hero
A Microsoft Teams új funkciói magasabb szintre emelik a hibrid együttműködést
A Fluid-komponensek, a Microsoft Teams és a Microsoft Viva innovatív újdonságokkal támogatják a rugalmas hibrid munkavégzést.

Most, hogy a munkahelyek egymás után nyitnak újra a világ számos régiójában, nap mint nap hallom ügyfeleinktől, hogy mennyire várják már a személyes, közös munkavégzést. Hasonlóképpen érzek én is – és nagyon várom, hogy hamarosan ismét találkozzak a munkatársaimmal. Ennél is jobban várom azonban azt, hogy új módszereket találjunk az emberek közötti kapcsolattartás elősegítésére földrajzi helytől és időzónától függetlenül.

A Microsoft Teams Rooms hamarosan elérhető új elrendezésével a helyszíni résztvevők hatékonyabban működhetnek együtt a távolról csatlakozó személyekkel.

A Microsoftnál abban hiszünk, hogy a jövő a hibrid munkavégzésé, és ahhoz, hogy a vállalatok munkatársai eredményesen tudjanak dolgozni a hibrid környezetben, az üzleti vezetőknek újra kell gondolniuk a szervezeti működési modelleketaz emberek, a helyszínek és a folyamatok tekintetében. Elkötelezetten törekszünk arra is, hogy mindenki számára egyenlő lehetőségeket és körülményeket teremtsünk – függetlenül attól, hogy valaki épp egy konferenciateremben ül Atlantában, távolról, az otthonából tart előadást, vagy visszanéz felvételről egy értekezletet a munkanap kezdetén Sydneyben.

A Microsoft Teams kulcsszerepet játszik a rugalmasabb munkavégzéssel kapcsolatos jövőképünk és céljaink megvalósításában. A Teams azért egyedülálló, mert egyetlen alkalmazásban nyújt lehetőséget értekezletek tartására, csevegésre, hang- és videohívásokra, együttműködésre, valamint az üzleti munkafolyamatok automatizálására. Mióta a koronavírus-járvány világszerte arra kényszerítette az irodai dolgozókat, hogy otthonról végezzék munkájukat, jelentős fejlesztéseket végeztünk a Teamsben annak érdekében, hogy az emberek természetesebb és aktívabb módon tarthassanak értekezleteket, zökkenőmentesen elérhessék egymást a szervezeten belül és kívül is, valamint hatásosabb és magával ragadóbb távoli prezentációkat tarthassanak. És miközben az új hibrid valóság felé haladunk, kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a Teamsben olyan körülményeket teremtsünk, amelyek révén mindenki hallathatja a hangját, beleértve azokat is, akik nem tartózkodnak a helyszínen – így bárki, bárhonnan és bármikor aktívan bekapcsolódhat az értekezlet munkájába. 

A koronavírus-járvány azt is megmutatta nekünk, hogy igenis létezik az értekezletek okozta kimerültség és a digitális túlterheltség, és a távmunka erősen megviselte a közérzetünket. Ennek ellensúlyozására a Microsoft beépítette a Microsoft Viva integrált munkavállalói élményplatformot a Teamsbe, ezáltal a dolgozók jobban megóvhatják a magánéletre szánt idejüket, és közérzetük is javul a munkavégzés során. 

Olyan új innovációkat jelentünk be a Teams, a Microsoft Teams Rooms és a Viva kapcsán, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy támogassuk az embereket a hibrid munkavégzés során. Tekintsük is át ezeket!

