hero
Minden jól kereső férfi mögött egy feleség áll?
Erre enged következtetni egy frissen publikált tanulmány, amelyből kiderül: a házas amerikai férfiak átlagosan magasabb fizetést visznek haza, mint nőtlen társaik.

Sőt, a St. Louis Fed tanulmánya szerint a nős férfiak lekörözik fizetésben az egyedülálló és a házas nőket is, miközben az egyedülálló hölgyek és urak fizetése között nincsen számottevő különbség.

A tanulmány szerzői szerint ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy ha valaki házas nagyobb eséllyel kap magasabb fizetést is. Ők inkább a másik oldalról közelítik meg, és azt feltételezik, hogy a jobban kereső férfiak nagyobb eséllyel találnak párt, mint a kevesebb fizetésért dolgozó társaik.

Azonban talán mindkét feltételezés téves, hiszen a tanulmány együttjárásokat vizsgál, nem kauzalitást, így hibás lenne oksági kapcsolatot feltételezni a fizetés és a pártalálás valószínűsége között a vizsgálat adatai mentén. De ha mindenképp szeretnénk ok-okozati kapcsolatot belelátni, érdemes lehet azt figyelembe venni, hogy egy házas férfi motiváltabb lehet arra, hogy több pénzért vállaljon el egy bizonyos munkát, mivel neki már nemcsak magáról kell gondoskodnia, hanem a feleségéről, és esetleg a gyermekeiről is.

 

Bár ma már az sem ritkaság, ha a nő visz haza többet, a hagyományos nézet még mindig azt támogatja, hogy a férfi legyen a fő kenyérkereső, és ez a társadalmi elvárásokból fakadó nyomás lehet végül a fő motivátor a magasabb bérek megszerzéséhez. Erről mi sem árulkodna jobban, mint az eredeti írás alatt megjelenő kommentek, amelyekben sok házas férfi számol be arról, hogy sokkal nagyobb felelősség egy egész családot eltartani, mint az embernek csak saját magát.

És végül, ami újabb fricska a kutatás eredményeivel szemben, előfordul, hogy a férfiak nem merik bevallani, ha a feleségük többet keres náluk, és ilyenkor ferdítenek kicsit a valóságon, legalábbis ezt mutatja a U.S Census Bureau erre irányuló kutatása. És nemcsak a férfiak tagadják le, ha a nő többet keres, a feleségek is hajlamosak belemenni ebbe a játszmába. A kutatók szerint ez sem köszönhető másnak, mint a heteroszexuális párokra vonatkozó, mélyen belénk rögzült makacs képzeteknek, amelyek a nemi szerepeinkre irányulnak.