Nemsokára a virtuális avatárunk jár be helyettünk dolgozni
A minden korábbinál gyorsabb internet és a kiterjesztett valóság együtt olyan körülményeket teremthet, mely új távlatokat nyit a dolgozók és a munkaadók előtt. Ez számos előnnyel járhat, de ennek is meglesz a maga árnyoldala. A Piac és Profit írása. 

Egyre közelebb araszol az 5G, és közeledik a VR-t leváltó XR korszaka is – ez utóbbi a virtuális valóság még kiterjesztettebb formája – és amikor ideérnek, az nagyon hamar nagyon nagy változásokat hozhat az életünkben, azon belül is abban, ahogy dolgozunk és dolgoztatnak minket, saccolja a Quartz cikke.

A szöveg rámutat, hogy a gyorsabb netkapcsolat valóban újraír egy sor szabályt: az okostelefonos HD-tévézés akkor vált széleskörben lehetségessé a fogyasztóknak, amikor 3G-ről 4G-re váltott a kapcsolat, maga az internetezés pedig akkor, amikor 2G-ről 3G-re váltottunk. Ugyanígy, az XR egy sokkal intenzívebben kiterjesztett valóságot tesz majd lehetővé az 5G-vel megnövekedett netsebesség miatt, és megnyitja a kapukat új, innovatív termékek és szolgáltatások előtt.

A cikk eljátszik a gondolattal, és arra jut, hogy hamarosan új fogalmat nyer a távmunka, mert nem merül ki pusztán Skype-os konferencia-beszélgetésekben és otthoni laptoppüfölésben, hanem a virtuális avatárunkat fogjuk majd munkába küldeni. Például egy tetszőleges városból bejárást tarthatunk a világ másik végén működő üzemben, de az XR segítségével úgy, hogy mindent csaknem úgy figyelhetünk meg, mintha konkrétan ott lennénk. A virtuális gyárbejárás mellett a másik példájuk az, hogy avatárja segítségével egy orvos-specialista szükség esetén a távolból is hatékonyan irányíthat komplikáltabb műtéteket.

A Quartz jóslata szerint összességében az 5G és az XR a következőképpen fogja megváltoztatni a munkánkat:

A munkahely fogalma egyre zavarosabbá fog válni

A történelem során azt, hogy hol lakunk, mindig az határozta meg, hogy hol dolgozunk. Az 5G és az XR segítségével sokunknak lehetősége nyílik majd arra, hogy munkánk majdnem minden részét a távolból végezzük el, köztük olyan feladatokkal is, melyek korábban fizikai jelenlétet kívántak. Míg a telekommunikáció a munkahelyünket hozza el az otthonunkba, addig az 5G minket visz majd el a munkahelyünkre.

A specialisták egyszerre több munkaadónak is dolgozhatnak

A sebészek és más specialisták, akiket a személyes jelenlétük szükségessége miatt muszáj kórházhoz, orvosi körzethez kötni, az 5G-vel segített jövőben sokkal messzebbre is dolgozhatnak. Elképzelhető, hogy egyes szakértők az egyik percben még egy New York-i meetingen adnak elő az avatárjukkal, majd egy gyors kapcsolás után már Hongkongban vesznek részt egy meetingen. Ők egyszerre akár több vállalat dolgozói is lehetnek – vagy akár teljesen szabadúszóvá is válhatnak.

A virtuális munka ugyanolyan hatékonnyá válhat, mint a hagyományos

A fentebbi példában vázolt távoli menedzser az 5G-vel teljesen realisztikus gyárbejárásokra lesz képes az XR-nek köszönhetően, ezt élőben, a gyártási mechanizmusok részletes megvizsgálására alkalmasan. A kiterjesztett valóságnak köszönhetően pedig azonnal ellenőrizni is tudja a vonatkozó statisztikákat, ezzel pedig gyorsabb munkavégzésre lesz képes, mint a gyárat konkrétan, helyben, fizikailag bejáró ellenőr.

Megváltoznak a céges képzések

Több nagyvállalat, köztük a Walmart, az Amazon és az AT&T is belekezdett már abba, hogy felkészítse dolgozóit a mesterséges intelligencia valódi berobbanása miatt a munka világában várható óriási változásokra. A képzések, átképzések munkavállalók ezreit érintik világszerte, és hamarosan, az 5G segítségével sokkal hatékonyabbá válhatnak. Főképp az XR segítségül hívásával olyanokká válhatnak a virtuális tanfolyamok, melyek szinte megkülönbözhetetlenek a “valódi” képzésektől, vagyis azoktól, melyeken az ember konkrétan, a helyszínen vesz részt. Óriási távolságokból lehet majd ugyanolyan sikeresen megtanítani a munkásoknak az új, szükséges készségeket, mintha ott lennének a bemutató helyszínéül szolgáló gyárban, munkaállomáson. Idő- és költségkímélő megoldás lesz ez, mely nagy előnyhöz juttatja ezen technológiát kihasználó vállalatokat.

A virtuális céges kultúra új kihívást jelent

Ahogy a fix helyszínhez kötött munka jelentősége csökken, úgy kell megoldást találniuk a vállalatoknak arra, hogyan őrizhetik meg a céges kultúrájukat egy új terepen. A multiknál ez a kihívás már a határok átlépésénél megjelent, és a probléma csak még átfogóbb lesz, ahogy nem egy külföldi gyártelepen, hanem a virtuális térben kell majd betartatni az általuk kívánatosnak vélt szabályokat, hiszen a hús-vér személyes találkozók száma várhatóan nagyban le fog csökkenni.

Azok a cégek lesznek a befutók, akik nagyobb dolgozói elégedettséget tudnak elérni

Ha valóban széleskörben elterjed majd az egyszerre több cégnek dolgozás gyakorlata, az drámaian megváltoztatja majd a munkaadó és a munkavállaló közti kapcsolatot. Új eszközök kellenek a klasszikus kompenzációs csomagok helyett, és meg fognak változni a megszokott munkaerő-megtartási stratégiák is. Azok a vállalatok lesznek a befutók a legjobb dolgozók utáni hajszában, akik megértik az új kihívásokat, és ezek mentén képesek lesznek olyan ajánlatokat tenni a kiszemelteknek, melyek kihasználják az új körülmények nyújtotta lehetőségeket. Aztán persze azon is el kell gondolkodniuk, hogyan állítsák össze a munkaszerződést, hogy a legtöbbet hozhassák ki az időközben más cégeknek is dolgozó új munkaerőből.

A kiégés és a munkahelyi visszaélések viszont megsokszorozódhatnak

Az 5G és az XR előretörésével nemcsak a lehetőség lesz meg arra, hogy bárhol, bármikor, bármin dolgozzunk, de könnyen lehet a munkaadók új, alap elvárása is a non-stop zakatolás. Az egynél több cégnek dolgozókat ily módon egynél többen facsarhatják ki, miközben már most, az 5G előtt is komoly probléma a feladatok túlvállalásából fakadó kiégés, depresszió.

Ma még mindez a távoli jövő lehetséges, új berendezkedésének tűnik, de az 5G már az ajtónkon kopogtat, az XR pedig csak arra vár, hogy széles körben elterjedjenek az eszközök, melyekkel ki lehet használni a teljes potenciálját. Hogy a fent vázolt forgatókönyv mennyiben valósul meg, azt lehet, hogy hamarabb meglátjuk, mint gondolnánk.