Ideje leszámolni a negativitással, mert megrövidíti az életünket
Sokszor halljuk: a magyar egy panaszkodós nép. Akkor sem görbül mosolyra a szánk, mikor nincs igazából semmi, amin bánkódnunk kellene. Akkor is találunk valamit. Azonban kutatások sora támasztja alá, hogya zsörtölődés és a folyamatos drámázás igencsak megrövidítheti az életünket.

Valószínűleg ezen cikk olvasói is a saját bőrükön tapasztalták már, mennyire lehúzza az embert, ha olyan személyek társaságában van, akik folyamatosan negativitást árasztanak. Lehet bármilyen jó is a kedvünk, a folyamatos panaszkodás hamar árnyékot vet ránk is.

Minden rosszban van valami jó

Agyunk igencsak könnyen változtatható, attól függően, hogy milyen módon gondolkodunk. Hogy kell ezt érteni? Legegyszerűbben úgy, hogy ha konzisztensen a dolgoknak mindig csak a rossz oldalára fókuszálunk, egy idő után már csak ezeket is fogjuk meglátni. Megnyugtatásképp azt is érdemes leszögezni, hogy ennek az ellenkezője is igaz. Ha tudatosan a jó és pozitív dolgokra koncentrálunk, akkor idővel sokkal könnyebben vesszük majd ezeket észre, és minden rosszban felfedezünk valami jót. Nem véletlen, hogy rengeteg pozitív pszichológiai intervenció is ezen az áthuzalozáson alapul.

A negativitás akár meg is ölhet

Egy friss kutatás rávilágított arra, hogy a negatív érzelmek nemcsak a lelkünket mérgezhetik meg, hanem a testünket is. Vegyük példának a haragot! Ha valamin felhúzzuk magunkat, az egyrészt rengeteg mentális energiát követel tőlünk, másrészt bizonyos fiziológiai reakciókat is kivált bennünk. Felszökik a vérnyomásunk, megfájdul a fejünk, szorongás és stresszreakciók indulnak be a szervezetünkben. A kutatás alapján mindösszesen öt percnyi harag akkora stresszt okoz, hogy az visszaveti az immunrendszerünk működését közel hat órára. Dr. Cynthia Thaik kardiológus szerint ezek az apróbb folyamatok pedig végül komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint a szívroham vagy a stroke.

A cinizmus hasonlóan káros. Sokszor folyamodunk cinikus eszközökhöz ha nemtetszésünket kevésbé direkt formában szeretnénk mások értésére adni. Azonban a hajtóerő a direkt és a rejtett kritika esetén is azonos: a bennünk lakozó elégedetlenség, negativitás váltja ki. Egy 2014-ben publikált kutatás eredményei alapján a cinikus emberek sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek demensek idős korukra, egy 2009-es tanulmány pedig arra világított rá, hogy a szívbetegségek kialakulásával is összefüggésbe hozható. Egy nagymintás kínai amerikiak bevonásával készített felmérés hasonló megdöbbentő eredményeket hozott. Azok a személyek, akik mélyen hittek a kínai asztrologiában, és az alapján kedvezőtlenebb évben születtek, hamarabb haltak meg, mint azok, akik ugyanabban az évben születtek, ám nem különösebben hittek a születési évük sorsukra gyakorolt hatásában. Emögött pedig egyetlen faktor áll: a saját szerencsétlenségükbe vetett hit és az ebből fakadó negativitás előrébb hozta a halálukat.

A negativitás nemcsak káros, hanem ragadós is

Biztos te is tapasztaltad már, mennyire le tudja húzni a kedved, ha a körülötted lévők panaszkodását kell hallgatnod. Minél több időt töltesz negatív emberek társaságában, annál negatívabb leszel te is. Elain Hatfield pszichológus szerint ezen mechanizmus hátterében a társas utánzás jelensége áll. Ha valakivel sok időt töltünk, idővel elkezdjük átvenni a szokásait, leutánozzuk a mozgását, gesztusait, arckifejezéseit, és ha éppen arról van szó, akkor a negatív hozzáállását is. Ebben természetesen az empátia képessége is szerepet játszik. Szociálisan érzékeny lények révén, ha valaki a közelünkben rossz hangulatban van, mi is átérezzük azt.

Ha legközelebb bosszankodnál valamin, vagy elindulnál lefelé a negatív spirálon, jusson eszedbe ez a cikk! Valóban megéri?