Vénaszkenner és beszélő robotok – a jövő kiállításán
A Zukunft Personal Hungary a legnagyobb hr-es szakkiállítás évek óta az országban, több mint 2000 látogatóval, 70 kiállítóval és 100 előadással. Idén tizenötödszörre rendezik meg. Múltról, jelenről, jövőről beszélgettünk Német Gáborral, a kiállítás vezetőjével.

A Zukunft Personal Hungary konferencia és kiállítás egyben. Ez a műfaj itthon még mindig különlegesnek számít. A német vásár mintájára készült?

Szinte „road showként” szervezzük a rendezvényeinket Európa több országában, ennek egy állomása a Zukunft Personal Hungary. A németeknél óriási hagyománya és kultúrája van annak, hogy minden témának vásárt szervezzenek. Sok vásár például akár 10–14 napig tart, és vannak, ahol a bútortól a gumicukron keresztül az autóig mindent megtalál a látogató. Itthon is vannak hasonló kezdeményezések, amikor a kiállítók beszélnek is magukról, de hr-téren ez a legnagyobb ilyen típusú rendezvény az országban.

Van fókusztémájuk az előadásoknak?

Minden évben van fókusz, 2018-ban az interaktivitás és a generációk találkozása. Ami szerintünk a legégetőbb kérdés idén, az a munkaerőpiac kihívásai: többek között az X, Y és a Z generáció integrálási sajátosságai. A munkaerő iránti fokozott kereslet és a piac folyamatos változása miatt elengedhetetlen megérteni, milyen új trendek szükségesek a különböző korosztályú munkaerő motiválására vállalati szinten. De lesz szó employer brandingről, robotikáról, munkahelyi egészségről, digitalizációról és a legújabb hr-technológiai szolgáltatásokról.

Lesznek újszerű megközelítések?

Az újszerűségre mindig törekszünk. Kiemelt célunk minden évben, hogy bemutassuk a hr-es szakma újdonságait. Van olyan kiállítónk, aki elsősorban előadni akar, mert szeretne újat mondani a közönségnek, és csak „mellékesen” foglal kiállítói standot is. Tehát ez valóban kiállítás és konferencia egyben.

Ön korábban is kint élt Németországban, vagy a Zukunft Personal Hungary miatt költözött ki?

Én Magyarországon dolgoztam hr-területen, amikor kapcsolatba kerültem a céggel. Ennek kapcsán költöztem ki Németországba. Minden rendezvényünket egy helyről, Mannheimból szervezünk, ahol speciel nem is tartunk egyet sem. A cégünk számos hasonló hr-es szakkiállítást, konferenciát és állásbörzét szervez, többek között Európa legnagyobbját, a Zukunft Personal Europe-ot is.

Hogy látja, van még létjogosultsága ennek a műfajnak? Ez nem fejlődik a technológia fejlődésével?

Hajajj, nagyon is van. Az emberek igénylik a személyes kapcsolatfelvételt. Annyiban mondjuk fejlődik a műfaj, hogy van, ahol összekötik különböző szolgáltatásokkal. Például a CeBit a világ egyik legnagyobb informatikai kiállítása, ahol az aktuális állásokat is be lehet mutatni a táncoló robotokkal, legújabb telefonokkal egy időben.

Mennyivel nagyobb a Zukunft Personal Europe, Európa legnagyobb hr-szakkiállítása, mint a magyar?

Több mint tízezer négyzetméteren rendezzük, szinte felfoghatatlanul nagy területen. Körülbelül tízszer nagyobb, mint a budapesti. Idén több mint 800 kiállító volt jelen, közülük csak hr-startup volt több mint 100.

Volt magyar startup is?

Volt több magyar kiállító is. Startup meg nem startup is. Az egyik ügyvezető visszajelzése szerint összehasonlíthatatlan Magyarországgal az ott tapasztalható érdeklődés. Szerinte itthon mintha még nem lennének annyira nyitottak a hr-esek az információs technológiára.  

Ön is így látja?

Szerintem inkább büdzsé kérdése. Szeretnének ők új toborzási vagy kiválasztási megoldásokhoz hozzáférni, de itthon egy 5000 eurós költség már igencsak „zsebbe nyúlós”. Ám az információra nagyon is nyitottak a magyar hr-esek, az érdeklődésben szerintem nincs hiány. Ráadásul itthon közvetlenebb formában jönnek létre a kapcsolatok. Németországban is leszólítják a látogatókat a kiállítók, de sokkal konzervatívabbak. Itthon nyitottabb a légkör.

A látogatók száma és „minősége” hogy alakult az elmúlt 15 évben?

Szinte kezdetektől fogva mindig eljön kb. 2000 ember. Mivel ekkora a piac, nagyon nőni nem tud ez a szám. Az viszont szépen látszik, hogy felnőtt egy új generáció, nagyon sok az új látogató. Sok a pályakezdő vagy a régi motoros, aki most érzi úgy, hogy fejlődni szeretne. És megjelent egy új réteg is: a kkv-k vezetői rétege, ahol esetleg még nincs külön hr, de már ők is érzik, hogy fejlődniük kell ezen a téren is. Már nem 10-20 ezer forintos fizetéskülönbségek miatt állnak fel az emberek, hanem amiatt, mert nem érzik jól magukat valahol. Tehát nőtt a döntéshozó látogatók száma, de a rebooking (azaz az évről évre visszatérő) kvótánk is nagyon jó.

Milyen munkáltató az Önök cége? Amikről beszél, azt alkalmazza is a saját munkavállalóira?

(Nevetés.) Egy hónap múlva már nagyon látványos lesz, hogy nagy hangsúlyt fektet a cég a munkavállalói élményre, ugyanis egy nagyon szép, modern, ergonomikus irodaházba költözünk. Lesznek például állítható asztalok, állva is lehet majd dolgozni, óriási monitorokat kapunk, és prezentációs live-eszközök is könnyítik majd a munkánkat. A papír használatát tudatosan is igyekszünk csökkenteni modernebb, digitális megoldásokkal, és törekszünk a munkahelyi egészségmegőrzésre és jóllétre. Ahogy eddig is, ezután is nagy hangsúly helyeződik majd a munkavállalók képzésére, fejlesztésére.

Milyen irányú törekvéseik vannak a kiállítás terén, hova lehet még fejlődni?

Igyekszünk egyre interaktívabbá válni, nagyon fontos az élményszerű tapasztalat, hogy a látogató a „saját bőrén” érezze az újdonságokat. Például bemutatjuk a vénaszkennert használat közben, vagy VR-szemüvegen keresztül meg lehet nézni egy modern irodát, más kiállításunkon esetleg meg lehet „élőben” csodálni az IBM Watson robotot. Szóval lehetne még több technológiai újítást bemutatni, ezen leszünk.

Jegyek elővételben 50 százalékos kedvezménnyel, már 2000 Ft-tól elérhetők a www.hungary.zukunft-personal.com/hu oldalon.

(x)