hero
Idő-menedzsment ön-szabotázs: Amikor a saját motivátorod miatt nincs időd semmire
Gyakran keresnek meg ügyfelek azzal, hogy problémájuk van az időmenedzseléssel. Hogyan lehet diagnosztizálni, mi okozza az idő menedzsment problémát? Motivációtérképezés során több érdekes és tipikus összefüggést találtam a motivátorok és az időkezelés között. Erre most pl. az időszűkében levő igazgató esetét mutatom meg.
EZ EGY PROMÓCIÓS MEGJELENÉS

Nagyon energikus cégvezető, 20+ főről egy év alatt 60+ főre növő cég éléről keresett meg idő menedzsment tréning igényével, mert lassan annyira felborul a munka-magánélet egyensúlya, hogy veszélyben van a párkapcsolata és a családja. Azaz, ha nem hagyja abba, hogy ennyi időt tölt munkával, akkor el fog válni tőle a felesége. Nem kis kihívás.

Minden munkával kapcsolatos fejlesztést motivációtérképezéssel kezdek, hiszen a motiváció az az energia, amitől egyáltalán működik az illető, ezért itt is ezt javasoltam elsőként.

Első ránézésre kiszúrta a szemünket a motivációs térképből, hogy nagyon elégedetlen a szabadságfokával. Hogy lehet ez? Hogyan érezheti korlátozva magát a szabadságfokában, hiszen ő a cég vezetője, ő dönti el mikor mit csinál? Rejtélyes.

A szabadságfokon kívül mindegyik motivátorával optimális szinten (<=8) elégedett, nagyon motivált és  energikus. Teljesen elégedett az Anyagiakkal (Builder), meg tudja mutatni a Szakértelmét (Expert), tudja, hogy mennyire nagy hatású, Értelmes munkát (Searcher) végez, Biztonságban (Defender) érzi magát, megkapja az Elismerést (Star), jól érzi magát a Csapatban (Star).

Ami a három legfontosabb motivátor számára, amit a legjobban szeret a munkájában: hogy Irányíthasson, (Director), Alkothasson/újíthasson (Creator), és hogy szabadon, autonóm módon dönthessen bármiről (Spirit). Ebből az első kettőt meg is éli. 

Mindent ő irányít, mindenen rajta tartja a kezét, mindig mindenről tudni akar, minden döntést ő hoz meg, minden beosztott minden levelére rá kell, hogy ccze őt, hogy bármikor visszakereshesse, hogyha probléma van. Mintegy 8000 olvasatlan email van az inboxában, amit kinyitni sem volt ideje, nemhogy megválaszolni. Ennek mi a hatása a dolgozókra és őrá? 

A beosztottak maguktól nem akarnak és nem is mernek döntést hozni, tudják, hogy a főnök nem ad ki semmilyen döntést a kezéből, nem delegál. Ezért valóságos tülekedés van az ajtaja előtt, a folyosón, az ebédlőben és még a Wc-nél is, hogy ki tudja akár két percre elkapni és megbeszélni vele a döntést azokra az ügyekben, amik már leírva ott hevernek az olvasatlan emailek tengerében. Aki nem tudja elkapni, az nem halad a munkájával, és egyre frusztráltabban próbálkozik személyesen hozzáférni. Ezt a tülekedést a vezető úgy éli meg, hogy őt állandóan ideges emberek zaklatják, nincs egy nyugodt perce. Állandóan tűzoltást kell végeznie, nem tud a saját tempójában a saját feladataival foglalkozni. 

Azaz konkrétan az ő legfontosabb motivátorának teljes megélése, azaz a totális irányítás vezet az időmenedzsment problémájához, ami a szabadságfok hiányának érzésében testesül meg. 

Tehát időmenedzsment tréning helyett a következők történnek a motivációtérképezési feedback ülésen: 

  1. a vezető felismeri, hogy saját legfőbb motivátorával okozza magának az időproblémát
  2. rájön, hogy 60+ embert már nem tud kézivezérléssel irányítani, tehát szükség van középvezetésre, és meg kell bíznia az emberekben
  3. rájön, hogy tulajdonképpen vannak olyanok, akikre bizonyos dolgokat már most is vakon rá tudna bízni
  4. elkezdi definiálni a középvezetők és beosztottak hatáskörét, döntési felelősségét, azaz delegál
  5. szabályokat alkot, hogy mikor, milyen témában küldhetnek neki cczve emailt, és milyen témamegjelöléssel rendelkezzen az email, hogy ő a már címéből tudja, hogy mit kell csinálnia.
  6. napi fix személyes fogadóórát vezet be, amikor szükség esetén személyes „tűzoltást” végez, és mostantól pénteken mindig home officeban van, családja nagy örömére.
  7. rádöbben, hogy a saját legfőbb motivátorának, az Irányításnak a hatását ő tudja tudatosan megváltoztatni, tehát végülis pontosan ennek a motivátornak a tudatosan célzott használatával tudja megoldani a gondjait. Ettől még elégedettebbé és motiváltabbá válik.
  8. Azonnal elküldi a HR vezetőjét is motivációtérképezési tréningre, hogy legyen házon belül egy ilyen hasznos eszköz, amivel egy óra alatt megoldotta az időmenedzsment problémáját.

Ezután a happy end után szisztematikusan figyelni kezdtem az időmenedzsment problémák megjelenését a motivációs térképekben, és jó néhány tipikus összefüggést találtam, hogyan okozhat az ember legfontosabb motivátora és egyáltalán az általános moitváltsági szintje időmenedzsment problémát. 
Pl. ha valakinek a legfontosabb motivátora a Csapathoz tartozás (Friend): aki mindent megtesz, hogy szeressék őt a csapattagok. Ezért ő az, aki nem mond nemet semmire. Tehát lassan az összes olyan munka ott landol nála, amit a többiek nem szeretnek, mert ő szívességből bevállalja ezeket. És közben persze nem halad a saját munkájával. 

Ha érdekel, miként jelenhet meg időmenedzsment problémában Újítás/alkotás (Creator), Szakértő (Expert), Biztonság , (DEfender) és a Szabadságfok (Spirit) fő motivátor és az általános motiváltsági szint, keress meg. Elmesélem a tüneteket, és hogy miként diagnosztizálható és kezelhető az időmenedzsment probléma a motivációs térképből. 

Czagler Zsuzsa
Motivációtérképezési szakértő és akkreditáló tréner
https://vipcoachingcenter.hu/
[email protected]

(x)