„Belül keressétek a fényt, önmagatokban leljetek menedéket!” – így éltek túl a thai gyerekek
Szinte az egész világ egy emberként izgult azért a tizenkét thai focista kisfiúért és az edzőjükért, akik kilenc napja egy vízzel elárasztott barlangban ragadtak. A mentőakció tegnap véget ért és mind a tizenkét fiút, valamint az edzőjüket is sikeresen kimentették. Mégis milyen lélektani folyamatokon mehettek keresztül a fogságba esett fiatalok, és mi adott nekik erőt a kilátástalannak tűnő helyzetben?

A tizenegy-tizenhat évesekből álló thai focicsapat az edzőjükkel, Ekapol Chantawong-gal együtt kirándultak a turistalátványosságnak számító híres Tham Luang Nang Non barlangban, amikor az esőzésektől a vízfolyás megáradt, és a barlang megtelt vízzel, így a csapat a barlang fogságába esett. A fiatalokról napokig nem lehetett semmilyen információt tudni, így hatalmas volt az öröm, amikor a gyerekeket két brit búvár megtalálta. Ugyanakkor a kimentéssel járó feszültségeket tovább növelte az idői nyomás, amelyet a barlangba folyamatosan beáramló víz mért a mentőalakulatra, valamint a tény, hogy a gyermekek nemhogy a megmentésükre kigondolt búvárkodást nem fogják tudni teljesíteni, de még csak úszni sem tudnak.

A háromnapos mentőakció, amihez Elon Musk még egy oxigénpalackokkal ellátott kapszulát is tervezett, végül sikerrel járt: tegnap mindenkit kimentettek a barlangból, és egyből kórházba szállították őket. Hatalmas megkönnyebbülés fogadta a szerencsés végkifejlet hírét az egész világon. A fiúk bár megmenekültek, még előttük áll a testi és mentális felépülés hosszú útja. Mit élhettek át a gyerekek a barlangba rekedve, és milyen belső erőforrások tudtak kapaszkodót nyújtani a számukra?

Bármilyen traumatikus helyzetbe is kerülünk, rendkívül fontos, hogy rendelkezzünk belső erőforrásokkal és pszichológiai tőkével ahhoz, hogy a nehézségek ellenére is képesek legyünk felállni. A leggyakoribb erőforrások közé tartozik a humor, a remény, az optimizmus, a magabiztosság és a reziliencia (rugalmas alkalmazkodóképesség, ami azt jelzi, hogy valaki milyen hamar tud talpra állni egy traumát követően – a szerk.). Ezek mellett bizonyos mentális technikák is rengeteget segíthetnek, vagyis annak a módnak a megtalálása, hogy hogyan lehet a túlélésért való küzdelemben mentálisan erősnek maradni és az itt-és-most-ra koncentrálni.

Példamutató vezető a csapatban

A thai fiúk esetében az edzőjük lélekjelenléte és helytállása mindenképp példaértékű. Ekapol, a fiúk edzője évek óta gyakorolja a buddhizmust, ami ebben a nehéz helyzetben is hatalmas segítségére szolgált. A búvárok, akik a fiúkra akadtak döbbenettel vegyített ámulattal nyilatkozták, hogy a fiúk arcán nem volt jele sem pániknak, sem félelemnek a megtalálásuk pillanatában, mindannyian nyugodtan ültek és meditáltak.

A korábban buddhista szerzetesként tevékenykedő edző a meditáció emberi pszichére gyakorolt lenyűgöző hatását használta fel, hogy a bajba jutott csapatát a lehető legjobban megnyugtassa. A meditáció segítségével a fiúk nemcsak nyugodtak tudtak maradni, és sosem engedték lehúzni magukat a kétségbeesés gödrébe, de még a fennmaradó energiájuk megőrzésében is segítette őket. Bár Ekapol tíz évig gyakorló buddhista szerzetesként élt, a beteg nagymamája gondozása miatt el kellett hagynia a kolostort. A meditáció azonban azóta is az élete szerves részét képezi, rendszeresen vonul el és meditál, számoltak be róla az edző közeli hozzátartozói.

Hogyan segít a meditáció?

Sok más megküzdési stratégia mellett a meditáció bizonyul az egyik leghatékonyabbnak kritikus helyzetekben. Buddha tanításai alapján a meditáció révén kisöpörhetjük tudatunkból a felesleges gondolatokat, élvezhetjük az elme csendjét, és általa felszabadulhatunk a szenvedésből. Kutatások igazolják, hogy a meditáció és a mostanában nagyon sokat emlegetett mindfulness technikák szignifikánsan csökkentik a szorongást, a depressziót és a fájdalomérzetet is.

A csoportnorma meghatározó szerepe

A meditációval pedig nemcsak önmagunkat nyugtathatjuk le, hanem másokat is sokkal nyugodtabbá tehetünk. A társas befolyásolás révén a saját csoportunk tagjai jelentős hatást gyakorolnak saját vélekedéseinkre, érzéseinkre és viselkedésünkre is. Többek között ezért van az, hogy ha bizonyos csoportokba kerülünk, meghatározott módon kezdünk el viselkedni a konformitás iránti igényünk eredményeként. A vezető szerepe pedig még kiemelkedőbb a normatív befolyásolás tekintetében. A fiúk edzője azáltal, hogy a meditáció révén megtalálta a saját belső békéjét, a csapatának is követendő példát nyújtott, akik a csoportdinamika elvei alapján át is vették tőle ezt a viselkedésmintát. Nem véletlen tehát, hogy ha ideges emberek közelében tartózkodunk, akkor az minket is még idegesebbé tehet, ugyanakkor mások nyugodtsága is ránk ragadhat.

Ekapol bár kiváló csoportvezetői képességéről és lélekjelenlétéről tett tanúbizonyságot, a balul elsült kirándulásért levélben kért bocsánatot minden szülőtől, és vállalta a felelősséget a történtekért. A fiúk bár kiszabadultak, mentális szempontból a neheze talán csak ezután vár rájuk, hiszen minden traumatikus eseményt követeőn teljesen felborul az addig megingathatatlannak tűnő világképünk. A gyerekek intenzív érzelmekkel teli utazáson mentek keresztül a barlangban töltött hosszú napok alatt, valamint az esetleges halál lehetőségével is szembe kellett nézniük. Ezeknek az erős érzelmeknek a feldolgozásában mindenképp szükség van pszichológusi segítségre, hogy a testi felépülésük mellett, a mentális állapotuk is mihamarabb rendbe jöjjön.

(Kiemelt kép: rawstory.com)