hero
Példaértékű intézkedéscsomaggal segíti a családon belüli erőszakot elszenvedett munkavállalóit az IKEA
Az IKEA Magyarország támogatja a családon belüli erőszak áldozatait, és ebben a kezdeményezésben nem feledkezik meg munkatársairól sem. Ezért egy rendkívüli támogatási formát vezetett be annak érdekében, hogy a családon belüli erőszak áldozatai a lehető legteljesebben túljuthassanak ezen a nehéz élethelyzeten. Az intézkedéscsomag az anyagi, pszichológiai és jogi támogatás mellett a rendkívüli munkahelyi biztonság biztosítását is tartalmazza.

„Sajnos bárki válhat családon belüli erőszak áldozatává. Munkatársainkat sem kerüli el a probléma. Ezért a családon belüli erőszak áldozatait segítő NANE nonprofit szervezettel közösen elgondolkodtunk azon, hogy mi, munkáltatók hogyan segíthetünk az ilyen nehéz helyzetbe került munkatársaknak. Most a csehországihoz hasonló támogatási csomagot vezettünk be Magyarországon és Szlovákiában is" – mondja Roman Bojko, az IKEA magyarországi, csehországi és szlovákiai régiójának Egyenlőség, Sokszínűség és Befogadás vezetője.

Az új intézkedések közé tartozik a 10 nap extra fizetett szabadságra való jogosultság, amelyet a családon belüli erőszak áldozatai igénybe vehetnek például szaktanácsadó, orvos látogatására vagy jogi ügyek intézésére, továbbá anyagi támogatás a szükséges kiadások fedezésére, valamint pszichológiai vagy jogi segítségnyújtás.

Ha egy munkatárs jelzi, hogy családon belüli erőszak áldozata, kérheti többek között a munkaidő, a telefonszám és az e-mail cím megváltoztatását saját biztonságának növelése érdekében. Ugyanakkor személyes adataikat a  lehető legnagyobb mértékben védjük, és a munkahelyükön korlátozott számú ember kerül azokkal kapcsolatba.

Az új juttatási csomag figyelembe veszi a kollégák segítségét is. A családon belüli erőszak áldozatává vált munkatársnak támogatást nyújtó kollégák műszakot válthatnak, vagy szabadságot vehetnek ki arra az időre, amikor bíróságra vagy orvosi rendelésre kísérik el őt, vagy a gyermekére vigyáznak.

Az IKEA tavaly óta foglalkozik a családon belüli erőszak kérdésével. A vállalat a munkatársak támogatása mellett a családon belüli erőszak áldozatainak fokozottabb védelmét biztosító jogszabályok megváltoztatásában is közreműködött, a Rosa és az Acorus nonprofit szervezetek számára krízislakásokat alakított ki, közintézmények részére iránymutatásokat dolgozott ki a családon belüli erőszak ellen, a prágai Károly Egyetemmel, a NeNa Koalícióval és a Kantar Hoffmann ügynökséggel együttműködve feltérképezte a cseh lakosság családon belüli erőszakkal kapcsolatos nézeteit és sztereotípiáit, és az #egybiztonsagosotthonert kampányon keresztül rendszeresen kommunikálja a témát, hogy az egész társadalomra kiterjedő vitát indítson róla.