hero
Farkas Vera 2019. október 31. 19:00
Illik hozzád az agilitás?
Az agilis módszertan egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban a szoftverfejlesztés iparágban. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a bevezetése nem minden esetben zökkenőmentes. Nem mindegy például, hogy milyen személyiségnél, csapatnál vagy szervezeti kultúrába szeretnénk implementálni. 

Az agilis szoftverfejlesztés körülbelül az elmúlt 20 évben kezdett el igazán hódítani. A felgyorsult világban az ügyfelek felől megnőtt az igény a gyors reagálási készségre, továbbá szükségessé vált a versenytársaknál rövidebb idő alatt minőségibb terméket előállítani. Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy mit jelent pontosan és hogyan épül fel a legismertebb agilis keretrendszer, a scrum, illetve milyen előnyei vannak az alkalmazásának.

Mivel az agilitás nem csupán egy módszertan, hanem tulajdonképpen egy szemléletmód is, nem lehet egyik napról a másikra eredményesen alkalmazni. Önmagában nem elég, hogy vannak a csapatesemények, van a csapatban scrum master, ha az emberek (beleértve a vezetőket is) nem rendelkeznek megfelelő mindsettel. Ennek egyik alapját többek között a scrum alapértékek gyakorlatban való elsajátítása és alkalmazása adja, melyek a következők: nyitottság, bátorság, fókusz, tisztelet, elkötelezettség.

Ezek megteremtése nélkül nehéz magáról a keretrendszerről és annak elemeiről egyáltalán beszélni is, nem még alkalmazni azokat. Nem véletlen, hogy egyre többen keresik arra a választ, hogy az agile milyen típusú szervezeti kultúrájú cégnél, illetve milyen embereknél működik a leginkább.

Individualizmus vagy kollektivizmus? 

A kutatások szerint az egyének szintjén kulcsfontosságú tényező a társas orientáció, tehát az individualista vagy kollektivista beállítottság. Aki individualista, saját magát helyezi előtérbe, mondhatni „én” központú. Nehezebben alkalmazkodik bizonyos szervezeti kultúrákhoz, és nem viseli jól, ha nem támogatják az ő céljait a csoportéval szemben. A kollektivista személy inkább a csoport céljait tartja fontosabbnak, és az emberi kapcsolatok értékesebbek számára, azaz „mi” központú. A fejlődés és az együttműködés érdekében igyekszik fenntartani a harmonikus viszonyt a többiekkel, jellemzőbb rá az elfogadás, az egyenlőségre törekszik. A kollektivista egyénekhez épp emiatt sokkal inkább passzol az agilis működés.

A teljes cikk a Mindset Pszichológia oldalán érhető el.

 

Érdekel az agilitás? Várunk konferenciánkon!

Agilisak lettünk!

Tapasztalatok, gyakorlati tanácsok – átállási workshop

Időpont: 2019. november. 15. 08:30

Helyszín: KPMG (1134 Budapest, Váci út 31.)

Nem csak mesélünk az agilitásról, hanem belemegyünk a részletekbe: ki, hogy állt át, mit nyert vele és mik voltak a leküzdendő kihívások. 

Program:
9:15 - 9:35 Agilitás: honnan indult és hova jutott ez a módszer?
Tornai Balázs, Agile implementer
Ipartörténeti bevezető, hogy kontextusba helyezzük az agilitás fogalmát, bemutatva az előnyeit és kihívásait: manapság milyen területen és hogyan használható az agilis módszertan. Kinek ajánljuk – és kinek nem?  

9:40 - 10:05 Az agilitás mint csapatsport. De kikből álljon a csapat? 
Molnár Attila, Szervezetpszichológus, TeamINSIGHT Labs CEO
Egy 24 országban, 52 csapat bevonásával végzett kutatásban arra a kérdésre kerestük a választ, hogy milyen típusú emberek alkotnak egy valóban agilis csapatot és hogy hogyan függnek össze a csapattagok viselkedéses jellemzői az agilitás üzleti mutatóival. Olyan kérdésekre adunk választ, mint hogy kikből állítsunk össze egy agilis csapatot? Hogyan fejlesszük már meglévő csapatainkat az agilitás felé? Milyen környezet képes kiváltani az agilitást, mint egyéni és csoportos viselkedést? 

10:05 - 10:30 Agilis módszerek nem IT munkakörökben (esettanulmány)
Dr. Dancs Gábor, az elektronikai üzletág vezetője, HVG-ORAC
A HVG-ORAC könyvkiadó az IT fejlesztésben elért sikerek után az agilitás egyes elemeit a nem IT munkakörökben is elkezdte alkalmazni. Hogy néz ez ki a hétköznapokban?

10:30 - 10:55 Egy nagyszabású agilistranszformáció története - OTP esettanulmány
Kisfalvi Bence, OTP Agilis Módszertani és Retail Üzletfejlesztési Center of Expertise – Igazgató
Január óta tart az agilistranszformáció az OTP-nél, beszámoló a tapasztalatokról, várt és váratlan kihívásokról.

10:50 - 11:20 KÁVÉSZÜNET 

11:20 - 12:20 KPMG Workshop: Mennyire felkészült a vállalatod a digitális tehetségek befogadására?
Bálint Dániel, digitális transzformációért felelős menedzser, KPMG
A KPMG Digital Academy programjának részét képező “digital assessment” programjával határozottan és nyilvánvalóan megjelölhetőek azok a területek, melyeket fejleszteni szükséges annak érdekében, hogy egy vállalat előrébb tudjon lépni a digitális átalakulásban. Fontos kérdés, hogy tudják-e a vállalatvezetők vagy akár a cégen belüli szakértők, hogy hol jár a szervezet ezen az úton? Abban mindenki egyetért, hogy a digitalizáció hatással van a vállalat működésére, de arra a kérdésre, hogy milyen konkrét lépéseket tervez emiatt egy szervezet, már jóval kevesebben tudnak válaszolni. Ebben a rövid workshopban, ha minden kérdésre nem is kapunk választ, de egy határozott iránymutatás mellett a fejlesztendő területek meghatározására biztosan sor kerül.

Szigorúan gyakorlatorientált minikonferencia/workshop!

A jelentkezési lap letöltéséhez kattints a képre, majd kitöltve juttasd vissza a szervezőknek a [email protected] e-mail címre:

Letöltöm a jelentkezési lapot!

Részvételi díjak:
Teljes árú részvételi díj: 24 900 + áfa/fő
Csoportos jelentkezés 3 főtől: 21 900 + áfa/fő

Időpont: 2019. november 15. (8.00 - 12.00)
Helyszín: KPMG (1134 Budapest, Váci út 31.)
Kapcsolat: Tóth Jázmin, [email protected], 061 430 4544