Ha nem rendelkezel ezzel a 3 képességgel, sosem válik belőled jó vezető
Mikor érkezik el a megfelelő pillanat, hogy előlépj, mint vezető? Milyen képességeket kell megvillantanod? És egyáltalán: jó vezető válhat belőled? Ezeket érdemes letisztáznod magadban, mielőtt vezető pozícióra pályáznál. Somodi Bettina, a Beck & Partners toborzási specialistájának segítségével végigveszünk mindent a vezetőlétről, alkalmasságról, ambíciókról és gátlásokról.

Ha megszerezted már a kellő szakmai rutint a saját területeden, jogosan merül fel benned a szintlépés igénye. Hogy vezetőként embereket irányítva, egy csoport élén állva, több pénzt hazavíve folytasd a karrierutad. Azonban belátható, hogy a vezető beosztások mellé nem csak takaros fizetés, hanem tetemes felelősség, kétoldali nyomás is jár. A szerepnek megfelelve sokszor olyan viselkedés szükséges, amely amúgy távol áll a személyiségedtől. Mielőtt vezető beosztásba lépnél, ellenőrizd le, miben érdemes még fejlődnöd!

Egy jó vezető felelősséget vállal

Somodi Bettina sokat látott toborzási specialista, több száz állásinterjúval a háta mögött. Meglátása szerint az, hogy ki hogyan viszonyul a felelősség kérdéséhez, döntő fontosságú, amikor vezető pozícióra keres jelöltet. „Ha nem tud valaki felmutatni konkrét vezetési tapasztalatot, másképp vizsgálom a rátermettségét. Ha kiderül, hogy legalább egyszer volt már kizárólagosan felelős egy szakmai projekt megvalósulásáért, jó benyomást tesz rám.

Fontos a mentalitás: a jó vezető az eredmények – legyen szó sikerről vagy kudarcról – mögött kell, hogy álljon. Bettina leszögezi: „A jelölt, aki egy kudarctörténetben mindig a külső körülményeket hibáztatja, nem lesz alkalmas vezetőnek. Látnia kell a saját szerepét és befolyását a munka során. Ha egyik sem volt jelentős, az intő jel számunkra, hogy nem lesz jó vezető.

Komplex gondolkodás nélkül nem leszel sikeres 

Nem elveszni a részletekben olykor nagy kihívás, főleg, ha egy terület specifikus tudora vagy. A szakmai profizmus beosztotti szinten fontos, de vezetőként a rokon területek ismerete, holisztikus szemlélet fontosabb. A toborzási specialista kiemeli: „Altalában azokból lesz jó vezető, akik saját szakmájunkon belül több szakterületi részt is megtapasztaltak. Sok jó szakemberrel találkoztam már, akik kiváló specialisták, viszont alkalmatlanok vezetőnek. Ez nem rossz, nem is baj, csupán egy adottság, amit másképp kell kamatoztatni.

A jó vezető emberként viszonyul a beosztottjaihoz

Vezetőként – főleg középvezetőként – elengedhetetlen, hogy jó szociális képességekkel rendelkezz! Látnod kell a vezetőség többi tagjának és a cégednek az érdekeit. Ugyanilyen fontos, hogy észrevedd, milyen vágyai és szükségletei vannak az alattad dolgozóknak. „A közvetítés leginkább egy szüntelen politikai kampányhoz hasonlít” – mondja Bettina. – „A beosztottak szakmai elvárásait a vezetőség pénzügyi nyomásával kell kiegyensúlyoznod, senkit meg nem bántva. Ez nem kis kihívás, ezért is örülünk, ha az általunk toborzott vezetői pozíciókra jelentkezők némi tapasztalatot felmutatnak. Amikor nem, próbálunk arra figyelni, hogy személyiségét tekintve a megbízónk szervezeti kultúrájába beillő jelöltet válasszunk. Például, ha olyan cégnek toborzunk, ahol fontos a hierarchia, kevésbé rugalmas a szervezeti struktúra, akkor olyan álláskeresőt keresünk, aki hasonló helyen szocializálódott vagy azonos értékeket képvisel.

A toborzási specialista hozzáteszi: „A személyiséget a legnehezebb kiszűrni egy interjún. Márpedig az, hogy kiből lesz jó vezető leginkább ezen múlik. Számunkra az a fő, hogy szakmailag megfelelő és személyiségében potenciálisan jó vezetői képességeket mutató jelölteket találjunk. Őket utána a kiválasztási folyamat legvégéig kísérjük, támogatjuk.”

A cikk eredetileg a Beck & Partners Álláskereső Blogján jelent meg.