hero
A pihenés hét szintje – avagy az ünnepi feltöltődés receptje
Bár év vége gyakran együtt jár a projektek lezárásával, a munkahelyi pörgéssel és aztán az utolsó pillanatos karácsonyi készülődésekkel is, mindannyiunkban megszületik az igény a lelassulásra és a pihentető kikapcsolódásra. Mi kell ahhoz, hogy az ünnepi időszak után valóban feltöltődve vághassunk bele az új évbe és annak kihívásaiba? Cikkünkben a pihenés 7 formáját mutatjuk be, különböző gyakorlatokkal kiegészítve, melyeket akkor is alkalmazhatunk, ha csak néhány napunk jut a feltöltődésre. Mindemellett, az ünnepi időszak és a téli szabadságunk arra is jó lehetőséget kínálhat, hogy kipróbáljunk néhány szokást, melyek később akár a mindennapjaink részévé is válhatnak.

Számodra mit jelent a feltöltődés? Tudod-e, hogy mire van valójában szükséged, amikor fáradt vagy? És azt tudod-e, hogy pontosan hogyan vagy fáradt: mentálisan, érzelmileg vagy szociálisan? 

A fáradtság hét szintje

A legtöbbünk talán már beleesett abba a hibába, hogy egy nagy alvástól, esetleg egy könyv elolvasásától vagy egy barátokkal, családdal eltöltött estétől várta a fáradtság állapotának megszüntetését. Sajnos, ez ennél bonyolultabb, és ahogy a pihenés, úgy a fáradtság is számos tényezőből tevődhet össze, melyeket ha tudatosítunk, sokkal ügyesebbek lehetünk saját energiatartályaink visszatöltésében. 

Dr. Saundra Dalton-Smith pszichológus és a Szent pihenés könyv írója a fáradtságnak és a hozzá kapcsolódó pihenésnek hét szintjét azonosítja. A következőkben mindegyik aspektushoz társítunk néhány gyakorlatot is. És hogy honnan tudhatod meg, hogy melyik tartályt kell éppen töltened? 

Gondold végig, hol használtad el a legtöbb energiát az elmúlt időszakban, és figyeld meg, a felsorolt tevékenységek közül melyikre csillan fel a szemed a leginkább azzal a gondolattal, hogy „De régen csináltam már ezt/ilyesmit...!”

Ha van ilyen, akkor azon a területen valószínűleg kissé elhanyagoltad magad. Hosszútávon pedig érdemes mindegyik tartályt folyamatosan töltögetni.

1. Mentális fáradtság

Mentálisan fáradtnak leginkább akkor érezhetjük magunkat, amikor sok dolog kavarog a fejünkben és lecsendesedésre vágyunk, mert túl sok inger vesz minket körül.

Tippek a mentális feltöltődéshez:

 • Csendesedjünk le: gyújtsunk egy gyertyát, kapcsoljunk megnyugtató zenét, kuckózzunk be egy meleg takaróba és igyekezzünk a jelenben maradni. Végezhetünk légzőgyakorlatot vagy egy rövid mindfulness gyakorlatot is, megfigyelhetjük a testi jelzéseinket, s amikor a gondolataink a teendőinkre terelődnének, akkor hozzuk vissza a figyelmünket a jelenbe. Adjunk magunknak egy kis időt, amikor megnyugszunk, hogy aztán tisztább fejjel, alacsonyabb stressz-szinttel kerüljünk vissza a mindennapok körforgásába.
 • Írjunk naplót, írjuk ki magunkból a gondolatainkat, s azzal, hogy azokat papírra vetjük, máris strukturáltabban láthatunk, nyugodtabban átgondolhatjuk a fejünkben kavargó dolgokat.

2. Spirituális fáradtság

Ez a fáradtság akkor lehet jellemző, amikor úgy érezzük, csak úgy sodródunk, nem találjuk a helyünket, és nem kifejezetten a saját értékeink, céljaink mentén éljük az életünket. 

Tippek a spirituális feltöltődéshez:

 • Ilyenkor is segíthet a meditáció (használhatsz különböző applikációkat, pl. Headspace vagy Calm).
 • Gondoljuk végig, mik azok a dolgok jelenleg, amiket elhanyagoltunk, de fontosak lennének, és azt is tervezzük meg, hogyan tudunk tenni azért, hogy ezek ismét az életünk részei legyenek.
 • Különféle önismereti gyakorlatok szintén a segítségünkre lehetnek, számos ilyen témájú naplóból, könyvből válogathatunk (pl. 20 önismereti kérdés és válasz - Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz, MindArt Kreatív önismereti határidőnapló stb.)

3. Érzelmi fáradtság

Az érzelmi fáradtság árulkodó jelei lehetnek a frusztráltság, a türelmünk gyakori elveszítése, a konfliktusok, a sok sírás stb. 

