hero
6 vezérigazgató tippjei, hogy a távmunka sikeres legyen
A távmunka már a 2020-as világjárvány előtt terjedni kezdett, jelenleg pedig úgy tűnik, egyre több helyen hosszú távra rendezkednek be erre a munkavégzési formára. A Növekedés.hu olyan vezérigazgatók válaszait gyűjtötte össze, akik arról nyilatkoztak, hogyan lehet fenntartani a hatékonyságot, ha otthonról dolgozunk.

Sokan méltatják a távmunka előnyeit: nem kell ingázni, pénzt takaríthatunk meg, és a vezetők a földrajzilag különböző helyeken élőket is könnyebben tudják alkalmazni. Ugyanakkor új kihívások elé is állított minket ez a munkaforma, és közel egy év otthoni munkavégzés után már nehéz lehet folyamatosan hatékonynak lenni.

A Fast Company által megkérdezett vezérigazgatók egyetértenek abban, hogy nagyon fontos az alkalmazottak igényeire figyelni, és sokan azt javasolják, hogy kísérletezzünk: ha ugyanis kis mértékben változtatunk a napi rutinunkon, akkor fokozatosan kitapasztalhatjuk, mely napszakban és milyen módon, keretek közt tudunk a legeredményesebben dolgozni.

Ellen Pao, a Project Include vezérigazgatója azt tanácsolja, hogy legyünk rugalmasabbak az ütemtervekkel kapcsolatban, és vegyük számításba azt is, hogy bármikor történhet váratlan esemény. Pao szerint az otthoni munkavégzés velejárója, hogy kevésbé vagyunk tudatában annak, hogy mi történik valakinek az életében, és nehezebben következtetünk valakinek az érzelmi állapotára, ha csak telefonon és e-maileken keresztül tartjuk a kapcsolatot vele. Ő például elmondása szerint kevésbé türelmes, és sokkal többet szorong.

Niren Chaudhary, a Panera Bread vezérigazgatója azt mondja: érdemes kreatív módszereket keresni arra, hogy a munkán kívül is kapcsolatba maradhassunk a csapattal, építsük és erősítsük a munkahelyi kapcsolatokat. Ezenkívül szánjunk megfelelő mennyiségű időt a kikapcsolódásra is, amely lehet meditáció, edzés vagy akár netflixezés is. Továbbá ne felejtsük el dicsérni, hogyha valaki jó munkát végez, és az is nagyon fontos, hogy a megbecsülésünket mindig fejezzük ki a csapatunk irányába.

Joel Flory, a VSCO vezérigazgatója kiemelte, hogy a jelenlegi virtuális világban nagyon fontos számára azoknak a jól bevált szokásoknak a fenntartása, amelyek segítették a hatékonyságban akkor, amikor még az irodában dolgozott. Őt például az segíti a kreatív gondolkodásban, ha korán felkel edzeni, vagy ha az értekezletek között sétál egyet.

Jennifer Hyman, a Rent the Runway vezérigazgatója számára az segített megőrizni a normalitást a mindennapjaiban a világjárvány idején – bármily furcsán is hangzik –, hogy rendesen felöltözött. Amikor tavaly márciusban a nap 24 órájában pizsamát viselt, nehezen tudta fenntartani a motivációt. A reggeli készülődés jelzi a testnek és az elmének, hogy aznap a hatékonyság a prioritás.

James Park, a FITBIT vezérigazgatója tudja, hogy a folyamatos Zoom-értekezletek egy idő után nehezek és fárasztóak lehetnek, ezért ő megpróbál a nap folyamán többször szünetet tartani, akár csak 30 percre is, amikor feláll a géptől. Ilyenkor ő általában gyorsan edz egyet, ami segíti mind a testi, mind a lelki egészsége megőrzésében.

Dan Springer, a DOCUSIGN vezérigazgatója azt tanácsolja, hogy legyen egy olyan ütemtervünk, amihez tartjuk magunkat. Jelöljük ki, a nap mely szakaszában fogunk dolgozni, és mikor nem, és aztán ehhez tartsuk magunkat. Ha úgy érezzük, fogy a motivációnk, érdemes lehet kipróbálni, hogy az otthonunk különböző pontjain végezzük a munkánkat. Ez segíthet elkerülni az egyhangúság érzését.