hero
Jelentősen több megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon, de még így is le vagyunk maradva
A koronavírussal együtt leálló gazdaságban hirtelen rengetegen maradtak munka nélkül. Azonban a visszaállás gyorsan lezajlott, legalábbis a munkaerőpiacokon, ahol mára újra általánosságban beszélhetünk munkaerőhiányról. Talán ennek is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban egyre nagyobb számban alkalmaznak a vállalatok megváltozott munkaképességű embereket különböző pozíciókban. A Prohuman szerint azonban még messze vagyunk az ideális állapottól.

Az ország vezető HR szolgáltatójaként a Prohuman már sok évvel a járvány előtt is azon dolgozott, hogy a lehető legteljesebb körben vonhasson be megváltozott munkaképességű embereket különböző munkakörökben. Nemcsak arról van szó, hogy a vállalat saját állományában is minden lehetőséget megragadott, hogy megváltozott munkaképességű dolgozókat alkalmazzon, hanem arról is, hogy a vállalat törekszik arra, hogy partnereivel közösen alakítson ki olyan együttműködéseket, amelyek munkalehetőséget biztosítottak a speciálisabb odafigyelést igénylő emberek számára. 

„Az elmúlt nagyjából 10 évben 18%-ról 44%-ra nőtt azon megváltozott munkaképességű emberek aránya, akik dolgoznak, de még mindig kicsit az EU átlag 50% alatt vagyunk. 2021-ben 155 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozott, én úgy látom kicsit nagyobb rugalmassággal jóval többen is lehetnének” – mondta el Ignácz Béla a naponta 15 ezer embernek munkát biztosító Prohuman ügyvezetője. A szakember hozzátette, hogy sok területen a munkaerőhiánnyal küzdő vállalatok számára is megoldást jelenthet, ha nagyobb arányban alakítanak ki megváltozott munkaképességű emberek számára is pozíciókat. Szerinte mindez előnyös az egyénnek, számos értéket hoz a kollegiális közösségnek és társadalmi hatása sem elhanyagolható. 

Esélyteremtő munkahelyek: nemcsak a megélhetésről van szó

A Prohuman közvetve vagy közvetlenül csaknem 400 – változatos munkakörben tevékenykedő - megváltozott munkaképességű kollégával dolgozik együtt jelenleg. Csaknem kétszáz dolgozó különböző partner vállalatok számára végez jellemzően könnyű fizikai munkákat, például különböző nyomdaipari tevékenységet, minőség-ellenőrzést, válogatási, címkézési, csomagolási feladatokat, de sokan vannak, akik irodai, adminisztratív munkakörben dolgoznak. A Prohuman miskolci „esélyteremtő” call centerét kimondottan a megváltozott munkaképességű kollégák foglalkoztatását szem előtt tartva alakította ki. Nyár óta több mint 30 munkatárs látja el ebből az irodából a Prohuman több ezres ügyfélkörének telefonos ügyfélszolgálati, toborzástámogatói feladatait. A vállalat tervei szerint a létszámot akár 50-re is növelheti a következő időszakban. A HR szolgáltató tapasztalatai szerint a megváltozott munkaképességű munkavállalók számára az, hogy dolgozhatnak a megélhetésen felül a közösséghez tartozás érzését is adja, és megerősíti őket abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, miközben jelenlétük a nyitottabb, befogadóbb munkahelyi légkör kialakulásához is hozzájárul.

Fontos, hogy minél többen értsék meg, érdemes nyitni

„Fontos, hogy egyre több cégvezető ismerje fel, hogy érdemes változtatni és tudatosan nyitni, hogy az adott vállalat megváltozott munkaképességű kollégák számára is kínáljon lehetőséget. Mi ebben szeretnénk aktívan közreműködni nem csupán azzal, hogy munkát biztosítunk, de partnerséget vállalunk karitatív, szakmai és segítő szervezetekkel, állami és közigazgatási intézményekkel a speciális igényű munkavállalók érdekében. Emellett pedig igyekszünk felhívni a figyelmet is, minél hangosabban minderre” – foglalta össze Ignácz Béla, hozzátéve a Prohuman jelenleg is több olyan programon dolgozik melyek célja, hogy még tovább növeljék, ösztönözzék a speciális igényű emberek munkavállalását.

Az állam is támogatja

A megváltozott munkaképességű munkavállalók aktívabb foglalkoztatását különböző módon az állam is támogatja. Ennek egyik elemeként jelenleg a munkaadót megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatása esetén 15,5 % részkedvezmény illeti meg a szociális hozzájárulási adóból. Ha pedig egy bizonyos létszámon felül alkalmaz egy vállalat megváltozott munkaképességű kollégákat, ki lehet váltani a rehabilitációs hozzájárulást is, melynek összege évente 1.449.000 forint, amelyet az ún. kötelező foglalkoztatási szintből hiányzók után kell fizetni, személyenként. Amennyiben a megváltozott munkaképességű munkavállalók havi átlagos statisztikai állományi létszáma eléri a 30 főt - vagy arányuk az összes munkavállalóhoz képest meghaladja a 25%-ot - a munkáltató kérheti akkreditációját, és költségvetési támogatásra is jogosult lehet, illetve a megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazása az Európai Uniós pályázatokon történő részvétel esetében is előnyt jelenthet.