FOLYAMATOS EGYÜTTMŰKÖDÉS A MUNKA SORÁN 

Ahhoz, hogy az emberek hatékonyan tudjanak dolgozni a hibrid és az aszinkron modellben, olyan sokoldalú, gazdag környezetre („digitális vászonra”) van szükségük, amely az értekezletek előtt, közben és után egyaránt biztosítja a megfelelő kontextust és információkat. A Fluid platform komponensei olyan elemi hatékonyságnövelő egységek, amelyek elősegítik a feladatok elvégzését a csevegés, az e-mailezés, az értekezletek és más folyamatok során. Nemrég jelentettük be a csevegés során használható új Fluid-komponenseket, amelyek valós időben szerkeszthető, a Teamsben és az Office-alkalmazásokban is megosztható elemekkel megteremtik az élő együttműködés élményét. Mostantól pediga Fluid-komponensek immár a Teams-értekezletek során, valamint a OneNote, az Outlook és a Whiteboard alkalmazásban is használhatók, megkönnyítve ezzel a szinkron és az aszinkron együttműködést a Teamsben és az Office-alkalmazásokban. Új csevegési funkciókat is bejelentünk az aszinkron együttműködés támogatásához, így a munkavégzés az értekezletek között is gördülékenyen folytatódhat tovább. Az üzenetek kitűzésével a csevegés résztvevői bármikor gyorsan hozzáférhetnek a legfontosabb tartalmakhoz, és válaszolhatnak egy adott üzenetre a csevegésben, megőrizve a tartalmi kontextust a beszélgetés közben.

A Fluid-komponensek élő, összekapcsolt tartalmi elemei közösen szerkeszthetők és megoszthatók a Teamsben és az Office-alkalmazásokban.

Az elmúlt évben az értekezletek száma jelentősen nőtt, és a nem strukturált kommunikáció is gyakoribbá vált. A Microsoft Work Trend Index kutatása szerint egy átlagos Teams-felhasználó 45 százalékkal több csevegőüzenetet küld hetente, mint egy évvel ezelőtt. Az ad hoc, strukturálatlan értekezletek száma is folyamatosan növekszik. A digitális túlterheltség megelőzése érdekében az új Fluid-komponensek a Teams-értekezletek során megkönnyítik a napirend közös összeállítását, a feljegyzések készítését, a feladatok kiosztását, valamint a fontos tartalmak folyamatos elérését is – közvetlenül a Teams környezetéből. Az értekezlet napirendi pontjai, a feljegyzések és feladatok automatikusan bekerülnek a OneNote új értekezletfeljegyzéseket tartalmazó lapjára/szakaszába is. Az értekezlet közben élő Fluid-elemek hozhatók létre és szerkeszthetők a Whiteboard alkalmazásban, így a megbeszélés magasabb szintre emelhető a közös ötleteléssel. A Fluid-elemek az Outlookban is elérhetők – az e-mailekben és a naptárban egyaránt –, így az időbeosztás, a napirend, a feljegyzések és a feladatok kezelése egyszerűbbé válik az alkalmazások között.

A Fluid-komponensek folyamatos együttműködést tesznek lehetővé a munka során.

RÉSZVÉTEL EGYENLŐ ESÉLYEKKEL – OTTHONRÓL, A HELYSZÍNEN ÉS ÚTKÖZBEN EGYARÁNT

Ahhoz, hogy a hibrid környezetben folytatott értekezletek mindenkinek egyformán jó élményt nyújtsanak, fontos figyelembe venni a távol lévő emberek igényeit, így mindenki úgy érezheti, mintha a tárgyalóasztalnál ülne – függetlenül attól, hogy valóban a helyszínen van, vagy pedig otthonról, illetve útközben csatlakozik-e. Ma a Teams-értekezletekkel és a Microsoft Teams Rooms eszközökkel kapcsolatban is olyan fejlesztéseket jelentünk be, amelyek még jobb élményt nyújtanak minden résztvevő számára.

Még az idén bevezetjük az „első sor” funkciót a Teams Roomsban: ezzel az immerzív elrendezéssel az interakciók természetesebbnek tűnnek majd, és a helyszínen lévők úgy érezhetik, hogy szorosabban kapcsolódnak a távoli résztvevőkhöz. A videógalériát a képernyő aljára helyeztük át, így a távoli résztvevők szemtől szemben helyezkednek el a helyszínen lévőkkel. Annak érdekében, hogy mindenki aktívan közreműködhessen, az értekezleten tárgyalt tartalom környezetében láthatók a kapcsolódó információk, például a napirend, a feladatok és a feljegyzések. Az értekezlethez kapcsolódó csevegés jól láthatóan jelenik meg a helyszíni résztvevők számára, akik így gyorsan válaszolhatnak a beérkezett hozzászólásokra.

