Ennyivel keresnek kevesebbet a magyar nők a férfiaknál
A friss adatok szerint Magyarországon 5,1 százalékkal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál. Ezzel egyébként az OECD-átlag alatt vagyunk, és a környező országok között is elég jól teljesítünk. Az Eurostat korábban ennél magasabb bérkülönbségeket mért hazánkban. Viszont nemek közötti egyenlőség tekintetében a világ élvonalában járunk – írja a HRCentrum.

A friss adatok szerint Magyarországon 5,1 százalékkal keresnek többet a férfiak a nőknél. Ezzel pedig bőven az OECD tagországok átlaga alatt vagyunk ebben a tekintetben, ami, 12,8 százalékos eltérés.

A környező országok közül Szlovéniában hasonló az eltérés a fizetések között (5%), Ausztriában viszont majdnem 15 százalékos a különbség a két nem fizetései között és a cseheknél is 14,7 százalék. A lengyeleknél pedig 11,5 százalékos az eltérés.

Mint kiderült, az OECD tagországok közül Kolumbiában a legkisebb az eltérés a nemek között (4%), de Luxemburgban és Belgiumban sem sokkal több (4,1%, illetve 4,2%). Ellenben Dél-Koreában 32,5 százalékkal keresnek többet a férfiak, mint a nők. Japánban és Izraelben (23,5% és 22,7%) is jelentősek a különbségek.

Az Eurostat egyébként ennél rosszabb adatokat mért: egy februári közlés szerint Magyarországon a nők 2018-ban átlagosan 12,2 százalékkal kaptak kevesebb fizetést, mint a férfiak. Az EU-s átlagnál így is jobban teljesítünk. A legnagyobb nemek közti bérhátrány Észtországban van.

Egyenlőségben jól állunk - a bérek kivételével

Márciusban a Világbank tett közzé egy elemzést, amely szerint a vizsgált 190 ország közül, mindössze 10 érte el a nők és férfiak teljes egyenjogúságát jelentő 100 pontot a kiadvány listájában. Ezek az országok Kanada kivételével minden európai országok voltak, úgy mint: Belgium, Franciaország, Dánia, Lettország, Luxembourg, Svédország, Izland, Portugália és Írország. 

A 100 pontos országokat sorrendben a 97,5 pontos országok követték, ezekből összesen 9 volt, ami szintén mind európai volt, az egyetlen kivételt Új-Zéland jelentette. A 19 legegyenlőbb országok után következtek a 96,9 pontot elérő országok.

Ezekből számszerűleg 5 volt, Ausztrália, Ausztria, Magyarország, Norvégia és Szlovénia. Mindez pedig azt jelenti, hogy bár a teljes egyenlőség sajnálatos módon még mindig nem adatott meg hazánkban sem a nők és férfiak között, Magyarország a világ leginkább egyenlő nemzetei között tartható számon. A fent már ismertetett 8 vizsgálati dimenzió közül Magyarország 7-ben a maximálisan elérhető 100 pontot kapta.

Ez pedig a gyakorlatban azt is jelenti, hogy bár Magyarország a nők és férfiak közötti egyenlőséget tekintve a 3. legegyenlőbb országok közé tartozik, mégis van nálunk összességében 19 ország, ahol a nők egyenlőbbnek számítnak az üzlet és jog világában.