Mindig van elég idő – a kérdés csak az, mivel töltöd el...
Amikor valamivel nem készülünk el időre vagy nem is akarjuk megcsinálni, gyakran használjuk kifogásként: „Nincs rá időm”. De vajon tényleg néhány perc, vagy óra függvénye, hogy végezzünk valami fontossal?

Vagy talán számunkra nem is annyira lényeges az adott dolog? Mi köze van a jó időbeosztásnak a produktivitáshoz?

A határidők kettős természete

Ha jobban megvizsgáljuk a saját viselkedésünket, realizálhatjuk a határidők kettős természetét. Amikor megvan, hogy mikorra kell elvégeznünk egy adott feladatot, az egyrészt ad egy keretet, főleg, ha ezt nem saját magunknak állítottuk fel (vagyis kevésbé vagyunk hajlamosak a határidő ellenére elkésni, hiszen egy külső nyomás hat ránk). Az egész mechanizmus hátulütője viszont benne rejlik a határidők természetében. Mi van akkor, ha elkésünk? Mi van, ha érezzük, hogy biztosan nem fogunk végezni? Nyilván borítékolható a stressz, a frusztráció és az elégedetlenség. De hogyan fejtheti ki a határidő és az időbeosztás a pozitív hatását?

Hogyan osszuk be helyesen a teendőinket?

    1. Válaszd ki a prioritásokat!Ha a nap végén úgy érzed, hogy aznap semmit nem haladtál előre, az valószínűleg nem azért van, mert kevés volt az időd, hanem mert a korlátolt idődet valami olyannal töltötted, ami nem vitt előre, de még boldoggá sem tett.
    2. Ne vegyél fel jelentéktelen dolgokat a to-do listádba! Ha valamit azonnal meg tudnál csinálni, jobb, ha gyorsan letudod ahelyett, hogy a frusztráció faktorát növelve felveszed az egyre halmozódó feladataid listájára.
    3. Tiszteld az idődet, és mondj nemet! Nem érdemes minden aprósággal foglalkozni, és minden szembejövő lehetőséget megragadni, mert az csak a figyelem és a motiváció elaprózódásához vezet. Belekapni egy-egy feladatba a befejezetlenség érzését fogja magával hozni.
    4. Ne ragaszkodj a beosztásodhoz! Könnyen lehet, hogy a nap során meg fog változni, hogy mit lenne fontos megcsinálni, ezért, ha valaki mereven ragaszkodik a nap elején felállított listáihoz meg táblázataihoz, valószínűleg el fog veszni a feladatok tengerében. Az időközönként tudatosan átértékelt prioritások nagyon sokat segíthetnek.
    5. Figyelj oda magadra! Amikor több a lendületed és a lelkesedésed, érdemesebb többet dolgozni, amikor viszont egy rosszabb nap köszönt rád, célszerűbb elfogadni a helyzetet és pihenni.

A perfekcionisták ördögi köre

Egy állásinterjún a jelentkezők tipikus válasza a gyengeségieket firtató kérdésre a maximalizmus. A tökéletességre törekvő ember annyira aggódik, hogy vajon képes-e az adott feladatot elvégezni, hogy a határidő utolsó pillanatáig halogatja, így még kevesebb eséllyel végez olyan munkát, amivel ő maga is elégedett lehet. A maximalisták számára különösen nehéz lehet elfogadni, ha egy-egy feladat kimaradt azok közül, amikkel végezni szerettek volna, vagy akár csak több időbe telt, mint be volt tervezve.

A cél nem az, hogy minden percet valami hasznossal töltsünk

Saját értelmezésemben az időmenedzsment nem azt jelenti, hogy megpróbálom a napom minden percére ráerőszakolni, hogy valami hasznossal legyen eltöltve. Ugyanis én nem tudok folyton fókuszált lenni, ahogy valószínűleg senki sem tud. Elfáradok, vagy csak simán nincs kedvem hozzá, halogatok, és nem, nem tudok terveket tökéletesen végrehajtani, betartva az összes pontot. Nem akarok úgy élni, hogy az egyre apróbb és apróbb napi teendők elsodorják a mindennapjaimat. Előfordult már párszor, hogy rutinszerű feladatokkal, szürkén eltelő hetek után megálltam és visszanéztem, hogy számított-e egyáltalán valamit, hogy aznap nem végeztem el egy bizonyos feladatot. Minimálisan sem. És ha hagyjuk, hogy ilyesmi pici feladatok elvegyék tőlünk az időt és csak pörgetjük a heteket, hónapokat, majd éveket, le fogunk maradni a saját boldogságunkról. Úgy gondolom, hogy a prioritásokban hinni és megtanulni mérlegelni, hogy mi az igazán lényeges, sokkal kifizetődőbb, mint elveszni a részletekben. Mindig van elég idő. A kérdés, hogy mit választasz, mivel töltöd el?