Kiss Klára 2018. február 07. 16:30
Hogyan kerüld el a felesleges meetingeket?
Gyakran   tapasztaljuk,   hogy   a   mailboxunk   mágnesként   vonzza   az   értelmetlen   meeting meghívókat. A kérdés csak az, hogy hogyan tudjuk kivédeni a számunkra haszontalan invitációt és nemet mondani az időpazarlásra.

A Harvard Business Review szerint a céges meetingek rengeteg időt és figyelmet nyelnek el a hasznos munkaidőből. Egy-egy meghívás inkább a távolmaradás lehetséges útjait hívja életre, minthogy a produktivitás és a kreatív közös munka reményét ébressze bennünk. Néhány fontos szempontot veszünk  sorra, melyek segítenek  eligazodni, és dönteni arról, hogy melyek azok a találkozók amelyeken a részvételünk  elengedhetetlen  és  melyek  azok  melyekből  érdemes kimaradni. Természetesen ha a meghívásra nemet mondunk azt tehetjük változatos formában anélkül, hogy feszült légkör alakulna ki körülöttünk.

Az email tárgya figyelmeztet, gyakran olyasmire is, amiről legszívesebben tudomást  sem vennénk.  Vannak  olyan  megbeszélések  melyről  már  a  meghívó  olvasásakor tudjuk biztosan, hogy számunkra haszontalanok és csak az időnket fogjuk vesztegetni akkor, ha részt veszünk rajta.

A csapat meetingeken sok esetben semmi mást nem hallunk csak, hogy ki mivel töltötte az elmúlt hetét,  planning  meetingeken  gyakran  szörszálhasogató  részletek  megvitatása  folyik  céltalanul, nem  beszélve  a  kaotikus,  random  öteltbörzéről,  a  „brainsorming  session”-ről  mely  a  hangos extrovertáltak kedvenc munkahelyi színpada.

Néhány  elől  könnyű  kitérni,  ugyanakkor   vannak,  amelyek   esetében nehezebb   helyzetben vagyunk. Különösen akkor, ha a meghívó egyenesen a főnökünktől, egy fontos ügyféltől vagy egy befolyással bíró kollégától  érkezik.  A helyzet  mégsem  reménytelen,  van  néhány taktika  melyet alkalmazva kikerülhetünk a szorító helyzetből.

Naptárunk és produktivitásunk védelmében az alábbi módszerek valamelyikét ajánljuk

Részvétel kötelező/erősen ajánlott

Azok a megbeszélések melyek célja maga a döntéshozatal, ott a részvétel nem kérdéses, hanem kötelező. Fontos, hogy a csapatunk együtt határozzon X vagy Y projekt végrehajtásáról, közösen jusson el a megoldásig és hogy teret adjunk a személyes véleményformálásnak.

Szintén  értékes  a  jelenlét,  amikor  a  cég  vagy  a  csoport,  akivel  együtt  dolgozunk  stratégiai irányokat határoz meg. Bár a vállalati levelező rendszer hasznos munkaeszköz, a közös víziót azért szerencsésebb személyesen megalkotni.

Számos  megbeszélés  tárgya  lehet  számunkra  unalmas,  vagy  nélkülözhető,  de  a  részvevők listáját  érdemes  azért  végigpörgetni.  Célszerű  jelen  lenni  azokon  a  találkozókon,  amikor  a találkozás szó felértékelődik és a cél a személyes kapcsolataink elmélyítése.

Kerülőutak, nyerj egy kis időt

Amikor  a  téma  fontos,  de  tudjuk,  hogy  a  személyes  részvétel nem indokolt,  megkérhetjük  a szervező  kollégánkat,  hogy  egy  összefoglaló  email  vagy  egy  rövid  telefonhívás  keretében tájékoztasson  minket  a  találkozón  elhangzottakról.  Szintén  kerülőutas  megoldás  és  gyakran sikerre is vezet, ha egy éppen aktuális üzleti útra hivatkozva halasztást kérünk. Mire visszatérünk elképzelhető, hogy  az  eredetileg  rendkívül  sürgős  és  halaszthatatlan   megbeszélés  tárgya érvényét  veszti, kollégánk  el is felejtkezik  róla vagy legalábbis a korábban nélkülözhetetlennek vélt jelenlétünk aktualitása csökken.

Végül engedni és részt venni

Érdemes  felhívni  a  főnököd  vagy  kollégád  figyelmét,  hogy  a  rendelkezésre  álló  időd  nem végtelen.  Egy  jól  irányzott  taktikus  válasszal  rábírhatod  őket,  hogy  alaposan  gondolják  végig, hogy valóban indolkolt-e téged kibillenteni az aktuális feladatiddal való elmélyült foglalatosságból.

A  modern  vállalati  élet  black  hole-jának  is  tekinthető  megbeszélések  közel  62  órát  nyelnek  el havonta  a  cég alkalmazottjainak  idejéből.  Számos munkavállaló passzív agresszív stratégiákat alkalmaz,   késve   érkezik   a   megbeszélésre   vagy   a   tárgyalás   során   leplezetlenül   mással foglalkozik. Ahelyett, hogy ilyen vagy ehhez hasonló módon megsértjük kollégáinkat és a vállalati kultúrát   hasznosabb,   ha   a   fent   említett   taktikák   valamelyikét   vetjük   be.   Így   időnket   és idegrendszerünket  kímélve  nem  meetingről  meetingre  rohanunk,  hanem  értékes  munkánkra koncentrálva leszünk ideális csapattagok.