Farkas Nóra 2019. június 13. 10:00
Ezért dicsérd meg minden pénteken a munkatársakat!
Sokat hallani manapság a hála gyakorlásáról, a hálagyakorlatok elsajátításáról – nemrég mi is szenteltünk egy hosszabb cikket  a témának. A munkahelyi hálálkodás ehhez képest még mindig erősen alulértékelt tevékenységnek számít: nehezen dicsérjük egymást, és ha meg is tesszük, gyakran akkor sem úgy sül el, ahogyan kellene. Márpedig amikor dicsérünk, azzal a hálánkat fejezzük ki a megdicsért iránt, ez pedig mindenképp hasznos tevékenység: a dicséret és a hála társadalmunk, társas kapcsolataink egyik mozgatórugója. J. T. O'Donnell HR-szakember, a WorkItDaily.com nevű karriercoaching oldal CEO-ja a LinkedInen adott hasznos tippeket a témában.

A dicséret rendszeres alkalmazásával erőteljes hatást fejt ki a személyes márkánkra, és emellett a szakmai kapcsolathálónkat is megerősíti. Vezetőként további előnyökkel is jár a rendszeres dicséretadás, hiszen a jól megfogalmazott dicséret munkavállalóink motivációját és elkötelezettségét is erősíti. Csak van egy kis baj…

Hatékonyan dicsérni nehezebb, mint gondolnánk

Sokat elmond rólunk, mi az, amiről úgy döntünk: megdicsérjük a munkatársunkban. Ezzel azt mondjuk el nekik, mit gondolunk arról, hogy ők mivel teremtenek értéket a munkahelyen. Ezért rendkívül fontos, hogy előre átgondoljuk, pontosan mit és hogyan akarunk megdicsérni bennük. Egy egyszerű „Nagyon jó vagy!” a legritkább esetben fogja megtenni. Ellenben sikerre vihet, ha belemegyünk a részletekbe, és kiemeljük, hogy a kollégának az adott héten általunk megfigyelt tevékenységei közben mi volt az a konkrét dolog, ami hozzájárult a tevékenysége sikeres végzéséhez. Tehát nemcsak az általunk nagyra tartott erősségét emeljük ki, hanem azt is, hogy ez az erősség egész pontosan hogyan járult hozzá a konkrét sikerhez. Ezzel azt bizonyítjuk be előtte, hogy pontosan látjuk és értjük, mit csinál, és hogy a tevékenységével hogyan tesz hozzá a csapat sikeréhez.

Miért éppen pénteken dicsérd meg a munkatársakat?

Az utolsó munkanap a héten a legjobb időpont arra, hogy elismerően szóljunk a kollégák heti teljesítményéről. Teljesen mindegy, mennyire kemény és kimerítő volt a mögöttünk álló hét, érdemes keresni valamit, amiért megdicsérhetjük (egyenként!) a munkatársainkat. Hogy miért?

Mert ahogy Maya Angelou megfogalmazta: „Az emberek elfelejtik azt, amit mondtál, és elfelejtik azt, amit tettél, de örökre megjegyzik azt, hogy milyen érzéseket keltettél bennük.”

Csak cseréljük le a fenti idézetben az „emberek” szót munkatársakra, és máris megértjük, mi az értelme a pénteki dicséreteknek!

Még egy megjegyzés: a jóból is megárt a sok! Túlzásba vinni sem érdemes ezt a technikát, mert a kollégák többsége hamar kiszimatolja a manipulációt. Szóval csak azt és annyit dicsérjünk, amit és amennyit őszintén meg tudunk dicsérni. Érdemes a pénteki dicséretekre úgy gondolnunk, mint egy okos szokásra, amelyet egyszer s mindenkorra bevezethetünk a naptárunkba, és innentől már csak oda kell figyelni rá, hogy a hét utolsó munkanapján mindig sort kerítsünk rá.