Workshop és csapatépítő kombinációk 97%-os sikerrátával
Folytathatjuk-e onnan, ahol abbahagytuk a pandémia előtt? Hogyan építhető újra a csapatok fejlődés iránti motivációja? Kell-e választanunk játékos csapatépítő és fejlesztő workshop között? A legfontosabb szervezetfejlesztési és csapatépítési kérdéseiről beszélgettünk az eventcsoport vezetőivel, a rendezvényszervezésért és ügyvezetésért felelős Hajmássy Anikóval és a cég dolgozói elkötelezettség-fejlesztésért felelős mentorával, Dr. Németh Tamással. Interjú.
TÁMOGATOTT TARTALOM

Hogyan írnátok le a munkahelyi csapatok jelenlegi állapotát? 

Hajmássy Anikó (H.A.): Egyértelműen látszik, hogy a csapatok sokkal jobban értékelik és igénylik az együtt töltött időt, mint korábban, mégis tartanak tőle kissé, hiszen a legtöbb esetben régóta nem találkoztak egymással személyesen. Ahogy minden kapcsolatban, úgy a kollegiális kapcsolatokban is szükség van törődésre, minőségi és hasznos együtt töltött időre, beszélgetésre, közös élményekre. És ha ez megvan, az óriásit lendít a közösségen, a munka hatékonyságán, a kreativitáson. Most ott tartunk a folyamatban, hogy újra meg kell ismerjük egymást, amihez minden lehetőséget meg kell ragadni... 

Dr. Németh Tamás (N.T.): A pandémia okán kialakult helyzet – eleinte – épp egy egészséges megpihenést, újszerű munkaszervezést hozott. Ennek árnyoldalai csak lassan (kb. 6-8 hónappal később) kezdtek kibontakozni. A szervezetek találtak megoldást az operatív folyamatok átalakítására, pont úgy, mint a kapcsolattartásra is, azonban általában mindez nem volt szervezeti szinten konzekvens. A csapatok együttműködését ebben a kontextusban veszélyeztetheti egyfelől a nagyfokú, online térbe ragadás (megszokásból, kényelemből), illetve a múltban hatékonyan működő csoportkohézió mítosszá alakítása. Fel kell ismernünk, hogy semmit nem lehet „ugyanott és ugyanúgy” folytatni. Ez nem lehetséges sem a szervezeti sajátosságok, sem a szervezetek működését körbeölelő környezet, sem pedig az adott szervezet munkavállalóinak konstans változása miatt. Ennek okán a jelenlegi helyzetben még fokozottabban kell ügyelni arra, hogy a közösségi és társas funkciókat visszaépítsük. Minden kihívás ellenére, igenis van ebben a helyzetben is mód, módszer, lehetőség a csapatépítettség finomítására. 

Mit gondoltok, hogyan érhető el magas fokú hatékonysággal mindez ?

N.T. Szervezetre jellemző, szervezeti tevékenységgel absztrakt kapcsolatba hozható tevékenységgel – mindezt szabadtéren. Mivel nem tanácsadók, hanem üzleti mentorok vagyunk, a célunk megmutatni a „big picture” erejét: a máshol, másként megfigyelt, megtapasztalt jelenségek, összefüggések újszerű kontextusban, azok egyedi feladatba adaptálásával elérhető felismeréseket. Az előbbieket eseményi szinten, bármely szervezetnél alkalmazni tudjuk (igen, még a vezetőik által „nehéznek” minősített csapatoknál is). Bár a szervezeti működés nem játék, de lehet élvezetesen, motiváltan, változatosan megélni a feladatok, kihívások által létrehozott állapotot. Az igazán hatékony fejlesztés ezt veszi alapul, ezt szimulálja, és erre készít fel újabb szempontok szerint.

Ezek szerint nem szükséges választani a célzott fejlődést szolgáló workshopok és a játékos csapatépítők között?

H.A. A játékos csapatépítők is célzottak, és a célzott fejlődést szolgáló workshopokban is van szellemesség, egy kis „játék”. A különbség így inkább módszertani. Mi 2018-tól szervezzük a workshopokat csapatépítéssel együtt, és bátran állíthatom, óriási sikert arattak. Workshop és csapatépítő kombinációink az anonim mérések alapján 97 százalékos sikert hoztak a résztvevők visszajelzései alapján. A workshop kinyitja az résztvevőket, rálátást nyernek az aktuális problémákra, azok tágabb kontextusára, és megbeszélik azt, hogyan lehet őket megoldani. Persze vannak olyan folyamatok, jelenségek, amelyeken nem lehet változtatni, de segítjük a csapatokat abban, hogyan lehet azokat kezelni, elfogadni. Eddigi workshopjaink sikerének legfontosabb alappillére, hogy mindenkinek jutott lehetőség a megnyilvánulásra, és mindenkinek sikerült megértenie, mi is zajlik a cégnél, mi az elvárás, mi a közös cél, és mit tehetnek ennek érdekében. Az, hogy mindenkinek van információja és tudatossága az adott kérdéseket illetően, már fél siker. Ezt a tudást mélyíti el a workshopra épített, felszabadult hangulatú csapatépítő program. Minden alkalommal tapasztaljuk, hogy a workshop után a csapat erős motivációval vág bele a csapatépítésbe, majd a nap végén elégedetten, új tudással és élményekkel távozik a programról.

