A Google is hibrid munkavégzést vezet be, a dolgozók 20%-a távmunkázhat
A héten a Google egy sor intézkedést jelentett be a munkavégzés rugalmasságát illetően. Az új döntések értelmében a dolgozóik egyötöde maradhat tartósan home office-ban.

Sundar Pichai vezérigazgató dolgozóknak kiküldött szerdai e-mailjéből az derül ki, hogy a Google-alkalmazottak egyötöde tartósan maradhat home office-ban, míg egyötödük más helyszínen, új irodákból fog dolgozni. Fennmaradó 60%-uk használja majd továbbra is a jelenlegi irodákat a jövőben. A munkavállalók maguk jelentkezhetnek a különböző lehetőségekre, és a menedzserük döntésén múlik, honnét dolgoznak majd a jövőben.

Emellett a Google hibrid munkahétre áll át, ami azt jelenti, hogy a bejáró dolgozóknak heti három napot kell majd az irodában tölteniük, két napot pedig bárhonnét dolgozhatnak, „ahonnét a legjobban el tudják látni a munkájukat” – áll az e-mailben. „A munka jövője a rugalmasság” – nyilatkozta Pichai.

Maradhattok otthon, de azért örülnénk, ha bejárnátok

A dolgozóknak kiküldött e-mailben – amelyet a BBC szemlézett – ugyanakkor Pichai az irodai jelenlét előnyeit is részletezi: „Több mint húsz éven át a dolgozóink azért jártak be az irodába, hogy izgalmas problémákra találjanak megoldást – a kávézóban ülve, a tábla mellett, vagy akár labdajátékok közben.” Azt is leírja, hogy azokon a helyszíneken, ahol már újranyitották az irodákat, a Google-dolgozók közel 60%-a a visszatérés mellett döntött. A levélben arra is kitér, hogy egyes területeken dolgozó kollégáknak több mint heti három napot kell majd az irodában tölteniük, a munkájuk természetéből fakadóan.

A pandémia előtt a Google-dolgozóknak hivatalos kérvényt kellett benyújtaniuk, ha két hétnél hosszabb időn át az irodán kívülről kívántak dolgozni. Ezt a jövőben négy hétre hosszabbítják meg.

A cég áprilisban kezdte újranyitni irodáit, a szerdán kiküldött e-mail pedig részletezi, hogyan látják a hibrid jövőt a Google-nél.

Google vs. Twitter: legyen-e örökös távmunka, vagy sem?

Ehhez képest a Twitternél az „örök távmunka” lehetőségét jelentették be, és hasonlóan nyilatkozott a Facebook, a Siemens vagy a Fujitsu is.

A Google volt a Szilícium-völgy nagyvállalatai közül az első, amely tavaly teljes home office-ra állt át a pandémia kezdetén, és szeptemberig minden dolgozójuk továbbra is távmunkában dolgozhat.