8 kreatív tipp az apró sikerek megünnepléséhez
Egy új szokás megszilárdításában a kutatások szerint kulcsfontosságú szerepe van az apró sikerek megünneplésének, hiszen így az agyunk pozitív érzelmekkel asszociálja az adott tevékenységet. Biztosan ismerjük a mondást: a sikerek elérésében nem maga az eredmény, hanem az út a legszebb. Jöjjön 8 kreatív tipp, amiknek a kipróbálásával megünnepelhetjük sikeres lépéseinket, apró győzelmeinket.

Osszuk meg másokkal!

Fokozhatja örömünket, ha sikereinket megosztjuk azokkal, akiket szeretünk, ők pedig velünk örülnek. Gyakran kaphatunk útravalóként további bátorítást és megerősítést is. Ha másoknak is elmondjuk, hogyan jutottunk el idáig és milyen akadályokat győztünk le sikeresen, mélyül az átélt élmény, ennek eredményeként könnyebben fel tudjuk idézni, ha éppen kudarcokat élünk meg. Minél többször felelevenítjük az sikereinket, annál több pozitív érzelem árad szét bennünk és annál több energiánk lesz a folytatáshoz.

Legyen egy ünnepi mantránk! 

Minden alkalommal, amikor megteszünk egy apró, ám annál jelentősebb lépést, érdemes emlékeztetni magunkat, hogy máris többek vagyunk annál, mint 10 perccel ezelőtt voltunk.

Jutalmazzuk meg magunkat kikapcsolódással! 

Egy hosszabb hajtás után, egy-egy mérföldkő elérésekor jutalmazzuk meg magunkat valamivel, ami segít teljesen kikapcsolni és feltöltődni a jövőbeli kihívásokra. Folyamatosan dolgozunk, hogy egyszer csak kicsit lazíthassunk, de ha ezt tudatosan nem tervezzük be, akkor hajlamosak vagyunk bennmaradni a mókuskerékben. Menjünk el egy napos wellness pihenésre, vagy olvassunk otthon egy kád meleg vízben, kényeztessük a testünket és a lelkünket is valamivel, ami pozitív érzésekkel tölt fel minket.

Minden erőfeszítésünket becsüljük meg!

A célhoz vezető úton vannak olyan lépések, melyek nincsenek teljesen a kontrollunk alatt. Ilyenkor – legyen bármi is a kimenetel -, adjunk magunknak visszajelzést a kitartásunkról és az erőfeszítéseinkről, amiket tettünk.

Legyünk hálásak!

A hála gyakorlásának bizonyítottan pozitív hatása van a mentális jóllétünkre és a szociális kapcsolatainkra. Ne felejtsünk hát hálásak lenni az apró sikereinkért, a munkánkért, amit belefektettünk és a készségeinkért, tudásunkért, amik elvezettek minket idáig.

Készítsünk egy kreatív sikernaplót!

Sikereinkhez vezető útunkat ábrázolhatjuk kreatív módon is, és minden egyes lépés megtételét jelölhetjük rajta. Így vizuálisan is elénk tárul az, hogy hol is tartunk jelenleg és merre tartunk. Ez lehet például egy út, amin rajzszögekkel vezetjük a haladást, de manapság kreatívabbnál kreatívabb infografikákat is tudunk gyártani.

Küldjünk sikerhírlevelet!

Sikereinket nem csak önállóan, hanem vállalati szinten is érdemes megosztanunk egymással. Kirakhatunk például egy táblát, ahova mindenki felírhatja havi szinten a sikereit, de hírlevelet is küldhetünk. Idesorolhatunk ügyfél visszajelzéseket, fényképeket, screenshotokat is.

Heti fénypont

Ütemezzünk be a barátainkkal vagy a családunkkal minden héten egy fix időpontot (pl. vasárnap este 6 óra vagy péntek délután 5 óra), amikor mindenki elmondja, mi volt a hete fénypontja és mire a legbüszkébb. A győzelmek megünneplésének ezen módjában talán az a legjobb, hogy itt is érvényesülnek az első tippnél megemlített élménymegosztás előnyök.

És Te hogyan jutalmazod magad az apró sikereidért?