Tudatosság: ami nélkül nem megy a stresszkezelés
A stresszt nem biztos, hogy Te csinálod magadnak (vagy a kollégák/ügyfelek, akiket úgyis utálsz). A stressz abból is származhat, ha a munkahelyen rendszerszintű problémák vannak. Vagy ha már évek óta érzed, hogy mást csinálnál, csak nem tudod, mit. Az is megterhelhet érzelmileg, ha úgy érzed, a fontos dolgokra soha nem marad időd. (Nem leszek népszerű: naná, hogy nem jut, mert alacsony tudatosság mellett, nulla én-idővel, nulla csak-úgy-sétálgatással, semmit-nem-tevéssel hogy is tudnád, hogy Neked mi a fontos?)

Jó hír, hogy ezek olyan dolgok, amiket egy jó coachal átbeszélve pár hónap alatt megoldhatsz.

Mi a megoldás, ha túl sok a meló?

Az alap-dolgok, amik minden nap meg kell, hogy legyenek, amik nélkül felejtsd el, hogy stresszmentes, összeszedett, nyugodt és koncentrált vagy, azok meg ezek:

A munkához…

  1. kipihentség kell (a jó alvás alap, meg hogy legyen feltöltődés, én-időd)
  2. jó testi egészség
  3. megfelelő érzelmi állapotban kell lennünk (lásd 1-es pont és még: támogató barátok szerető család, kevés érzelmi probléma stb.)
  4. éééés, amire nem gondolnál: az önszervezés képessége, azaz a tudatosság-szintünk.

A tudatosság-szint (mindfulness) a stresszkezelés alapja

Annyira basic dolog, mégis ez az, ami oly sokszor hiányzik. Elfelejtjük, hogy a stresszkezelés napi szintű meló. Nulla tudatossággal csináljuk végig a napot, menve egyik feladatról (meetingről) a másikra. Végigloholunk a napon, anélkül, hogy megállnánk, vagy igazi döntést hoznák arról, hogy az elkövetkező 6 órát mivel fogjuk tölteni (és az tényleg hasznos, előremutató legyen). Arról sincs igazán fogalmunk, hogy is vagyunk mindeközben – vagy ha van, elhessegetjük. Most nincs idő a hátfájásra…

Tudatosság nélkül stressz van, kapkodás, rosszul szervezett munkanap – és kevés öröm.

Változtass!

A változást nem nagy dolgokon kell elkezdeni.

Kezdj el meditálni! Legyél tudatosabb, a derű és a többi jön magától!