hero
Ezek a mentális képességek segítenek megőrizni lelki ellenállóképességünket
Nagyon adná magát, hogy a cím alapján jól kivesézzük a Well-being fogalmát. Egy eddig soha nem nézett szemszögből megvizsgáljuk, értelmezzük, megrágjuk, kiköpjük és a végén megállapítjuk, hogy milyen jó és hogy kell!

Merthogy kell! Egyre több cégnél, iparágtól függetlenül tapasztaljuk azt a kollegákkal, hogy az egyének, a csapatok, de akár komplett vezetői rétegek fáradtak, enerváltak és több mindenre panaszkodnak, mint úgy általában.

Szóval nem kérdés, hogy kell, és talán jobban, mint amikor ez a fogalom és az emögött húzódó munkaadói szemlélet kezdett beszivárogni munka világába.

Egy 2016-os konferencián, ahol még csak egy kezdeti stádiumban lévő HR ”eszközként” beszélnek külön témaként a vállalati jólétről, akkor még kifejezetten csak a munkáltatói oldal felelősségét taglalják. Kihangsúlyozva, hogy a munkaadó érdeke, hogy gondoskodjon dolgozója jólétéről: legyen természetes fény az íróasztalnál, pihenőszoba, távmunka lehetőség, belső terek kialakítása, kaja, pia.

Az egyén, a dolgozó felelőssége még bőven nem jelenik meg, pedig szerintem felelősséggel tartozunk mi is, hogy jól legyünk. Hiszen amikor egymás tenyerébe csapunk a munkáltatónkkal, akkor ők a legjobb formánkat veszik meg. Mi meg azt ”ígérjük”, a legjobb formánkat fogjuk hozni.

Márton Mónika kolleganőm írt már róla egy korábbi blogban, bemutatva a PERMA modellen keresztül, hogyan legyünk boldogok. Én arról osztom meg a gondolataimat, hogy szerintem mi kell ahhoz még, hogy a modellben megfogalmazott komponenseket működtetni tudjuk, ez a mentális ellenálló képesség.

Egy cikket olvastam a téma egy kiemelkedő alakjától. Dr. Tomabechi Hideto egy japán agykutató, az emberi tudathoz tartozó területek szaktekintélye. Ebben a cikkben azt mondta, hogy vannak bizonyos pszichés funkciók, amik edzik és fejlesztik a mentális ellenálló képességet. Ezek közül én 3-at emelnék ki.

Rugalmasság

Azért tartom fontosnak megemlíteni, mert szerintem az egyik nagyon fontos mentális képességünk a pszichés rugalmasság. Ez az a rugalmas alkalmazkodó képesség, ami nem engedi, hogy összeomoljunk egy-egy nehéz helyzet alatt. Biztos sokaknak eszébe jut a reziliencia szó, és valóban van hasonlóság Dr. Tomabechi értelmezése és a reziliencia általános jelentése között. Annyival egészíti ki, hogy az az agy, amelyik nem csak rugalmasan, hanem spontán is képes reagálni, nagy szolgálatot tesz a mentális jóllétnek.

Spontaneitás

A mentális jóllét tekintetében ezt úgy kell értelmezni, hogy engedjük magunkat átadni a helyzetnek, engedjük meg magunknak, hogy megérintsen minden olyan körülmény, ami az adott helyzethez tartozik. Ez nem könnyű, hiszen ehhez az kell, hogy képesek legyünk minden stresszes helyzetben a komfortzónákban maradni. Ezzel biztosítva a biztonságérzetet magunk számára.

Van helye annak is, és kell is, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, hiszen sokszor az kell, hogy ki tudjunk lépni az adott stresszes helyzetből. Olykor ehhez bizony kreatívnak is kell lenni.

Kreativitás

A kreativitás által tudunk olyan ötleteket, gondolatokat, megoldásokat létrehozni, amelyekre korábban nem voltunk képesek. Ezek nem mindig jó, vagy hasznos ötletek, hanem egy új látásmód, vagy egy új megközelítés, amely számunkra eddig ”elérhetetlen” volt.

Dr. Tomabechi azt mondja a kreativitásról, hogy akkor van jelentősége, amikor nagyobb szakadék van a jelenlegi komfortzónánk és a céljaink komfortzónája között.

 A kreativitás hozza létre a hidat a szakadék fölött. A múltad alapján ezeket a helyzeteket korábban nem tudtad volna megoldani, a kreativitás által tudsz ezekre megoldást találni. Ehhez viszont meg kell engedned magadnak, hogy megéld az adott helyzetet, mert így fog beindulni a kreativitásod.

Azt gondolom, hogy manapság a mentális állóképesség egy fokkal már fontosabb, mint a fizikai. Egyrészt, az már szinte nyílt titok, hogy a mentális, lelki jóllétünk hatással van a fizikaira. Másrészt, mentálisan minden nap harcol az ember.

Azok az idők jönnek, amikor meg kell tanulnunk jól lenni!

A cikk eredetileg a Legacy blogján jelent meg.