És te tudatosan jelen vagy a nyári élményeid során?
A nyári szabadságolások alatt talán gyakrabban eszünkbe jut, hogy igazán a jelen pillanatban legyünk az élményeink kapcsán. Sokaknak a sport az, ami igazán kiszakadást jelent a hétköznapi rutinból – vagy épp egy finom ebéd vagy a reggeli kávé az, ami tudatos jelenlétre hívogat. De hogyan kell kávézás, fagyizás vagy akár egy szép táj megpillantásakor elejétől a végéig jelen lenni? Milyen hibákba fut bele egy kezdő, ha gyakorolni akarja a mindfulness meditációt? Mire figyeljünk, ha sport vagy étkezés közben akarunk jelen lenni? A Mindfulness Itthon blog friss bejegyzésében a fenti érdekes kérdéseket boncolgatja.

Mivel sokan félreértelmezik, hogy mi az a meditáció, hogyan kell végezni és mit jelent az, hogy „jelen vagyok”, ezért úgy érzem, az informális meditáció témája megérdemel pár bekezdést. Nézzük meg, hogyan tudunk erőfeszítés nélkül jelen lenni a sportban vagy az étkezések alatt.

Kocogás, jóga, sport – ez is meditációnak számít?

Igen, de nem mindegy, hogyan végezzük.

A tudatos jelenlét a figyelem szándékos és ítélkezésmentes irányítása a jelen pillanatra. (Jon Kabbat Zinn)

Bármilyen mozgás a meditáció egy formája lehet, amennyiben hajlandó vagy tényleg jelen lenni benne és minden különösebb cél nélkül gyakorolni a jelen levést.

Amibe egy kezdő meditáló gyakran belefut (sőt egy haladó is), hogy elfelejtkezik róla, hogy most a cselekvés egyben meditáció is. A meditáció alatt pedig az ítélkezésmentességet is gyakoroljuk – nem minősítjük a saját teljesítményünket, kerüljük a megszállott, ego-tápláló versengést és figyelmesek vagyunk az elme tartalmaira.

Erre figyelj!

Kocogás közben hasznos például észrevenni, miket dobál fel az elme, azaz milyen gondolataink támadnak, amikor unatkozni kezd vagy amikor fárad a test, vagy fájni kezd egy-egy végtagunk).

Buktatók: 

A tudatos jelenlét többszöri újrakezdést jelent. Sport közben is sokszor elkalandozik, ilyenkor újra és újra vissza kell hozni a figyelmet a mozdulatokra vagy a zenére, amit közben hallgatunk. Sokaknak a gyorsaság, A gyors mozgás nem támogatja a figyelmet, azaz bele alszunk a gondolatainkba, elfelejtjük, hogy jelen akartunk lenni sport közben és nem agyalni.

Fagyi, kávé, kulináris élmények

Érdemes étkezés meditációt gyakorolni bármilyen folyékony és szilárd étellel.

Erre figyelj!

Az étkezés meditációban a figyelem az étel textúráján, színén, állagán és ízén van. Látás, szaglás, tapintás, ízlelés, a rágás mozdulatai, a nyálelválasztás, vagy akár az, hogy miért is eszünk – mindez lehet a figyelem tárgya.

De előbb a figyelmes étkezéshez le kell lassulni – például lehalkítani a telefont és időt szánni az ízek élvezetének és az emésztésnek is (tehát „kaja után kicsi pihi” szintén bölcs döntés lehet).

Buktatók:

Az első falat ételt szinte mindig tudatosan vesszük a szánkba, akár akaratlanul is.
A kihívás az étkezés meditációban a második harmadik negyedik falatnál kezdődik – ezért érdemes minden egyes falatot figyelmesen elfogyasztani, egyszerre mindig csak egy falatra figyelni, nem keresgélve a villánkkal a következő falatot vagy nézegetve a telefonunkat.

A mindfulness meditációban a reaktivitás csökkentését is gyakoroljuk. Bízzunk magunkban, hogyha impulzus szerűen eszünkbe jut, hogy elfelejtettünk valamit, ne nyúljunk rögtön a telefonhoz! Ha valóban jelen vagyunk az étkezés során, akkor sokkal kisebb veszélye van annak, hogy elfelejtjük a fontos dolgokat. Jegyzeteket vagy naptár bejegyzést lehet csinálni egy képzeletbeli jegyzetfüzetbe is, és szokjuk meg, hogy nem kell mindenkire azonnal ráírni, aki eszünkbe jut, nem kell minden pittyenésre felvenni a telefont és hogy az étkezés a mi időnk!

A tudatos jelenlét nemcsak a figyelemről szól

Nem csak arról, hogy nem gondolkodunk, nem telefonálunk, nem beszélgetünk egy cselekvés közben.
Hanem arról is, hogy szándékosan cél nélkül gyakoroljuk a tudatos jelenlétet tehát, elengedjük a célorientált gondolkodást, A tervezgetést, a feladatokat.

Arról is szól a meditáció, hogy a dolgokat egyformán fogadjuk – nem különítjük el a kellemest és a kellemetlen élményeket.

Nagyon fontos, hogy a kellemetlenségekre hogyan reagálunk – ezért is van egy enyhe veszélye annak, hogyha csak a kellemes pillanatokban akarunk jelen lenni és megragadni őket.

Mit is takar pontosan az, hogy „JELEN LENNI”?

A mindfulness meditációval gyakoroljuk a türelmet, a megengedést, az elfogadást és az elengedést.

Habár, értjük ezeket a fogalmakat, mégis 8 teljes hét szükséges hozzá, hogy igazán megértsük, hogyan tudjuk a meditációban a szeretetteljes elfogadás gyakorolni.
Mindfulness tanfolyamon tudjuk elsajátítani azt is, mikor melyik meditációt vagy eszközt érdemes bevetni az eszköztárunkból. Ezért hasznos, ha egy oktató által a megfelelő instrukciókat kapva gyakoroljuk, és utána választunk klasszikus, formális mindfulness meditáción kívüli tevékenységeket, amelyben aztán a tudatos jelenlétet gyakorolhatjuk.

Remek nyarat, örömteli gyakorlást kívánok!