A boltbezárások ellenére is minden munkatárs bérét megemeli az IKEA
A világjárvány számos területen befolyásolja a magyar emberek életét, valamint a munkaügyi és gazdasági szférát is erőteljesen érinti. Korlátozó hatással van a jövedelmekre és a különböző vállalati juttatásokra. 2021-ben az IKEA munkatársak bére mégis átlagosan közel 10 százalékkal emelkedett. A bútorlánc közel száz dolgozónak nyújott segítséget - számol be a HRCENTRUM.

A világjárvány ellenére, ami miatt az áruházak több hétre bezártak, az IKEA arra összpontosít, hogy jutalmazza munkatársai kiemelkedő elkötelezettségét, és folyamatosan emelje a béreket - közölték. 2021 áprilisától minden munkatárs bérét megemelte a bútorlánc, és Magyarországon összesen mintegy 760 millió forintot fektetett be.

"Egyes munkatársaink anyagi nehézségekkel szembesülnek, mert háztartásuk valamelyik tagja elveszítette a jövedelmét, mások a koronavírus okozta egészségügyi problémákkal küzdenek, megint mások nem tudnak segítséget nyújtani gyerekeiknek az online tanulás ideje alatt" – mondja Kateřina Schreiberová, az IKEA csehországi, magyarországi, szlovákiai régiója People and Culture osztályának vezetője, hozzátéve: „Vannak olyan munkatársaink is, akiknek gondoskodniuk kell a szeretteikről. A LUMPSUM alap keretében 75 munkatársat támogattunk összesen 42 millió forinttal, hogy ezeket a nehézségeket kezelni tudják. A cseh-magyar-szlovák régió szintjén ez 200 rendkívüli élethelyzetben lévő munkatársat érint, és összesen több mint 400 ezer euró beruházást jelent.“

Egyedülálló szülők, karanténba kényszerült munkavállalók segítése

Az egyedülálló szülők szintén a kiemelten támogatott csoportok körébe tartoznak. Nem könnyű összeegyeztetni a munkát és a gyerekekről való gondoskodást, főként a világjárvány idején. A bútorlánc azzal segíti a gyerekeikről egyedül gondoskodó munkatársait, hogy kifizeti alapbérük 100%-át abban az esetben is, ha iskolabezárás vagy karantén miatt otthon kell maradniuk gyermekeikkel.

Hasonlóképpen, az IKEA garantálja a COVID-19 miatt betegszabadságon lévő, vagy karanténba kényszerült munkatársainak, hogy alapbérük 100%-át megkapják. 2020 szeptemberétől máig az IKEA 6,2 millió forintot fordított erre a célra.

Saját segélyvonalat is biztosítanak 

A HELP program keretében működtetett, éjjel-nappal hívható telefonvonallal is támogatja munkatársakat, ahol különböző területek külsős szakértőitől kaphatnak segítséget.  „A segélyvonal iránti érdeklődés a világjárvány idején természetesen megnövekedett. A szaktanácsadók jelenleg havonta 30-40 esettel foglalkoznak. Leggyakoribb a jogi tanácsadás, ezt követik a pszichés állapottal – átélt stresszel, szorongással vagy depresszióval – kapcsolatos konzultációk. A harmadik leggyakoribb témához a pénzügyekkel kapcsolatos kérdések tartoznak"– zárja mondanivalóját Kateřina Schreiberová.