hero
A cégek mindössze fél százalékánál egyenlőek a férfiak és a nők fizetései
Összesen 18 nagyvállalatnál valósult meg a nemek közötti egyenlőség a szervezet minden szintjén az Equileap friss tanulmánya szerint. A nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos adatokat és elemzéseket szolgáltató cég legújabb, globális rangsora alapján a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, a 20. legjobban teljesítő társaság ezen a területen.

Az Equileap összesen 19 szempont alapján vizsgálta a cégeket, hogy kiderítse, hol tartanak a nemek közötti egyenlőség megteremtésében. Az elemzés során 23 országból 3895 tőzsdei vállalat adatait vették figyelembe, amelyek összesen 102 millió munkavállalót foglalkoztatnak világszerte. Az eredmények azt mutatják, hogy bár történtek előrelépések a nemek közötti egyenlőtlenségek korrigálására, még rengeteg tennivaló akad.

A tanulmány során megvizsgált cégek igazgatótanácsaiban 26 százalék volt a nők aránya, míg a felsővezetők körében mindössze 18 százalék. A vezetői pozícióban lévők esetében valamivel kedvezőbb a helyzet, a menedzserek 25 százaléka hölgy a tanulmányban szereplő vállalkozásoknál, a teljes munkaerő esetében pedig 37 százalék az arányuk. Az Equileap tanulmánya szerint a vizsgált társaságok közül mindössze 18-nál valósult meg a teljes egyenlőség a nők és férfiak között az igazgatótanácsban, a cég operatív vezetésében és a beosztott alkalmazottak körében. 

A fizetéseket elemezve sem sokkal kedvezőbb a helyzet, hiszen a vizsgált vállalkozások közül mindössze 19 esetében, vagyis a cégek mindössze fél százalékánál valósult meg a teljes egyenlőség. Kis mértékben javult a helyzet az előző évi tanulmányhoz képest a tekintetben, hogy a társaságok hajlandóak-e egyáltalán beszámolni a fizetések közötti különbségek mértékéről. 2021-ben a felmérésben szereplő vállalkozások 15, idén pedig 17 százaléka osztott meg ilyen jellegű információkat. 

A nemek közötti egyenlőség biztosításában legjobban teljesítő 100 vállalatnál - ha kis mértékben is, de - javult a helyzet a múlt évhez képest. Az átlagos eredményük az összes vizsgált szempont alapján idén 66 százalékra emelkedett a tavalyi 64 százalékhoz képest. Az első helyen az ausztrál Mirvac végzett, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó társaság 79 százalékos eredményt ért el. A második a norvég DNB pénzügyi szolgáltató lett 74 százalékkal, míg a harmadik helyet a brit közműszolgáltató, a National Grid szerezte meg, szintén 74 százalékkal.