A Microsoft Teams Rooms új elrendezése, az „első sor” révén az interakciók természetesebbnek tűnnek, és a helyszínen lévők úgy érezhetik, hogy szorosabban kapcsolódnak a távoli résztvevőkhöz.

Annak érdekében, hogy a távoli résztvevők jelenléte érezhetőbb legyen, és aktívan bekapcsolódhassanak a megbeszélésbe, a Teams Rooms új videóelrendezései nagyobb hasznos képernyőterületen, több képernyőn jelenítik meg a videógalériát, ha más tartalom nincs éppen megosztva. A megnövelt területnek köszönhetően a távoli résztvevők nagyobb méretben és élethűbben jelennek meg. Idén nyáron az asztali Teams alkalmazásból további funkciókat is átemelünk a Teams Roomsba, hogy nagyobb figyelem irányulhasson az értekezlethez távolról csatlakozó résztvevőkre. Ezek közé tartoznak többek között az élő reakciók, a reflektorfény, a több videó kitűzésének lehetősége (idén ősztől), valamint a csevegőbuborékok a hagyományos rácsos videóelrendezés használatakor.

Fontos, hogy a távoli résztvevők ugyanúgy láthassák, hogy ki van a tárgyalóteremben, és mi történik. A Jabra, a Logitech, a Poly, valamint legújabb Teams-eszközgyártó partnerünk, a Neat által alkalmazott fejlett, AI-alapú kameratechnológiákkal új, a hibrid értekezletekhez optimalizált videónézetek válnak elérhetővé, így a teremben ülő résztvevők tisztábban látszanak majd.

Külön figyelmet fordítunk arra is, hogy az éppen beszélő személy egyértelműen azonosítható legyen. Az EPOS és a Yealink széles körben elérhető, kifejezetten a Teams Roomshoz készült intelligens Teams-hangszórói a Microsoft Teams hangfelismerő technológiáját használják a teremben beszélő személyek azonosítására, akiknek a neve így feltüntethető a megbeszélés leiratában. A résztvevők ezáltal a megbeszélésben való aktív közreműködésre összpontosíthatnak, és nem vonja el a figyelmüket a jegyzetelés; aki pedig lemaradt az értekezletről, az később visszanézheti felvételről.

Nagy örömmel jelentjük be, hogy a Teams Rooms már a Surface Hub eszközökön is elérhető. A Surface Hub kifejezetten a csapatok számára készült a megbeszélések lebonyolításához és a földrajzi kötöttségek nélküli közös munkához, a Teams új generációja a Surface Hubon pedig még több kedvelt, az asztali gépeken már elérhető értekezletkezelő funkciót és vezérlőt kínál a tárgyalókban is – beleértve a modernizált környezetet, az Együtt mód különböző elrendezéseit, valamint a PowerPoint Live funkciót. Idén ősszel az új Microsoft Whiteboard alkalmazás a Surface Hubra is megérkezik, amellyel mindenki közösen rajzolhat és jegyzetelhet ugyanarra a digitális vászonra.

Annak érdekében, hogy a távoli résztvevők is indíthassanak és vezethessenek rajztáblás megbeszéléseket, egy teljesen új, a hibrid munkavégzés sajátosságaihoz igazított Whiteboard-felületet hoztunk létre, ahol minden résztvevő vizuális módon együttműködhet egymással a digitális vásznon. Az idén nyártól elérhető új funkciókkal bárki megjelenítheti meglévő tartalmait a rajztáblán a közös szerkesztéshez, az új sablonok segítségével pedig a csapatok egyebek mellett gyorsabban ötletelhetnek, és jobban tudják követni a közreműködők munkáját.

A hatékony hibrid értekezletekhez elengedhetetlen, hogy minden résztvevő az aktív együttműködést segítő, inkluzív környezetben tarthasson prezentációt és vehessen részt mások előadásain. Az új PowerPoint Live funkciói segítenek abban, hogy az értekezlet minden részvevője számára egy közös tér jöhessen létre a hatékony közreműködéshez. A diák fordítása lehetővé teszi, hogy a résztvevők az általuk választott nyelven tekinthessék meg a prezentációkat. Az új szabadkézi műveletekkel a PowerPoint-prezentációkhoz előadás közben is fűzhetők jegyzetek – a lézermutatóval pedig az előadó felhívhatja a figyelmet a fontos dolgokra.

