hero
A változás nemcsak válságban nehéz, hanem a növekedésben is
A menedzselt bizonytalanság és a hosszú távú ellenállóképesség volt a két központi fogalom a 6. Faces of KPMG Press Meetup eseményén. Robert Stöllinger és Rózsai Rezső, a cég leköszönő és új vezérigazgatója, valamint Beer Gábor, a KPMG tanácsadó részegének új vezetője a KPMG jelenéről és jövőjéről, globális kihívásokról, az audit és tanácsadási szakmák átalakulásáról, valamint a cégek jövő- és válságállóságáról beszélgettek a hazai üzleti média megjelent képviselőivel.

A KPMG tegnapi sajtótájékoztatóján a legfőbb elhangzott tanulság az volt, hogy a gazdaság nemcsak növekszik, de a komplexitása és kiszámíthatatlansága is nő ezzel együtt. Mivel a gazdaság folyamatos változásban van, nem lehet kontrollálni az olyan kihívásokat, mint például a klímaváltozást vagy a technológiai változást. Ezért már nem a válságra, hanem a növekedésre való felkészülés a nehéz, annak bejósolhatatlansága miatt, és erre kell felkészülnie a vállalatoknak.

„Ami tegnapelőtt lehetetlen volt, az tegnap már a nem valószínű kategóriába került, mára már rutin" – fogalmazott a KPMG Magyarország 2019. október 1-től kinevezett új vezérigazgatója, Rózsai Rezső, hozzátéve: csak ezzel a hozzáállással lehet sikeresen reagálni a változásokra.

"A hangsúlyt minden korábbinál jobban az együttműködésre és tudásmegosztásra kell helyeznünk. Olyan formátumokban és megoldásokban működünk együtt, ami korábban nem volt gyakorlat" – mondta Rózsai Rezső.

A legnagyobb üzleti kockázatok már globálisak

Rózsai Rezső a jövőre nézve a rugalmasságot, a kezdeményezőkészség megtartását és a sokféle, de egyre inkább specializált tudással rendelkező szakértők együttműködésének erősítését, támogatását jelölte meg fontos feladatainak. Az új vezérigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy világ legnagyobb vállalatvezetői által megnevezett top üzleti kockázatok közül az első kettőre, a klímaváltozásra és a geopolitkai kockázatokra, a vállalatoknak nincs közvetlen ráhatásuk. Sőt, a harmadik leggyakrabban említett kockázatot, a technológiai változásokat is gyakran külső hatásként „szenvedik” el. A hosszú távú célok kijelölése ugyanakkor továbbra is kritikusan fontos, de a célra tartás közben folyamatosan alkalmazkodni kell előre nem látható, bizonytalan körülményekhez is.

„A vállalatok számára a jövő- és válságállóság legfontosabb előfeltétele, ha a fenti bizonytalanságot képesek hatékonyan irányítani, kézben tartani – ebben igényelnek ma segítséget a cégvezetők” – ezt már Beer Gábor, a KPMG tanácsadó részegének új vezetője mondta. Beer szerint a vállalatok ma már nemcsak szűk értelemben vett projektekre keresnek külső segítséget, hanem „tolmácsként” is tekintenek a tanácsadókra. A KPMG ily módon kettős híd szerepet tölt be a szabályozók, hatóságok, technológiai szállítók, illetve a piaci szereplők között.

Használd a big datát napi szinten!

Kulcsfontosságú, hogy időben felismerjük a folyamatokat, ehhez pedig a big data napi szintű használata elengedhetetlenné vált. Aki időben felismer, az időben tud változtatni, és minél előbb történik ez meg, annál több még a választási opció. A trendfelismerők és trendalakítók az elsők – hangzott el a sajtótájákoztatón. "Az üzleti sikerhez nem elegendő csak a rugalmasság, kreatívnak is kell lenni" – fogalmazott Beer Gábor.

„A KPMG Magyarország a tavalyinál 3,3 milliárd forinttal nagyobb, összesen 26,2 milliárd forint árbevétellel zárta 2019-es üzleti évét, amelyből 14,5 milliárd forint export, emellett a vállalat költségvetési befizetései idén már meghaladták a 7,5 milliárd forintot” – ismertette Robert Stöllinger és Rózsai Rezső a KPMG növekedésére vonatkozó számokat. A legdinamikusabban fejlődő divízióként a KPMG globális piacra dolgozó üzleti szolgáltató központját (KPMG Global Services Hungary) nevezték meg, itt keletkezik a KPMG exportbevételének jelentős része is. Az „outsourcing” és a szolgáltató központok fejlesztéseit támogató tevékenység az üzleti tanácsadási részlegen belül is kiemelkedő területnek számított. Ebben a szektorban a legnagyobb kihívások jelenleg, amelyben az ügyfelek a KPMG támogatást igénylik: a működési folyamatok standardizálása, a hatékonyság növelése, illetve az alacsonyabb szintű feladatok automatizálása és szoftverrobotokkal való kiváltása.

Szerencsénkre Budapest elég szexi a külföldi fiatal munkavállalóknak

Az is elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy Budapest egy szexi város, szeretnek itt élni a fiatalok, magas a bulifaktor vonzereje. Ez azt is jelenti, hogy sok külföldi jön örömmel hozzánk dolgozni, és most már különösen a magasabb szakmai tudással rendelkező munkavállalók jönnek, az „unalmasabb”, rutinszerűbb munkákat automatizálták, vagy kiszervezték még keletebbre. A KPMG-nek nincs munkerőproblémája, bár tény, hogy ehhez többet kell „marketingelni”, mint korábban – tudtuk meg a sajtótájékoztatón.