra, rugalmasságra

-          37 százalékkal nagyobb valószínűséggel térnek vissza a munkába teljesen felépülve betegség vagy sérülés után (nem jellemzi őket a presenteeism)

-          59 százalékkal kisebb valószínűséggel keresnek új állást az elkövetkezendő egy évben

-          18 százalékkal kisebb valószínűséggel hagyják el a céget egy éven belül

-          19 százalékkal nagyobb valószínűséggel végeztek túlmunkát a vállalatnak az elmúlt egy hónapban.

Egy jól működő egészség- vagy mozgásprogrammal az elköteleződés és a jóllét is növelhető.

Egy angol kutatás szerint az a munkavállaló, aki úgy érzékeli, hogy a munkaadója törődik az egészségével és a jóllétével, 38 százalékkal elkötelezettebb lesz, mint az, aki úgy érzékeli, hogy ez a faktor nincs meg; 28 százalékkal nagyobb valószínűséggel ajánlja barátainak, ismerőseinek is a cégét, valamint 18 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy extra munkát vállal. Ismételten csak az a konklúzióm, hogy megéri a munkavállalók egészségébe fektetni!