hero
A felmondás küszöbén: ne hagyd, hogy a dühöd eluralkodjon rajtad!
Sok filmben láthattuk már, ahogy a szereplők dühösen felmondanak a munkahelyükön, majd bevágják maguk mögött az ajtót. Ez azonban a való életben nem ilyen egyszerű, bármilyen sokat is fantáziálunk rajta. Ehelyett érdemesebb szembenézni a valósággal: a HRCENTRUM összegyűjtött néhány tippet arra vonatkozólag, hogyan irányítsd a dühödet produktív cselekvésbe.

Rengeteg filmben, tévéműsorban láthattuk, hogy a szereplők hirtelen felindulásból felmondanak a munkahelyükön, mert annyi frusztrációt és sérelmet kellett elviselni a melóban. Olykor mindenki elgondolkodik rajta, hogy ugyanígy cselekszik...

Ez annak a jele, hogy valami nincs rendben. A kellemetlenségünk, a dühünk, a haragunk olyan információ, amely jelzi számunkra, hogy valamilyen szükségletünk van, ami nem teljesül - mondta Cicely Horsham-Brathwaite pszichológus a HuffPostnak. Szerinte bár csábító lehet a dühből felmondásról álmodozni, amikor a munka egy rémálom, de ez nem hasznos. Megakadályozhatja, hogy ténylegesen hasznos vagy a helyzetnek megfelelő dolgokat tegyünk - mondta Horsham-Brathwaite. Csapdában érezhetjük magunkat, ahelyett, hogy a kiváltó okot, problémát néznénk, ami miatt a kilépésről fantáziálunk.

A düh azonban nem megfelelő stratégia, helyette az alábbi lépéseket érdemes követni:

Ismerd meg a dühöd forrását!

Mielőtt idegességedben kilépnél a melóból, Horsham-Brathwaite azt ajánlotta, hogy tarts önvizsgálatot, hogy pontosan mi okozza a dühödet. Néha ez az első lépés a legnehezebb: a tisztánlátás érdekében a szakértő azt javasolta, hogy naplózd a munkáddal kapcsolatos gondolataid és érzelmeid.

Beszélj másokkal a problémáidról!

Mivel a düh elhomályosíthatja az ítélőképességünket, hasznos lehet kívülállókkal is beszélni a munkahelyi problémákról, akik új szemszögből értékelhetik a problémáinkat.

Hasznos, ha vannak olyan emberek az életünkben, akik elmondják, hogy mit tartanak jogosnak a sérelmeink közül- mondta Horsham-Brathwaite.

Lisa Orbé-Austin pszichológus és karrier coach szerint ezekhez a személyekhez nem csak panaszokkal lehet fordulni, hanem tanácsokat kérhetünk tőlük, mi lehet a legjobb stratégia a következő lépés előtt.

Hálózatépítés

A jobb lehetőségekért való hálózatépítés egy olyan proaktív lépés, amellyel megszabadulhatsz attól a munkától, ami ennyi bánatot okoz. De ne hagyd, hogy a jelenlegi állásod miatti düh határozza meg a karriertörténeted, amit másoknak mesélsz. Nem szabad úgy network-ölni, hogy közben ócsárolod a helyet, ahol dolgozol, vagy a főnöködet. Ez egyszerűen nem hasznos, nem ad az embereknek képet arról, hogy milyen csapattag lennél egy új környezetben, vagy hogy nyugodtan ajánlanának-e téged egy HR-esnek - mondta Horsham-Brathwaite

Orbé-Austin azt is javasolta, hogy ha nagyon elborul az agyad a meló miatt, használd ki a munkahelyi juttatásokat, például az egészségügyi ellátást, és dolgozzátok fel az érzéseidet egy szakemberrel. „Gyakran, amikor annyira dühösek vagyunk, nem csinálunk mást, csak levezetjük a feszültséget. Ezért azt gondolom, nagyon fontos, hogy gondoskodj lelki egészségedről.”

Tervezd meg a felmondási stratégiádat!

Ami a filmekből és tévéműsorokból nem derül ki, hogy az azonnali felmondás akkor remek érzés lehet, de egyben hosszú távú következményekkel is járhat. Orbé-Austin is így mondott fel egy korábbi munkahelyén, de nem tanácsolja, hogy terv nélkül tegyük ezt. Olyan következményekkel járhat ez ugyanis a szakmai hírnevedre nézve, amelyekre talán nem is gondolsz.

Mielőtt azonban lépünk egy radikálisat, a cégen belüli lehetőségeket is érdemes számba venni. Előbb-utóbb olyan belső lehetőségek is adódhatnak, mint például egy új főnök vagy egy új csapathoz való csatlakozás, amelyek enyhítik a dühünket. Ha úgy érzed, hogy dühből felmondanál, akkor valójában nagyobb önállóságot és irányítást akarsz kialakítani az életedben - mondta a szakértő.