hero
Kiderült, mely munkakörökben dolgoznak a legboldogabb magyarok!
Ki az, aki igazán boldog ma Magyarországon? A Pénzcentrum tavalyi nagy Boldogságtesztjéből az derült ki, hogy aki igazán boldog, az tanult, ameddig csak lehetett, Veszprém megyébe költözött, vállalkozó lett, megházasodott meg és vállalt pontosan 3 gyermeket.

A tavalyi év utolsó hónapjában futott a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje, melyben arra voltak kíváncsiak, valójában mennyire boldog, elégedett nemzet a magyar. A nem reprezentatív kutatásban összesen 6447-en vettek részt, és fontosabb megállapításait ebben a cikkben elemezték.

Ha viszont kicsit közelebbről is megvizsgáljuk a beérkezett adatokat, kiderül, hogy a válaszadók 36,5 százaléka alkalmazott, 35,2 százaléka nyugdíjas, 11,2 százaléka közalkalmazott és 11,6 százaléka vállalkozó. Kitöltötték még munkanélküliek, GYES-en lévők és tanulók is, de jóval kisebb arányban.

Leginkább a vállalkozók vallották boldognak magukat, ők átlagosan 7,03 pontot adtak maguknak egy 10-es skálán. 

Ugyanakkor, ha megnézzük, a hivatalos adatokat, úgy tűnik, az alkalmazottakhoz képest, szinte csak egy maroknyian vállalkoznak az országban. A KSH legfrissebb, 2020-as adatai szerint 4 millió 603 ezer aktív munkaerőpiaci szereplő közül 4 millió 56,6 ezer alkalmazott! Valamivel több, mint 179 ezer fő társas vállalkozás tagja, és 351 ezren egyéni vállalkozók, tehát

összesen a dolgozók 13 százaléka nem alkalmazott, holott az adatok alapján, ők valamivel boldogabbak, elégedettebbek az életükkel.

Az Eurostat adatai alapján nem állunk rosszul: a 100 lakosra jutó vállalatok száma alapján Magyarország az EU 27 országa között a kilencedik helyen áll, ugyanakkor itthon túl sok túl kicsi, alacsony hatékonysággal működő cég van. Arról nem is beszélve, hogy a legfrissebb adatok alapján ugyan 2021 december közepéig több mint 32 ezer új társas vállalkozás jött létre Magyarországon, de közülük csak minden ötödik számít új szereplőnek. A többi új vállalkozás korábbi vállalkozásokhoz köthető vagy tulajdonosokon vagy címkapcsolatokon keresztül. Érdekes módon a koronavírus járvány sem törte meg a korábbi trendet e tekintetben, az elmúlt 2 évben hasonlóan alakult az új szereplők aránya, mint a járványt megelőző években. Mindössze 21 százalékuk olyan, amely sem címkapcsolattal, sem személyi kapcsolattal nem köthető korábbi vállalkozáshoz.

Mennyire vagy elégedett a munkáddal, hivatásoddal?

A 7. kérdés arra vonatkozott, a kitöltő mennyire elégedett a munkájával, hivatásával. A Pénzcentrum felmérésében résztvevők átlagosan erre a kérdésre 6,5 pontot adtak maguknak, a férfiak 0,2 ponttal többet, mint a nők.

Érdekes megnézni, hogy mely foglalkozástípusok értékelték legtöbbre saját munkájukat: természetesen a vállalkozók, ők átlagosan 7,75 pontot adtak maguknak. Másodikak a friss anyukák lettek, a Gyesen lévők átlagosan 6,89 pontra értékelték saját hivatásukat, harmadikak a még reményekkel teli tanulók, negyedikek lettek a nyugdíjasok, és csak 5. és 6. helyen értékelték magukat a közalkalmazottak és az alkalmazottak. A munkanélküliek az utolsó helyen vannak.

Veszprémben sincs több vállalkozó

És habár a felmérésben az jött ki, hogy a Veszprém megyei vállalkozók a legboldogabbak, nem ebben a megyében tartják számon a legtöbbet: ezer lakosra jutó vállalkozások száma az országban 189 volt 2021. júniusában, Budapesten 246 darab, addig Veszprém az átlag alatti számot ért el a 171 darabbal.

A cikk eredetileg a HRCENTRUM oldalán jelent meg.