N.T. Folyamatosan tapasztaljuk, hogy erősödnek azok az igények, amelyek nemcsak „letudni” akarják a munkaerő-fejlesztési folyamatokat ilyen-olyan alvállalkozó által, így-úgy kínált doboztermékből, hanem a valós hiányokra, vállalati elakadásokra értőn figyelő, és azokra megoldást nyújtó programokat keresik. Vagy inkább: felcsillanó szemmel fedezik fel a benne rejlő nóvumot és lehetőséget. A workshop és a csapatépítő program együttese ezt az unikális élményt nyújtja a résztvevőknek, ahogyan a programcsomagot megrendelő menedzsmentnek.

H.A. Amikor kialakítottuk legújabb koncepcióinkat - mert több megközelítésben is gondolkodtunk -, a legfontosabb teendőnknek azt tartottuk, hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyek leginkább alkalmasak arra, hogy a megfáradt csapatokból a legtöbbet hozzuk ki a workshop és a csapatépítő ötvözetével. Ahogyan Tamás is kiemelte, egyedi élményt akarunk adni nekik, amelyen keresztül segíthetünk feldolgozni az elmúlt év nehézségeit. Ez a kulcs.

Említettétek, hogy több koncepciót is kialakítottatok. Mesélnétek ezekről bővebben?

H.A. Három koncepciót mindenképpen érdemes kiemelnem. A „Hősök Terét” a kifejezetten extrém lövészeti és aktív csapatélményre vágyóknak alakítottuk ki. A „Mission Possible" tulajdonképpen a szabadulószoba, a nyomozás, és a kincskeresés izgalmas ötvözete, míg a „Goldberg-szerkezet” programunk a legnagyobb létszámú csoportot is képes egy hatalmas (akár 200 fős), összetartó, egységben gondolkodó csapattá forrasztani.

Az említettek meglehetősen különböző stílusú programoknak tűnnek.

H.A. Bár a programok karaktere eltérő, mindhárom a „végre újra együtt” érzést segíti elő. Több olyan alappillér van, amely közös nevezőként szolgál mindegyik esetben. Például a programok megrendezhetők beltéren és - a jó időre való tekintettel - szabadtéren is. Valamennyi említett eseményünk egész napos, 8 órás elfoglaltságot és kikapcsolódást biztosít a résztvevőknek, hiszen ötvözi a tanácsadó - és egyben egyetemi oktató - által facilitált workshopot, amely során „beindítjuk a csapatot”, valamint a már említett csapatépítőket. Fontos, hogy minden programunkhoz adunk útmutatót, hogy segítsük a megfelelő választást, amely maximálisan figyelembe veszi a megrendelő és a csapat igényeit is.

A lövészettel párosított programot kifejezetten extrémként írtátok le, amely meglehetősen új irányt képvisel az eventcsoport életében. Miért fejlesztettetek ebbe az irányba?

N.T. Sokan akartak 2020 tavasza előtt is leküzdeni valamit, „hősként” diadalmaskodni a munka frontján, de a kényszerű lezárás idején a különböző streaming szolgáltatók filmsorozatainak főszereplői csak további vizuális és gondolati adalékokat adtak – ezért erőteljesebben jelentek meg a pandémia „full home office” és „semi home office” idején azok az erőteljes túlélési motivációk, stratégiák, gyakorlatok, mottók, amelyek nagyban befolyásolták a mi kreatív potenciálunkat is: így született meg a „Hősök tere – A teTEK emberei” fejlesztésünk. Ebben a programban feszültséggel teli, extrém kommunikációs készségeket igénylő feladatokba navigáljuk a vállalati csapatokat (vezetőket, beosztottakat vegyesen) annak érdekében, hogy „filmszerű-komoly-játékos-kreatív-együttműködés alapú-kitartást igénylő” élményekkel gazdagodjanak – és az adrenalin is magasan dübörögjön. Egy másik friss fejlesztésünk kizárólag vezetőknek szól, ugyanis a pandémia utáni helyzetben extra mértékű fókuszáltságra, tudatosságra és felelősségtudatra van szükség a vezetők részéről. Ezért alakítottuk ki ezt a workshop&shooting vezetőfejlesztő csomagunkat, melynek a workshop részében használt, szervezeti jelenségeket azonosító és megoldási opciókat feltérképező módszertana visszaköszön a lövészeti tréning panelben. Emellett persze azért is, mert jómagam is sportlövővé váltam az elmúlt másfél évben, így a magam tapasztalatait is beépíthettem egy friss, egyedi módszertanba.

