hero
hrpwr.hu 2021. október 15. 12:00
5 hatékony kiválasztási módszer a munkavállalók hosszabb távú beválásáért
Egy új alkalmazott felvétele mindig rendkívül nagy felelősség, hiszen még nem tudni, hogy hosszú távon hogyan is fog teljesíteni a kiválasztott jelölt. Éppen ezért fontos kiemelt figyelmet fordítani az interjúztatásra és az előszűrésekre. De konkrétan milyen módszerek segíthetnek a valóban alkalmas jelentkezőket megtalálni? Mutatjuk!

Mely módszerek segítenek megtalálni a legideálisabb munkaerőt?

Ezeket tanácsos bevetni, ha nem szeretnél mellélőni a frissen felvett munkaerővel:

1. Figyelj oda a testbeszédre!

Egy jó interjúztató mindig fontos szerepet tulajdonít a testbeszédnek is. Ugyanis a kéz gesztusai, a szemkontaktus tartása vagy éppen a csak néhány másodpercig tartó kézfogás is rengeteget elárulhat a jelentkező személyiségéről, attitűdjéről. Így akár percek alatt pontosan leolvasható, hogy a jövőben milyen hozzáállásra és viselkedésre számíthatsz az interjúztatott féltől.

Azonban nem minden a testbeszéd

Persze a szakképzett HR-esek pontosan tudják, hogy a testbeszédet mindig az elhangzott szavakkal és a körülmények figyelembevételével kell olvasni, ezért a szakmailag tökéletesen alkalmas, de az interjún kissé lámpalázas jelentkezők tehetsége sem fog kárba veszni.

2. Térképezd fel a motiváció mértékét!

“Miért szeretnél nálunk dolgozni?” – hangzik el a jól ismert kérdés szinte minden állásinterjún. Ilyenkor sok jelentkező a hosszú távú munkalehetőséget vagy a cég szimpatikus imidzsét említi meg, azonban ez az udvarias, de kevésbé őszinte válaszok közé tartozik. A legtöbben ugyanis a tisztességes bérezésre és a korrekt munkahelyi légkörre gondolnak.

TIPP: Ha fényt szeretnél deríteni a valódi motivációra, kérdezd meg a jelentkezőktől, hogy milyen kapcsolat köti őket az adott munkaterülethez. Ilyenkor sokan akár a gyermekkori élményeiktől kezdve mesélik el, hogyan is alakult ki náluk a szenvedély egy-egy munkakörrel kapcsolatban. A csillogó szemekből pedig azonnal láthatod, hogy valóban szenvedélyes munkaerőt találtál a pozíció betöltésére.

3. Kérj referenciákat!

Ha csak a szavakra alapoznánk egy állásinterjú vagy előszűrés során, minden bizonnyal nem a legsikeresebb végeredményt érnénk el. Éppen ezért az ideális munkaerő megtalálásának egyik legegyszerűbb, de mégis leghatékonyabb módszere a referenciák kérése. Így néhány referencia elolvasásával és a referenciát adó cégek vagy intézmények hátterének ellenőrzésével meggyőződhetsz arról, hogy az ajánlások valóban megállják a helyüket.

4. Állítsd próbák elé a jelentkezőket!

Egy bemutatott munka többet mond ezer szónál, ezért mindig tedd próbára a jelentkezőket. Lehetőleg olyan feladatokat válassz, amelyek az adott munkakör végzéséhez szorosan kötődnek, vagy akár pontosan ugyanazt a teendőt is kiadhatod, mint amit a mindennapokban kellene majd végezniük a sikeres jelentkezőknek.

Miért helyezd a hangsúlyt a problémamegoldó képességre?

  • Habár a próbamunka eredménye meghatározó, de itt is sokkal inkább a tudatosságot, a kreativitást és a különböző szituációkra való reakciókat érdemes vizsgálni. A problémák megoldása pedig gyakran rögtönzést és a megszokottaktól eltérő megoldásokat igényelhet, ezért az előszűrésen mindenképpen helyet kell szorítani az ilyen jellegű feladatoknak is. Így pontosan láthatod, hogy mennyire gondolkodnak rendszerszinten a jelöltek.

5. Menj biztosra assessment center bevonásával!

Ha tényleg a legalkalmasabb jelölteket keresed, akkor elengedhetetlen a profi szakmai előszűrés. Ez a kiválasztási módszer általában csoportokban történik, és a kompetenciákat mindig gyakorlatias feladatokkal mérik fel a szakemberek. Az assessment center azért is tartozik a leghatékonyabb kiválasztási technikák közé, hiszen komplex módon vizsgálja a jelentkezők képességeit.

Miért fontos az összetett előszűrés?

  • Pontos képet ad a jelentkezőkről. A HR szakemberek által végzett interjúztatások és a tesztek segítségével átfogó képet kapsz minden fontos tulajdonságukról, ami alapján végül meghozhatod a döntést.
  • Fényt derít a hosszú távú potenciálra is. Munkaerő felvételekor mindig célszerű gondolni a jövőbeli lehetőségekre is. Így a jelöltek között az jelentheti a döntő különbséget, hogy később mekkora eséllyel tanulhatnak bele újabb, komolyabb szakmai kihívást jelentő munkakörökbe.
  • Rámutat a vakfoltokra. Természetesen nem mindenki lehet jó mindenben. Ezért az interjúk során a kevésbé jártas területek feltérképezése is nélkülözhetetlen a jelentkezők körében. Így a lemaradt készségek garantáltan csiszolhatókká válnak, akár még a munkaviszony kezdete előtt is.

Megtalálni a pozícióra legalkalmasabb jelöltet csakis megfelelő előszűréssel és hatékony képességfelméréssel lehet. Ha az ideális munkaerőt keresed, mindenképpen figyelj a készségek részletes felmérésére, hiszen az interjú közben elhangzottak kevésbé számítanak, mint maguk a tettek. Ebben pedig olyan kiválasztási módszerek lehetnek segítségedre, mint az assessment center vagy éppen a referencia kérés. Soha ne sajnálj időt és energiát fordítani az értékes munkaerő megtalálására, hiszen vállalkozásod sikere múlik rajta!

Forrás: Piac & Profit.