Tippek az érzelmi tartályunk feltöltéséhez:

 • Amikor érzelmileg túlcsordulunk, az gyakran előfordulhat akkor is, amikor kevés figyelmet fordítunk önmagunkra és a minőségi énidőre. Mielőtt újra kapcsolódni próbálunk másokhoz, fordítsuk a figyelmünket kicsit befelé, és törődjünk a saját szükségleteinkkel. Csináljunk valami olyan dolgot, ami igazán feltölt minket, s ami csak önmagunkról szól.
 • Gondoljuk végig, milyen érzelmek vannak bennünk jelenleg, s azoknak mi a gyökere. Mit tudunk tenni a nehezebb érzéseink oldásáért és a pozitív érzéseink fokozásáért?
 • Gyakoroljuk a nemet mondást: ne csináljunk olyan dolgokat, melyek terhünkre vannak, főként az ünnepi feltöltődés alatt. Jogunk van ahhoz, hogy a karácsony olyan módon kerüljön megünneplésre, hogy mi magunk is jól érezzük magunkat.

4. Szociális fáradtság

Amikor az érezzük, elegünk van az emberekből, nincs kedvünk társaságban lenni, szívesebben lennénk egy kicsit egyedül, akkor bizony a szociális tartályunk van merülőben.

Tippek a szociális tartály feltöltéséhez:

 • Tartsunk énidőt, s csináljunk olyan dolgokat önmagunkkal, melyekre régen volt lehetőségünk (pl. olvasás, egy nagy séta, sütés stb.)
 • Digitális detox: egy ideig vonjuk meg magunktól a digitális ingereket, vegyük le az értesítéseket az eszközeinkről és figyelmünket fordítsuk önmagunkra.

5. Érzékszervi fáradtság

Folyamatosan körül vagyunk véve különböző zajokkal, fényekkel, hangokkal – nem csoda, ha elérkezünk az érzékszervi fáradtsághoz.

Tippek az érzékszerveink feltöltődéséért:

 • Jelöljünk ki naponta 5-10 percet, amikor mindent elcsendesítünk magunk körül, becsukjuk a szemünket és nyugodt légzéssel pihentetjük érzékszerveinket.
 • A digitális detox szintén segítségünkre lehet.
 • Amennyiben az ünnepek alatt úgy érezzük, túltelítődtünk különböző ingerekkel, válasszunk relaxáltabb programokat, aludjunk, pihenjünk sokat ingerszegényebb környezetben.

6. Kreatív fáradtság

Gondoltad volna, hogy kreatív fáradtságban is szenvedhetünk? Bizony, amikor már hetek-hónapok óta nincsenek új ötleteink, nem tudunk perspektívát váltani és úgy érezzük, ugyanazokat a köröket futjuk, akkor szükségünk van a kreatív tartályunk töltésére. A következő gyakorlatok pedig a kreativitás fokozására is szuperül működnek:

 • Készítsünk montázst egy megadott témára! Például, így év végén készíthetünk egyet az elmúlt évünkre visszatekintve, vagy akár a jövő évi céljainkat is megjeleníthetjük ilyen módon. A gyakorlat lényege, hogy összegyűjtünk különböző magazinokat, amikből képeket, szövegeket vágunk ki, amelyek megszólítanak minket. Ilyenkor tudattalan tartalmaink is megelevenedhetnek a képekben, s akár mi magunk is csodálkozhatunk, mi ragadja meg a figyelmünket.
 • Olvassunk! Az egyik legjobb kreativitást ösztönző tevékenység az olvasás bármilyen témában, ami inspirál, érdekel.
 • Flow tevékenységek: érezted már, hogy egy tevékenység teljesen kikapcsolt, megszűnt az időérzéked és szellemileg teljesen feltöltött? Ha igen, vedd elő újra ezt a tevékenységet és gyakorold, ugyanis a flow-élmény átélése szintén serkenti a kreativitást.
 • Csinálj valami olyat, amit eddig még nem: lépj ki a komfortzónádból és változtass meg a napi rutinodban minimum három dolgot, majd figyeld meg, hogyan hat ez rád.

7. Fizikai fáradtság

Végül, de nem utolsósorban, talán mindannyiunk számára ismert a fizikai fáradtság, amikor kimerültnek érezzük magunkat, s úgy érezzük, alvásra van szükségünk. A fizikai feltöltődésnek azonban van aktív és passzív verziója is, melyeket érdemes kombinálni.

Tippek a fizikai feltöltődéshez:

 • Bújjunk időben ágyba, s figyeljünk a feltöltő, minőségi alvásra: elalvás előtt egy órával már ne nézzünk képernyőt, ne foglalkozzunk munkahelyi feladatokkal, ne feküdjünk le tele hassal és ne igyunk alkoholt. Mindezek helyett, igyunk egy meleg teát, olvassunk vagy írjunk hálanaplót, mielőtt elalszunk. Az ünnepi időszak alatt kipróbálhatjuk, milyen lenne ezt szokásszerűen beépíteni a mindennapokba.
 • Figyeljünk a rendszeres testmozgásra: jógázzunk, nyújtsunk, fussunk, táncoljunk vagy sétáljunk a friss levegőn.
 • Időnként menjünk el masszázsra.

 

Reméljük a fenti gyakorlatok hozzájárulnak az igazi feltöltődésetekhez. 

Kellemes, élményekkel teli ünnepeket kívánunk!

 

Források:

Danielle Marchant: Szünet - Hogyan tartsunk szünetet, mielőtt az élet kényszerítene rá? (HVG Könyvek, 2018)

https://365letszikra.hu/pihenes-7-formaja/