hero
Fiatal munkavállalók nélkül nem működik a szállítási ágazat
Online tananyag készül a szállítási szektorban dolgozó fiatalok számára, amely a generációs sajátosságokat figyelembe véve segíti őket a készségek és kompetenciák fejlesztésében, valamint a munkahelyi beilleszkedésben. A GINOP-5.3.5-18-2018-00004 – Munkavállalói ismeretek oktatása a szállítási ágazatba belépő fiatalok részére című pályázat részleteiről Balázs László egyetemi docens beszélt az OrientPressnek.
EZ EGY PROMÓCIÓS MEGJELENÉS

A program keretében egy átfogó online tananyagot fejlesztünk, amit egy komplex tanulmány elkészítése előzött meg – mondta a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) docense, a DUE tulajdonában álló Ecotech Nonprofit Zrt. Tréning üzletágának vezetője. A tanulmány vizsgálati részében, és a későbbiek során a képzésben is három nagy cég vállalt szerepet: a GYSEV Zrt., a Rail Cargo Hungaria Zrt. és a Volánbusz Zrt. – tette hozzá.

A tananyagfejlesztést megelőző kutatás során első lépésben adatszolgáltatás történt, másodrészt ezt követte egy 300 munkavállaló körében végrehajtott kérdőíves lekérdezés, harmadrészt pedig a cégek humánvezetőivel késztettek mélyinterjúkat – tájékoztatott. Balázs László szerint nemcsak tanulói és pályakezdői kérdőív-eredményekről, hanem Y és Z generációs eredményekről is beszélni kell. Amint fogalmazott: olyan komplex, átfogó online tananyagot, segédanyagot kell összeállítani, amely részét képezheti egy beillesztési projektnek is adott esetben.

A munkaerő-utánpótlás feladatrendszerének kihívásaira Szabó Imre, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének szakértője is felhívta a figyelmet. Továbbra is szigorúak az alkalmassági követelmények – mondta –, a belépési, főként egészségi-alkalmassági feltételek már-már indokolatlanul is magasak. A szakember szerint ugyanakkor nemcsak a belépési követelmények magasak, hanem a helyzetet bonyolítja az is, hogy a hagyományos minták kiürültek, vagyis a természetes utánpótlás már nem biztosított a családi tradíciók által. Szabó Imre szerint ugyanakkor vonzerőt jelent, hogy a vasút jövő-orientált, a zöld szemlélet és a megújuló technológiák szempontjából is. A fiatalok munkájuk során nem tudnak „elkényelmesedni”, mivel folyamatos a megújulási és tanulási kényszer – fűzte hozzá.

A tanulásban segít az a tananyag is, amely jelen projekt keretén belül készül el. Ez támogatja őket abban, hogy helyt tudjanak állni a munka világában – mondta Balázs László. A DUE docense szerint ugyanis fontos, hogy a szállítási ágazatba belépő fiatalok támogatást kapjanak ezen a téren, tisztázva például a munka világában használatos fogalmakat, a jogokat és kötelességeket.

(x)