Minél többet dolgozunk, annál többet betegeskedünk
Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.

A heti munkaidő egy órával való növelése azzal jár, hogy a dolgozók átlagban tizenhárom százalékkal többször mennek orvoshoz - olvasható a HRCENTRUM-on. A munkavállalók úgy érzik, hogy ennyivel hosszabb munkaidő esetén két százalékkal romlik az egészségi állapotuk - közölték a halle-wittenbergi és az erlangen-nürnbergi egyetem kutatói a Labour Economics című szakfolyóiratban.

A munkaidő növelésének e két káros következményét leginkább a nők és a kisgyerekes szülők érzik meg, valószínűleg azért, mert kevesebb szabadidőből gazdálkodhatnak, és ha nő a munkaidő, erősödik rajtuk a nyomás a munkaidőn kívül - mondta a kutatást vezető Christoph Wunder.

A férfiak - függetlenül attól, hogy nevelnek-e kisgyermeket vagy sem - átlagosan hét százalékkal többször fordultak orvoshoz a munkaidő egy órával való meghosszabbodásakor, a nők azonban tizenöt százalékkal gyakrabban mentek orvoshoz valamilyen panasszal. A kutatók szerint az összefüggés nem feltétlenül áll fenn fordított irányban, vagyis a rövidebb munkaidő nem jár automatikusan az egészségi állapot javulásával.

Nem lehet következtetéseket levonni arra nézve, hogy mennyi az optimális munkaidő - írták tanulmányukban a kutatók.

A szakemberek a volt NDK területén 1985 és 2014 között, 6500 hivatalnok és más közszolgálati dolgozó körében végzett nagyszabású társadalmi-gazdasági felmérés adatait elemezték.