hero
A dolgozót és a céget is megbetegítheti a rosszul berendezett iroda
Ha már a testi működés szintjén sincs meg a munkavállaló komfortérzete – például kényelmetlen pozícióban tölti a napját a monitor előtt –, annak egyenes következménye lehet a koncentráció, a teljesítmény és az általános jóllét romlása. A környezet tárgyi jellemzőiből fakadó diszkomfortérzet frusztrációt okozhat, ennek okát pedig elsősorban nem a munkaállomás rossz kialakításában, hanem a kollégákban találhatja meg a dolgozó, ami az irodában uralkodó légkörre is hatással lehet.
TÁMOGATOTT TARTALOM

Az open office hátrányai

A nyílt terű irodák esetében különösen fontos lenne odafigyelnünk arra, hogy a munkaállomásokat a lehetőségekhez képest a legkényelmesebbé tegyük. „A munkavállalók komfortja az egész vállalat szempontjából fontos, hiszen nagyban befolyásolja a közös munkába, egy együttműködési helyzetbe való bevonódást is, erre pedig jelentős hatása van a tér struktúrájának” – mondta Prof. Dr. Dúll Andrea környezetpszichológus, az MTA doktora. „Az open office ugyan elősegítheti az interakciókat, sok esetben viszont ez nem társul pozitív élménnyel: intenzív aktivációs, érzelmi állapotot idéz elő. Az open office kevés embertípusnál működik jól, mivel magában hordozza a kitettség érzését: amikor a dolgozó folyamatosan látható és hallható, ez pedig gyakran okoz észrevehetetlenül is frusztrációt” – tette hozzá a szakértő. 

Ergonomikus munkaállomások 

A munkavállalók kényelme érdekében tett ergonómiai intézkedésekkel amellett, hogy javíthatóak ezek a körülmények, a dolgozó is megerősítést nyer abban, hogy fontos az adott cég számára, így sokkal inkább elkötelezett lesz a vállalat iránt. 

A megfelelő monitor kiválasztása különösen fontos, ha a munka hatékonyságáról és egészséges munkavégzésről van szó. Az ideális technikai jellemzők mellett a kijelző elhelyezése is kulcsfontosságú, ugyanis meghatározza a felhasználó testhelyzetét. Érdemes tehát olyan monitort választani, amely kényelmesen és könnyedén mozgatható, így mindig a megfelelő pozícióban helyezhető el. Az LG Ergo monitorállványai lehetővé teszik, hogy a kijelzőt bármilyen pozícióban rögzítsük magunk előtt. Az állvánnyal a monitor távolságát, dőlésszögét és forgatási szögét is szabályozhatjuk, ezzel lehetővé téve a monitor elhelyezését az asztal fölött szinte bármilyen pozícióban. Ezek a monitorállványok szinte bármilyen típusú íróasztalhoz biztonságosan rögzíthetőek, ezzel kiszolgálva a legváltozatosabb felhasználói igényeket. 

A visszajelzések és az edukáció fontossága

Érdemes a munkaeszközök beszerzése előtt kikérni a dolgozók véleményét, hiszen ezeket figyelembe véve alakíthat ki ideális munkakörnyezetet a cég. Célszerű továbbá edukálni a kollégákat arról, hogy hogyan használhatják tudatosan a munkaállomásaikat és mit tehetnek személyes komfortjuk javításáért. Fontos tudniuk, hogy hogyan vehetik észre, ha a diszkomfort pszichológiai hatásai jelentkeznek rajtuk és mit tehetnek annak érdekében, hogy elkerüljék vagy csökkentsék annak hatásait.  

(x)