Az említett funkciók a Teams mobilalkalmazásban is használhatók. A PowerPoint Live és a dinamikus nézet mostantól mobileszközökről is elérhető. Az egyéni háttér az iOS rendszerű készülékeken már most elérhető, és hamarosan Androidra is érkezik.

A MAGÁNÉLETRE SZÁNT IDŐ VÉDELME ÉS A KÖZÉRZET JAVÍTÁSA   

Teams-felhasználók által az értekezleteken hetente eltöltött idő több mint kétszeresére nőtt a koronavírus-járvány kezdete óta. Az egymásba érő értekezletek sora növeli a stresszt, és megnehezíti az elmélyült munkát és az összpontosítást. A Headspace segítségével végzett meditáció és tudatos jelenlét már napi pár percben csökkenteni tudja a stresszt, és megkönnyíti az összpontosítást. Még ebben a hónapban elérhetővé tesszük a Headspace válogatott meditációs és tudatos jelenlétet erősítő gyakorlatait a Teamsben a Viva Insights alkalmazásban, így az emberek megerősödve kezdhetik a napjukat, ellazulhatnak egy nagyobb prezentáció előtt, este pedig elfeledhetik a munkával kapcsolatos gondolataikat.

Töltődjön fel egy gyors relaxációs gyakorlatsorral: próbálja ki a Headspace vezetett meditációit a Viva Insights alkalmazásban a Teamsben.

A Viva Insights lehetőséget nyújt arra, hogy a nap meghatározott szakaszában fókuszált időt ütemezzünk be, zavaró Teams-értesítések megjelenése nélkül. Erre a lehetőségre építve egy új fókuszált üzemmódot vezetünk be még ebben az évben a Viva Insights alkalmazásban, amely a Headspace fókuszált munkavégzést szolgáló zenéje, valamint időzítők segítségével könnyíti meg a fontos feladatok elvégzését rendszeres módon, előre tervezett szünetek beiktatásával.

Új fókuszált üzemmód a Viva Insights alkalmazásban a Teamsben, Headspace-zenével és időzítőkkel.

A távmunka elmosta a fizikai határokat a munka és a magánélet között, ami sokkal több munkaidő utáni csevegést eredményez, és úgy érezzük, hogy az online jelenlétünk folyamatossá vált. Szeretnénk, ha az emberek megtalálnák a helyes egyensúlyt, és külön időt szentelnének a magánéletnek. A Viva Insights még ebben az évben lehetővé teszi majd a csendes időszak kijelölését az Outlook és a Teams mobil értesítéseinek elnémításához munkaidőn kívül, és személyre szabott elemzési adatok is megtekinthetők lesznek arról, hogy mennyire volt sikeres az online jelenlét megszakítása. A csendes időszak beállításai a Teams és az Outlook mobilverzióiban is elérhetők lesznek a felhasználók számára, a Microsoft Endpoint Manager pedig olyan rendszergazdai funkciókkal bővül, amelyek támogatják a csendes időszakra vonatkozó szervezeti szabályok konfigurálását a munkaidő utáni értesítések némításához. 

A csendes időszak beállításai a Teams és az Outlook mobil értesítéseinek némításához munkaidő után.

A munka új világa mindannyiunk számára újdonság, ezért folyamatosan keressük az új módszereket a rugalmas és hatékony munkavégzés megkönnyítésére. A Microsoft elkötelezetten törekszik arra, hogy megoldásai segítségével az emberek bárhonnan és bármikor elvégezhessék munkájukat. A kutatások és az alkalmazások használati mintáinak tanulmányozása, valamint az ügyfeleinkkel való folyamatos párbeszéd révén igyekszünk jobban megismerni, hogy mire van szükségük az embereknek ahhoz, hogy nap mint nap a legmagasabb színvonalon végezhessék munkájukat. Ezek az ismeretek vezérlik mindazt az innovációt, amelynek eredményeképpen az emberek még többre lehetnek képesek az általunk nyújtott megoldásokkal.