Váltsak vagy maradjak? Megéri kockázatot vállalni 30 év felett?
A döntéshozatal semelyik életkorban sem egyszerű. Míg fiatal felnőttként akár egy külföldi tanulási lehetőséget vagy éppen az első munkahelyválasztást ítéljük nehézkesnek, addig 30 év felett egy felmondást vagy egy előléptetést gondolunk át kétszer. Mennyire érdemes kockáztatni 30 év felett, családdal a hátunk mögött? Juhászné Ráthgéber Réka Lifestyle & Business coach, a Válts Pozitívan Blog írójának vendégcikke.

A Bázeli Egyetem munkatársai még 2016-ban készítettek egy tanulmányt a kockázatvállalási szokásokról. Összesen 77 ország lakóit vizsgálták meg, és arra a nézőpontra jutottak, hogy ahogy egyre idősebbé válnak az emberek a fejlett országokban, úgy csökken a kockázatvállalási kedvük. Ezzel szemben a szegényebb országokban jóval több kockázatot vállalnak az emberek még időskorukban is, köszönhetően annak, hogy nekik sokkal jobban meg kell küzdeniük mindenért az életük során.

Valószínűleg ezt a tanulmányt a 2020-as év felülírná, hiszen a koronavírus számtalan munkáltatót, államfőt kényszerített arra, hogy kockáztasson. Maradjon nyitva az üzletük? Lezárják a határokat? Rendeljenek el teljes kijárási korlátozást? Teszteljenek tömegesen?

Számtalan kérdés felmerülhetett bennük a jövővel kapcsolatban, és voltak olyan országok, mint például Svédország, ahol teljesen szembementek a többi nemzettel, és egyedi szabályokat hoztak meg a vírushelyzet idejére.

Ha eltekintünk a pandémiától, akkor viszont helytálló a Bázeli Egyetem kutatása, és valóban csökken a kockázatvállalási kedv 30 év felett, aminek vannak pozitív és negatív hatásai is.

Pozitív hatások: ezért érdemes maradni

Mindenki tisztában van azzal, hogy egy hosszú ideje a cégnél lévő vezető mekkora megbecsülést kap a vezetőségtől és a kollégáktól is. Már tudja a szakma összes csínját-bínját, ért a területéhez, tudja kezelni a felmerülő konfliktusokat, problémákat, és minden gondolkodás nélkül mond igent merészebb projektekre is. Persze ez úgy is megvalósulhat, ha rövidebb időt tölt el több hasonló cégnél, de azért mégis az a biztos, ha egy helyen marad. Sokkal nagyobb végkielégítésre is számíthat, ha esetleg később mégis a váltás mellett döntene, valamint egy friss kollégának kevesebb az esélye az előléptetésre, ami 30 év felett már elvárható. Ráadásul a család számára is megnyugtató, ha anyának/apának biztos munkahelye van.

Negatív hatások: amikor váltani kell...

Sokan pont 30 éves koruk után érnek meg a változásra, és ezzel együtt a kockázatvállalásra is. Úgy gondolják, hogy már kellő tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy máshol is kipróbálják magukat, belevessék magukat az életbe, és átalakítsák az életüket. Ezzel sincsen semmi probléma, hiszen az a világ már rég elmúlt, amikor az első, vagy a második munkahelyéről ment nyugdíjba az ember. Sajnos a kor annak is gátat szabhat, hogy az adott kolléga egy számára már terhessé vált munkahelyen felmondjon. Ilyen esetben mindenképpen megéri kockáztatni és váltani, hiszen lehet, hogy az álommunkahelyétől fosztja meg magát az, aki félelmében inkább a maradás mellett dönt.

Minden esetben mérjük fel a helyzetet, mi az, amit nyerhetünk azzal, ha kockáztatunk, és mi az, amit veszíthetünk. Ha döntésképtelenné válnánk, érdemes felkeresni egy karrier coach-ot, vagy pszichológust a témával kapcsolatban, aki teljeskörűen megvizsgálja a helyzetet, és segít a döntés meghozatalában.

További hasonló bejegyzésekért kattints a szerző blogjára  vagy Facebook-oldalára!