A cél elhagyni a komfortzónát?

N.T. A szervezetek operatív és stratégiai működtetése során a vezetők hajlamosak jól bevált, jól ismert eszközökhöz, módszerekhez, gondolkodási mintákhoz nyúlni, bár a vállalati működés nem egyszer extrém módon teszi próbára ezeket. Ezt az adrenalin-löket állapotot szimuláljuk biztonságos, kontrollált lőtéri körülmények között is – így derül fény arra, hogy a megszokásból vagy éppen elméletileg ismert vezetői gyakorlat vajon miként hull szét vagy mutatja meg önnön erejét egy komfortzónán kívüli (idő, feladat, teljesítménykényszer) állapotban. 

Ez a legújabb programotok. Milyen visszajelzéseket kaptatok a résztvevőktől? 

H.A. Számunkra nagyon fontosak a visszajelzések, valamint az objektív mérések. Ennek okán minden eseményt visszamérünk, anonim módon, kérdőívekkel, visszacsatoló workshopokkal. Büszkék vagyunk, mert a Hősök Tere programunkat a fókuszcsoport mindegyik résztvevője 100 százalékra értékelte.

Anikó, megosztasz néhány gondolatot a Mission Possible és a Goldberg-gép építés programról is?

H.A. A Mission Possible során egy izgalmas kalandra invitáljuk a résztvevőket. A csapatoknak öt küldetést kell teljesíteniük, amelyek próbára teszik az eredményes együttműködéshez szükséges legfontosabb készségeiket. A feladatok játékos kihívások. Olyan érdekfeszítő küldetések, amelyek során a résztvevők nemcsak saját magukról, hanem a csapatban való működésükről is sokat tanulhatnak, miközben szinte észrevétlenül sajátítanak el új módszereket és megoldásokat az eredményes csapatmunkához. Újra gondoltuk a Goldberg építkezős játékunkat is, amely során közös ötleteléssel, tervezéssel kell megalkotni egy olyan szerkezetet, amelyet működésbe is kell hozni. A program célja, hogy a munka során a résztvevők megéljék a kreatív problémamegoldás és alkotás élményét, a csapaton belüli együttműködést, részfeladat delegálást, miközben bevetik a fantáziájukat és a sikerhez nélkülözhetetlen, egyedi ötleteket. 

Szervezetfejlesztés oldaláról hogyan jellemeznétek a programjaitok vállalati csapatokra gyakorolt hatásait?

N.T. A jó hangulatú, perceknek tűnő órák után szervezeti felismerések következnek, melyek hatékonyságnövelő erővel bírnak, különösen ha több alkalomról van szó. Mint minden kóstolás, a harmadik élmény az, ami a módszertanban rejlő mélyértéket a felszínre hozza. A tapasztalatunk szerint az első alkalom a meghökkenés (de jó volt, de miért?), a második az elvárás (szeretném újra átélni), a harmadik a tudatosulás (mostantól én is használom ezt a csapatomban, kollégáimmal). 

A rendezvényszervezés vonatkozásában melyek azok a részletek, amelyeket fontosnak tartotok?

H.A. Három szóban a törődés, az egyediség és a profi lebonyolítás. Fontos előny, hogy a csapatépítés mellett a rendezvényszervezés minden részletét megvalósítjuk. Tehát a vendég meghívásától az étkezésig, a teremberendezésig, a tréneren át a csapatépítőig, mindent mi szervezünk. Mindig olyan helyszínt javaslunk, amelyről tudjuk, hogy alkalmas a programok lebonyolítására, tudjuk, hogy szép környezetben van, illetve jó a vendéglátás. Mi pedig egy nagy csapatként dolgozunk össze. Sem a tréner, sem a csapatépítő munkatársak, sem a játékaink nem külsősök. Több éve összeszokott csapatként működünk együtt. Ahogyan a mottónk is tartja: „mindig kell egy jó csapat.” Azon dolgozunk, hogy ezt az élményt minden partnerünknek átadhassuk.

(x)